sâmbătă, 11 ianuarie 2014

A trai in prezent

A trai in prezent nu este prerogativa unor mistici. Si atletii, dansatorii si alte categorii de artisti apreciaza aceasta. Fara veste, ne spun ei, uneori se simt atat de absorbiti in ceea ce fac incat evenimentele aluneca intr-o miscare lenta; insusi timpul pare sa se opreasca. Uita de ei insisi, de limitarile trupului si de personalitatea lor de fiecare zi; nu mai exista nimic decat ei si mingea, ei si muzica, ei si o viziune prea subtila ca sa poata fi descrisa. Ei experimenteaza „curgerea”; ei se afla „acolo”.
Experiente ca acestea, cand cineva este suspendat in afara timpului obisnuit, sunt adesea insotite de un sentiment de pace profunda. Oamenii de stiinta explica aceasta prin chimismul creierului, dar pentru Easwaran, schimbarile din creier sunt efectele. Cauza, explica el, este faptul ca absorbirea completa aduce o pauza vindecatoare in activitatea frenetica a mintii. Orice facem in acea clipa ne umple constiinta. Suntem prea absorbiti sa ne mai facem griji, sa ne mai roada trecutul sau sa ne temem de viitor, sa fim macinati de conflicte sau sa ne gandim mereu la ce cred altii despre noi; pur si simplu traim. Este ca si cum scanteierea gandurilor ar fi ceasul nostru real: cand incetineste in mod semnificativ, suntem ridicati pe un nivel superior al constiintei.
Acesta este un indiciu pretios, ne spune Easwaran. El ne sugereaza ca secretul implinirii nu sta in afara noastra, ci in modul in care lucreaza mintea. Am putea asocia faptul de a fi „acolo” cu performante precum gimnastica sau baletul, dar nu activitatea este ceea ce conteaza. Ceea ce aceste experiente inalte ne invata este ca a trai in prezent este o abilitate mentala, o chestiune de antrenament al mintii – si asta inseamna ca se poate invata. Nu trebuie sa fim o vedeta sau un specialist in rachete ca sa invatam asta; este ceva la indemana oricui.
In aceasta carte, Easwaran ofera cai de dezvoltare a abilitatii de a trai in prezent asa incat sa ne tinem promisiunea facuta in fiecare moment al vietii noastre. Cu cat practicam mai mult, cu atat mai multe descoperim in timpul pe care il avem – si cu atat mai aproape suntem de a avea tot timpul din lume. Acesta, spune Easwaran, este un drept al nostru ca fiinte umane, prin nastere. Ne-a fost deja garantat; pur si simplu trebuie sa invatam cum sa-l cerem.
Extras din lucrarea "Linistea timpului"   de Eknath Easwaran, ed. Kamala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu