sâmbătă, 21 decembrie 2013

Ce nastere celebram, cu adevarat, pe 25 decembrie?

Pe 25 decembrie crestinii sarbatoresc nasterea lui Iisus. Dar el nu e singurul nascut in aceasta zi. Conform vechilor religii europene, asiatice si egiptene data de 25 decembrie pare sa fie ziua in care s-au nascut: Mithras, Horus, Ttis, Dionysus, Tammuz, Hercule (Herakles), Perseus, Helios, Bacchus, Apollo, Iupiter, Sil Invictus, etc (mai sunt multi)... Asta ne arata ca ziua este un simbol universal al nasterii si nu se putea ca Iisus sa ramana pe dinafara.
In aceasta zi Soarele invinge intunericul - de acum ziua se mareste treptat pana spre luna iunie. Romanii sarbatoreau si ei saturnaliile, iar germanii organizau festivaluri ale ritului fertilitatii.
Chiar daca majoritatea cred ca aceste sarbatori sau zeitati sunt pagane sa stiti ca legatura lor cu sarbatorile crestine sunt mai puternice decat ati crede.
Crestinismul este construit avand la baza aceleasi origini ca si vechile religii. Asta este o normalitate pe care ar trebui sa o acceptam. Pana la urma celebram Soarele, Pamantul, fertilitatea si Universul. Ce e rau in asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu