vineri, 20 septembrie 2013

Descoperire importanta in Israel - Dumnezeu avea sotie?

Descoperiri arheologice uimitoare in Israel: Dumnezeu a avut o sotie?Israel este locul in care descoperirile se tin  lant. Recent o descoperire a pus pe jar mediul arheologic internationa. Descoperirea a fost facuta in Khirbet el Qom, in inima statului evreu, dar au fost gasite dovezi si la Kuntillet Ajrud, situat la granita vechiului regat.
Descoperirea consta in doua inscriptii vechi ce indica numele lui Dumnezeu (Iahwe) si ale Astarteei (Ashera) zeitate feminina asociata cu partea feminina a lui Dumnezeu. Deci, conform vechilor evrei Dumnezeu avea partenera.
Prima dovada a fost gasita intr-un mormant ce dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. la Khirbert el Qom. Inscriptia este o rugaciune ce contine numele YHWH (Iahwe) si Ashera (Astarteea), aceasta din urma invocata de trei ori. Pe cealalta parte a inscriptiei apare simbolul unui copac, semnificand Copacul Vietii.
A doua dovada a fost gasita la Kuntillet Arjud si dateaza din aceeasi perioada cu cea de la Khirbet el Qom. Situl gasit este impanzit cu inscriptii "YHWH" si Ashera. Una dintre inscriptii iese puternic in evidenta prin mesajul: "Pentru YHWH de la Shomron si a sa Ashera".
Shomron sau Samaria a fost capitala regatului Iudeu in secolele IX-VIII i.Hr. Inscriptia ce infatiseaza Copacul Vietii a fost gasita in ambele situri.
"Multe obiecte, precum figurinele, sunt contrare a ceea ce gandim noi, nu sunt in mod inerent obiecte de cult. Ele ar fi putut fi folosite intr-o varietate de contexte si ar fi putut avea o diversitate de functii. Unele dintre ele ar fi putut avea doar o destinatie religioasa in sensul larg. Dar nu toate erau religioase",  a spus Michael Press, expert in religia si cultura filistina.
Faptul ca in Israel s-au descoperit mai multe figurine cu chip feminin face ca termenul de monoteisti atribuit evreilor sa nu mai fie atat de credibil. Gasirea acelor figurine feminine oare atesta o religie de stat politesita?
Erin Darby, profesor de studii religioase de la Universitatea Tennesssee-Knoxville vine sa lamureasca putin problema: "Aceasta este greu de dovedit, ea depinde de ceea ce inseamna 'o religie de stat'. Ea se refera la o activitate religioasa efectuata de mai multi oameni, care au trait intre niste granite nationale. Cu alte cuvinte, practicile de zi cu zi din vechiul regat al Israelului au fost mult mai complexe decat termenul 'monotesim'. Cred ca exista tone de dovezi care sa sustina acest lucru, mai ales la Ierusalim si in zonele periferice, precum Mota. Nici macar Biblia nu sustine ca vechii iudei erau strict monoteisti".
Erin Darby are dreptate, practicile din vechiul regat evreu erau mult mai complexe decat termenul monoteism. Religia sau mai bine spus stiinta sacra ebraica a fost si este mult mai complexa decat ceea ce este prezentat in Biblie.
Biblia (Vechiul Testament) este varianta codificata a stiintei sacre ebraice. Stiinta sacra ebraica se bazeaza pe YHWH si Ashera. YHWH inseamna Tetragrammaton care reprezinta de fapt o formula geometrica reprezentata prin steaua cu cinci colturi.
Dar Tetragrammatonul reprezinta doar partea masculina a ceea ce evreii numeau Dumnezeu. Partea feminina a lui Dumnezeu este Ashera sau Astarta. Impreuna, cele doua formule geometrice, formau Intregul. Copacul Vietii (simbol ezoteric gasit in mai toate religiile si povestile mitice) reprezinta Universul fractal.
Citind Biblia veti vedea ca adoratorii Astartei erau prigoniti ca fiind fiii lui Satan. Orice adorator al Astarteei era executat cu sange rece daca era gasit in plin ritual. Ceea ce denota ca partea masculina pusese deja stapanire pe conducerea din Israel. Doar traim intr-o lume a barbatilor.

sursa: http://www.ziare.com


2 comentarii: