miercuri, 14 august 2013

Enigma unui oras subpamantean din Romania - "E o poarta catre lumea de dincolo de moarte"

Ascunsa in pantecele unui deal si aflata la cativa kilometri de Mangalia, Pestera "La icoane" pare sa fie unul dintre cele mai misterioase locuri din Romania. Se spune ca cei mai multi curiosi care i-au "calcat pragul" nu au mai reusit sa se intoarca.
In interiorul acestei pesteri se afla un labirint extrem de intortocheat parca numai bun de a taia elanul oricarui ar indrazni sa patrunda inauntru.
De aceasta pestera se leaga si legendele localnicilor care sustin ca este de fapt o poarta catre lumea de dincolo de moarte. La intrarea in aceasta pestera ne asteapta o poarta metalica aflata la poalele unui deal impadurit cu pini si niste "icoane" (nu au legatura religioasa - termen vechi ce inseamna chip uman) scrijelite in piatra.
De fapt aceste "icoane" sunt niste bolovani rasturnati dar care au sculptati pe ei trasaturi umane. Se presupune ca "icoanele" ar fi vegheat, in pozitia lor corecta, aceasta pestera. De la prezenta acestor bolovani oamenii au botezat in acest fel pestera.
Desi vandalizata, pestera pastreaza o valoare imensa inauntrul ei. Asta si datorita faptului ca pestera a fost foarte putin cercetata in profunzimea ei. Profesorul Vasile Boroneant (cel care a scris lucrarea "Labirintul subteran de la Limanu") a fost printre singurii care au indraznit sa cerceteze mai in profunzime aceasta pestera, iar eforturile sale nu au ramas nerasplatite.
Acesta a gasit ceramica, atat romana cat si greceasca insa majoritatea fiind dacica. A mai descoperit desene rupestre, figuri de oameni si animale, siluetele figurilor rupestre semanand izbitor cu calaretii daci prezenti pe ceramica descoperita.
Au mai fost gasite simboluri religioase crestine, litere sau cuvinte in caractere chirilice ce apartin perioadei romano-bizantine si celei ulterioare, ceea ce ne demonstreaza ca pestera a reprezentat un adapost pentru populatie pana in secolele al X-XI e.n.
De multe ori pentru a afla intreg adevarul trebuie sa ne luam putin si dupa miturile localnicilor pentru ca acele contin adevaruri, de multe ori socante, de care intre timp nu s-a tinut cont. Asa ca aceasta pestera pare sa fie parte din imensul complex de tuneluri subterane care strabate intreaga lume. Multi dintre localnici afirma ca poti ajunge in Bulgaria sau chiar mai departe daca parcurgi corect intortocheatele galerii ce se regasesc in pestera.
"La icoane" este o pestera de o valoare imensa prin simpul fapt ca ne ofera un acces foarte usor catre niste galerii subterane extrem de importante care in alte parti ale lumii sunt ascunse sub piramide sau locuri sacre. Datorita accesului facil pestera poate oferi posibilitatea extraordinara oamenilor de stiinta pentru a cerceta si a afla secretul acestor mari galerii care leaga zonele cele mai importante ale Pamantului.

sursa: http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu