vineri, 10 ianuarie 2014

Descoperire importanta in Romania care ar putea schimba istoria

Descoperiri care ar putea schimba istoriaUn proiect international initiat de o universitate din Budapesta a scos la iveala o descoperire extrem de importanta pentru istoria Romaniei dar si pentru cea internationala. In Hunedoara au fost scoase la iveala, prin metode inovative, mai multe asezari vechi de 8000 de ani. Descoperirea a fost facuta prin fotografii facute din avion, metoda ce pare a fi foarte eficienta si care este folosita din ce in ce mai des.
Demersul lui dr. Zoltan Czajlic, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta,
 se inscrie intr-un amplu proiect international de aero-arheologie, care se deruleaza in Transilvania, in colaborare cu specialistii si institutiile de profil din Hunedoara, Alba, Mures si Cluj.
"Fotografierea aeriană a unui sit arheologic ne oferă o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce înconjoară perimetrul şi putem înţelege astfel motivul pentru care civilizaţiile din trecut şi-au amplasat oraşele într-o anume locaţie. Pe de altă parte, aerofotografierea ne dă posibilitatea să identificăm aşezări noi, despre a căror existenţă nu ştiam până acum", explică Dr. Zoltan Czajlik. 
"În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi"
"Între Veţel şi Orăştie, am descoperit aşezări din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant rămâne faptul că este pentru prima dată când pe valea Mureşului sunt identificate atâtea vestigii despre care nu se ştia până acum", mai spune cercetătorul.
Aceasta descoperire importanta are rolul de a clarifica o parte importanta a istoriei noastre care este aproape necunoscuta si care poate aduce schimbari importante in ceea ce priveste perceptia asupra trecutului nostru.

Un comentariu:

  1. Poate prin aceasta metoda am descopenricomori de mult uitate in pamintul incarcat de istorie: vezi comoara lui Brincoveanu si multe alte.

    RăspundețiȘtergere