marți, 1 octombrie 2013

Emil Strainu - Exploatarea gazelor de sist vinovata de cutremurele din Galati

O noua teorie pare sa prinda contur in legatura cu problema seismelor repetate din Galati. Emil Strainu, specialist in geofizica afirma ca: "E foarte posibil sa fie vorba despre fracturarea hidraulica, aceasta fragilizand solul, iar consecintele pot fi periculoase. Exemplu: cutremurul de pamant din Maule, statul Chile, din februarie 2010, cu o magnitutine de 8,8 pe scara Richter, a declansat, 16 ore mai tarziu, un seism de 4,4 in Oklahoma, in situl zonei de exploatare a gazului de sist Wuilzeta. Aceasta descoperire, publicata la 11 iulie, in revista Science, a fost facuta de cercetatori de la laboratoarele seismice de la Universitatea Columbia".
Inginerul de foraje petroliere Septimiu Seiceanu ne pune in fata o alta ipoteza. Conform acestuia Lacul Brates, situat in zona, ar putea fi "capul rautatilor" in toata aceasta poveste. "E posibil ca greutatea lacului, umflat de apele viiturilor, sa preseze asupra scoartei si sa produca seisme de suprafata. Asa ceva s-a intamplat in nordul Chinei dupa construirea unui mare baraj hidroelectric".
Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax, ca nu este pentru prima data cand se inregistreaza multe cutremure intr-un interval de timp atat de scurt.
Constantin Ionescu a aratat ca zona respectiva se afla pe o falie, denumita Sfantu Gheorghe, unde se produc cutremure in mod regulat. Conform acestuia au mai existat ani in care cutremurele au fost mai dese precum 2005, 2011 si 2012.
Acesta ne mai explica ca anul trecut au fost inregistrate 8 cutremure intr-o singura zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade pe scara Richter.
In zona au fost montate statii seismice pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure. Statiile au fost instalate vineri, pentru o perioada de doua saptamani.
Dupa toate aceste ipoteze eu raman la teoria mea (care poate fi gresita) ca zona respectiva este un vortex energetic care in timp se va dezvolta intr-un vulcan (un vulcan nu se formeaza intr-un an sau doi ci in mii sau chiar milioane de ani). Viitorul ne va lamuri in aceasta privinta.

sursa: http://www.libertatea.ro
         http://www.realitatea.net
         http://www.mediafax.ro/ 

Un comentariu:

  1. Acel Septimiu Seiceanu e cumva ruda cu baronul Munchausen? "E posibil ca greutatea lacului, umflat de apele viiturilor, sa preseze asupra scoartei si sa produca seisme de suprafata". Nu-mi vine sa cred ce am citit! :)))))))

    RăspundețiȘtergere