miercuri, 16 octombrie 2013

Apollonius din Tyana - Sablonul dupa care a fost fabricata imaginea lui Iisus?

De curand ati putut citi pe blogul meu despre ultima descoperire biblica, http://dimline.blogspot.ro/2013/10/un-expert-biblic-dezvaluie-povestea-lui.html , cum ca Iisus Hristos ar fi fost o figura istorica creata de romani cu scopul de a imblanzi spiritul razboinic al iudeilor care incurca calculele facute de romani.
Aceasta stire m-a dus cu gandul, imediat, la figura legendara a lui Apollonius din Tyana. Produs al scolii neo-pitagoreice, Apollonius din Tyana a fost un personaj fascinant, dar real.
Apollonius a fost un mare ganditor al lumii greco-romane, un filozof carismatic, un vindecator, profesor, vegetarian, mistic si facator de miracole.
Contemporan cu personajul biblic Iisus Hristos, Apollonius pare sa ii imparataseasca credinta dar si modul de a vorbi. A calatorit in India (se spune ca si Iisus ar fi calatorit in India) unde a studiat credintele tibetane mistice si a studiat cam tot ce reprezenta misticismul in lume.
Nascut cam in aceeasi perioada cu Iisus Hristos (anul 2, 4 sau 15 i.Hr - nu se stie exact data nasterii sale) Apollonius provine, contrar lui Iisus, dintr-o familie bogata (asta explica de ce acesta a avut acces la o stiinta atat de secreta pentru acea perioada).
In timp, acesta a devenit vegetarian, s-a abtinut de la raporturi sexuale, si-a lasat parul sa creasca, nu s-a mai barbierit, purta doar haine simple si dormea pe pamantul gol. In timp ce urma un asemenea stil de viata Apollonius obisnuia sa critice permanent preotii care sacrificau animale si care idolatrizau tot felul de zei.
Si-a donat averea fratelui sau mai mare si si-a propus sa tina o perioada de asceza, in care nu a mai vorbit cu nimeni timp de cinci zile.
Acele cinci zile de asceza au facut din Apollonius un om total diferit. Acum devenise un adevarat maestru. Un maestru capabil sa manipuleze materia si sa impresioneze lumea. Un maestru care uimea cu intelepciunea sa si care avea sa schimbe puternic lumea din care facea parte.
In cautarea misticismului in lume, Apollonius a calatorit in Asia Mica, Persia, India, Ninive, Babilon dar si Egipt. In aceste tari Apollonius a cautat sa cunoasca specificul fiecarei religii si sa gaseasca UNITATEA.
In aceste calatorii acesta s-a perfectionat in arta meditatiei cu ajutorul intalnirilor cu diferiti mistici orientali, magi, brahmani, gymnosofiti (yoghini foarte avansati).
Apollonius a devenit apropiat de imparatii romani fiind la mare cautare si printre oamenii politici importanti ai imperiului. Astfel incat a avut o influenta mare asupra deciziilor pe care acesti imparati si politicieni le-au luat in timpul domniilor lor.
Sfaturile primite de la Apollonius i-au facut pe imparati sa devina niste lideri mai buni si mai apropiati de oameni, ceea ce a dus faima lui Apollonius pana la oamenii simpli.
Pe seama lui Apollonius au aparut si multe povesti, unele mai aproape de adevar, altele doar inventii. Dar fiecare poveste a avut darul de a spori faima acestui mare maestru al lumii greco-romane.
Asemanarile dintre Iisus si Apollonius sunt multe. Amandoi povatuiau lumea, amandoi propavaduiau iubirea, amandoi afirmau ca sunt UNU CU DUMNEZEU, amandoi erau nascuti cam in aceeasi perioada si amandoi au facut exorcizari, au inviat oameni din morti sau vindecari.
Faptul ca romanii au construit o religie noua precum crestinismul ma face se cred ca figura lui Apollonius a fost suprapusa peste figura biblica a lui Iisus. Voi ce spuneti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu