duminică, 11 august 2013

Descoperire epocala - sculptura uriasa maya

Luna trecuta arheologii au reusit sa faca o descoperire epocala. Spun asta deoarece acestia au descoperit o  culptura uriasa care va fi de o mare importanta in studierea acestei vechi civilizatii. Sculptura a fost descrisa drept "extraordinara" si dateaza din urma cu 1.400 de ani. Scultpura reprezinta divinitati si diverse personaje purtand ornamente din pene si jad si a fost descoperita intr-un sit din nordul Guatemalei.
Descoperire „extraordinară”: arheologii au găsit o sculptură maya uriaşă"Este o descoperire extraordinara care se intampla o singura data in viata unui arheolog. Aceasta friza maya este cea mai spectaculoasa pe care am vazut-o vreodata" a declarat arheologul Francisco Estrada-Belli.
Importanta descoperire a fost facuta pe o piramida din situl precolumbian Holmul, in departamentul Peten, la circa 600 de kilometri de capitala Ciudat de Guatemala, in apropiere de granita cu statul vecin Mexic. "Friza din stuc se intinde pe opt metri lungime si doi metri inaltime, pe partea superioara a unui edificiu dreptunghiular. Ea reprezinta portretele zeilor si cele ale guvernantilor divinizati, dar si numele acestora" a mai declarat Francisco Estrada-Belli.
Sculptura mai include si personaje ce poarta podoabe bogate de pene de quetzal (pasarea nationala a Guatemalei) si de jad ce sunt asezate in varful unor coline personificate sub forma unor monstri
Friza nou descoperita este extraordinara prin simplul fapt ca ne prezinta lumea mistica a acestei civilizatii. O lume mistica mult mai aproape de adevar (decat de mit) decat cred oamenii de stiinta. O lume care va dezvalui mult mai multe adevaruri despre istoria maiasa si mondiala decat ne spune istoria oficiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu