duminică, 19 ianuarie 2014

Eternitatea este o realitate accesibila


Una din ideile de baza ale spiritualitatii orientale sustine faptul ca toate conceptele pe care le folosim pentru a descrie natura sunt, in fond, limitate si nu reprezinta trasaturi esentiale ale realitatii, ci doar niste creatii ale mintii. Fizica moderna confirma azi ca timpul nu exista in aceasta viziune; exista doar un etern prezent.

Timpul in teoria relativitatii

Noua viziune asupra spatiului si timpului care deriva din teoria relativitatii a lui Einstein se bazeaza inainte de toate pe faptul ca toate masuratorile spatiale si temporale sunt relative. Aceasta relativitate a semnificatiilor spatiale nu a reprezentat nimic nou, deoarece era binecunoscut si inainte de Einstein faptul ca pozitia unui obiect in spatiu poate fi definita doar relativ, prin raportarea la un alt obiect. In ceea ce priveste timpul, situatia in fizica clasica este total diferita: specificatiile referitoare la timp – cum ar fi „inainte“, „dupa“ sau „simultan“ – erau considerate intotdeauna ca avand un inteles independent de sistemul de coordonate.
Einstein insa a aratat ca specificatiile temporale sunt relative si depind de observator. In viata zilnica, impresia ca noi putem aranja evenimentele intr-o unica secventa temporala este data de faptul ca viteza luminii este atat de mare comparativ cu orice alta viteza pe care o putem experimenta, incat putem considera ca observam evenimentele in clipa in care se produc. Dar aceasta este incorect. Lumina are nevoie de un anumit timp pentru a calatori de la eveniment la observator. In mod normal, acest timp este atat de scurt incat propagarea luminii este considerata a fi aproape instantanee; iar cand observatorul se deplaseaza cu o viteza mai mare raportat la fenomenul observat, timpul scurs intre desfasurarea evenimentului si observatia sa joaca un rol crucial in stabilirea secventei evenimentelor.
Einstein a aratat ca intr-un astfel de caz, observatori ce se deplaseaza cu viteze diferite vor ordona fenomenele diferit in timp. Doua evenimente ce par sa se desfasoare simultan pentru unul dintre observatori, se pot desfasura in secvente temporale diferite, pentru celalalt. La viteze obisnuite, diferentele sunt atat de mici incat nu pot fi detectate, dar atunci cand vitezele se apropie de viteza luminii, dau nastere unor efecte net masurabile.
In fizica energiilor inalte in care evenimentele sunt interactiuni intre particule ce se deplaseaza cu viteze apropiate de cea a luminii, relativitatea timpului este bine stabilita si a fost confirmata de nenumarate experimente. Importanta fundamentala a acestei descoperiri a fost clar exprimata de catre savantul M.D. Sachs: „Adevarata revolutie care a venit o data cu teoria lui Einstein... a fost abandonarea ideii ca sistemul de coordonate spatio-temporal are o semnificatie obiectiva ca entitate fizica separata. Teoria relativitatii sustine ca aceste coordonate spatiale si temporale sunt doar elemente ale limbajului care este folosit de un observator pentru a descrie mediul inconjurator.“

In stari profunde de meditatie, timpul nu mai exista

Aceasta afirmatie din partea unui fizician contemporan arata stransa afinitate intre notiunile spatiului si timpului in fizica moderna si cele sustinute de intelepti orientali care spuneau ca, in afara energiilor lor specifice, spatiul si timpul „nu sunt altceva decat nume, forme ale gandirii, cuvinte ale limbajului uzual.“ Cu toate ca fizicienii utilizeaza formalismul lor matematic si diagrame pentru a ilustra interactiunile particulelor in spatiul-timp cvadridimensional, ei afirma ca in lumea actuala fiecare observator poate experimenta fenomenul doar ca o selectie de secvente succesive ale spatiului-timp, aceasta traire inefabila fiind specifica unei singure secvente temporale.
Pe de alta parte, inteleptii orientali mentioneaza ca, in stari profunde de meditatie, ei pot experimenta intreaga dimensiune a spatiului-timp in care timpul, incremenit in eternitate, nu mai curge. Maestrul Zen Do-Gen afirma in acest sens: „Foarte multi cred, datorita ignorantei lor, ca timpul trece. De fapt, timpul sta acolo unde este. Ideea de trecere poate fi numita timp, dar este o idee incorecta, deoarece atat timp cat cineva vede doar trecerea sau manifestarea energiei lui, nu poate intelege ca el ramane pentru totdeauna acolo unde se afla.“
Lama Govinda descrie astfel meditatia budista: „Daca vorbim despre experienta uluitoare a energiilor spatiului in meditatie, intram deja intr-o dimensiune total diferita. In experimentarea energiilor spatiului, secventa temporala este convertita intr-o coexistenta simultana, care pune in evidenta o existenta apropiata a lucrurilor... Din nou remarcam ca aceasta nu ramane statica, ci devine un continuu beatific, viu, in care energiile timpului si ale spatiului sunt armonios integrate.“
Toate traditiile spirituale autentice afirma ca, in urma transformarii interioare benefice a fiintei, se poate ajunge la o profunda largire a campului constiintei care permite perceperea si experimentarea diferita a energiilor specifice timpului si spatiului. Inteleptii accentueaza in descrierile lor nu numai ca reusesc sa treaca, in timpul meditatiilor, cu mult dincolo de spatiul tridimensional, dar mai ales faptul ca, atunci, constiinta obisnuita a timpului este complet transcensa. In locul unei succesiuni liniare a momentelor, ei reusesc sa experimenteze aproape permanent un prezent continuu, infinit, care se afla in afara timpului si este chiar dinamic.
Iata ce afirma referitor la experienta acestui etern prezent resimtit ca o stare extatica de constiinta, D. T Suzuki, savant contemporan de formatie budista: „In lumea spirituala, aproape ca nu exista diviziuni temporale cum ar fi trecutul, prezentul si viitorul; deoarece ele s-au contractat acolo intr-un moment extatic singular al prezentului etern, in care viata divina freamata in adevaratul sau sens... Trecutul si viitorul sunt ambele topite in acest beatific moment prezent de iluminare... Acest moment prezent, ca stare, poate fi oricand trait si experimentat ca o fericire oceanica de cel intelept.“


„Energia subtila a timpului este elementul cel mai important si cel mai enigmatic din Univers. Ea nu se propaga precum undele luminoase, ci se manifesta pretutindeni instantaneu. Orice modificare a proprietatilor unui fragment de energie a timpului se manifesta pretutindeni odata, in mod simultan, deoarece ea este omniprezenta. Aceasta energie este cea care ne interconecteaza de ceilalti si totodata permite conexiunea tuturor lucrurilor, fiintelor si fenomenelor din acest Univers.“ (Dr. N. A. Kozirev, astrofizician)

„Timpul, spatiul si cauzalitatea sunt precum ochelarii prin care este vazut Absolutul... In Absolut nu exista in realitate nici timp, nici spatiu, nici cauzalitate.“ (Swami Vivekananda)

„Sa uitam acum curgerea timpului; sa uitam toate conflictele... Sa ne formulam doar un apel frenetic catre infinit si sa ne ocupam in eternitate pozitiile noastre acolo.“ (Chuag Tzu)

„Sa traim extaziati linistea absoluta in momentul prezent. Daca doar aceasta exista in acest moment, nu mai exista nici o limita pentru acest moment, si aici se afla tacerea beatifica eterna.“ (Hui-Neng, al saselea patriarh Zen)


In general, ce facem cu timpul? O statistica dezvaluie ca noi consacram numai farame de timp iubirii, spiritualitatii, destinderii, bucuriei, fericirii. Nevoile vitale, biologice ne consuma 40% din zi: somnul (7 ore), mancarea (2 ore), imbracarea si ingrijirea trupului (1 ora), timpul de munca (8 ore), tansportul (1 ora), diferite drumuri si treburi gospodaresti (2-3 ore) fac in total 21-22 ore. Ne mai raman, in general 2-3 ore pentru viata spirituala, dragoste, distractie, lectura. Sa adaugam faptul ca 10% din timp majoritatea oamenilor il petrec in fata televizorului si vom avea imaginea statistica a teribilei lipse de timp de care sufera omul modern.
Invatand sa pretuim fiecare clipa, invatand sa traim mereu in prezent, vom afla astfel valoarea de nepretuit a momentului „acum“. Vom intelege energia timpului si vom depasi obstacolele care inca ne mai despart de linistea eterna a sufletului nostru.

preluat din: http://centru.kamala.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu