luni, 21 octombrie 2013

Ceausescu a dorit sa exploateze gazele de sist dar a fost speriat de cutremurul din 1977


O ipoteza extraordinara iesit la lumina zielele acestea. Ipoteza porneste de la intrebare pe care si-au spus-o multi specialisti: cum de au stiut americanii unde sa foreze pentru gazele de sist in Romania?
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat de prof. univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea, colonel pe probleme de contrainformatii economice.
"Nu se stie cum, dar este lucru dovedit ca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai ales catre sfarsitul sau, inginerii si geologii germani ajunsesera sa posede harti cu perimetrele gazelor de sist din Moldova si Dobrogea. In zona Costinesti-Tuzla si intre Vama Veche si Duranculak, in Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri si tehnicieni nemti, militari si civili, care prin 1943-44 sondau si cartografiau locul", a declarat Marian Rizea.
Dupa ce razboiul s-a sfarsit hartile geologice au ajuns la americani si dupa ce Ceausescu s-a imprietenit cu presedintii SUA, Richard Nixon, Gerald Ford si James Earl Carter, acesta a avut acces la aceste informatii.
Asta l-a determinat pe conducatorul roman sa isi inceapa propriul sau proiect de forare a gazelor de sist. Proiectul de forare urma sa ii aiba pe americani drept asociati si a primit denumirea de "Zebra".
Cutremurul produs in 1977 si care a devastat Romania a avut rolul de a-l determina pe Ceausescu sa renunte la planurile sale de exploatare a gazelor de sist.
Conform spuselor lui Marian Rizea, Ceausescu, sfatuit de specialisti, a abandonat ideea exploatarii gazelor de sist pentru ca putea influenta miscarea telurica, in special in zona unde placile tectonice produc permanent seisme.
Faptul ca Ceausescu a reununtat la aceste exploatari iar conducatorii din ziua de azi nu fac acest lucru ne face ca credem ca cei care conduc puterea acum nu au nici nici cel mai mic simt al raspunderii tradand cu buna stiinta poporul roman.

sursa: http://www.libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu