luni, 2 decembrie 2013

ISON, cometa zombi - "s-a intors din morti"

isonCometa ISON ne tine cu sufletul la gura perioada asta. Daca mai ieri se spunea ca aceasta cometa a "murit" astazi media a explodat pur si simplu la ideea ca acest obiect spatial inca mai traieste si nu s-a dezintegrat. Chiar cititorii mi-au atras atentia ca stirile de pe media se contrazic si nu stiu ce sa mai creada (chiar postarea mea trecuta se referea la faptul ca ISON se dezintegrase, stire ce am preluat-o din mass media cititi: http://dimline.blogspot.ro/2013/12/cometa-ison-s-dezintegrat-inca-o.html ). Am promis ca o sa ma interesez pe aceasta chestiune si chiar asa am facut. Astfel am aflat ca, de fapt, cometa a supravietuit.
Trecerea cometei pe langa Soare s-a produs la o viteza de 1,4 kilometri pe ora si a dat senzatia cercetatorilor americani ca obiectul spatial s-a dezintegrat, asta pentru ca el nu s-a mai prezentat in zonele monitorizate de sondele spatiale Soho si Stereo.
Concluziile au fost ca obiectul spatial nu ar fi rezistat temperaturilor ridicate ale Soarelui. In cursul zilei de vineri o pata stralucitoare si-a facut aparitia pe imaginile captate de sonda Soho.
"Nu mai vedeam decat o coada foarte mica, ce pare sa provina din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, putin cate putin, o condensare stralucitoare a reaparut pe imagini", a declarat Dominique Bockelee-Morvan, astronom si director de cercetare la Centrul National de Cercetari Stiintifice afiliat Observatorului din Paris.
Totusi este prea devreme pentru ca astronomii sa poata spune daca ISON a ramas intacta sau a fost fragmentata si sa indice procentul din masa initiala care a ramas conservat. Astronomii trebuie sa mai explice si motivul pentru care ISON a ramas invizibila pentru o perioada atat de indelungata dupa trecerea pe langa Soare.
Desi a supravietuit aceasta cometa (inca nu se stie sigur asta dar intr-un procent de 90% este acceptata aceasta varianta) inca mai cred ca aceasta nu reprezinta un pericol real pentru umanitate si ca este doar un semn. Bineinteles, un semn important, pentru ca orice miscare celesta are un motiv intr-un Univers viu si plin de constiinta.

sursa: http://stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu