duminică, 16 februarie 2014

Muzica in locul medicamentelor

Din timpuri imemoriale, omul a folosit sunetele si muzica atat in scop terapeutic, cat si in practicile sale religioase. Atunci cand ne simtim atrasi in mod irezistibil de muzica trebuie sa recunoastem, fara doar si poate, ca aceasta exercita o influenta certa asupra spiritului nostru. Muzica, prin anumite forme ale ei faciliteaza acordarea fiintei umane la noi surse de inspiratie contribuind la rafinarea si elevarea constiintei sale. Ea determina influente extrem de profunde in sfera psiho-mentala si in anumite conditii poate orienta aspiratiile umane catre cele mai sublime idealuri, ajutand-o astfel sa isi implineasca menirea.
Muzica poate reprezenta o modalitate extrem de eficienta de armonizare si adeseori se recurge la ea ca la un mijloc de vindecare. In acest sens, inca de foarte multa vreme s-a constatat de pilda, influenta sunetelor armonioase asupra scaderii tensiunii psihice si de aici, a diminuarii reactilor agresive.
Meloterapia sau muzicoterapia, este o forma recenta de tratament in medicina moderna; dar ea a fost recunoscuta ca atare si subzista de veacuri.
La congresul "Muzica si Medicina" de la Ludenscheid, din 1984, una din concluziile principale la care s-a ajuns a fost aceea ca muzica reduce stress-ul. In prezent insa, au fost stabilite numeroase alte concluzii in ceea ce priveste efectul muzicii asupra individului. Astfel, muzica diminueaza tensiunea arteriala, iar pulsul este incetinit. O studenta din San Francisco a experimentat pe un grup de 28 de copii nascuti prematur anumite piese de muzica clasica, constatandu-se in mod evident ca acestia se fortifica si se dezvolta mai rapid.
Faptul ca in societatea noastra individul cauta sa se calmeze aproape in exclusivitate cu ajutorul tranchilizantelor sau a medicamentelor a devenit un lucru obisnuit, cotidian. Omului modern ii lipseste adeseori vointa necesara depasirii unei astfel de situatii penibile adeseori generatoare de efecte secundare extrem de nocive cum ar fi cel al dependentei. In consecinta, pentru el, micutul tub cu pastile constituie solutia cea mai usoara si mai la indemana. In ultimul timp s-au facut o serie intreaga de descoperiri in domeniul psihoterapiei, pe care oamenii de stiinta si medicii tind sa le aplice din ce in ce mai des. Multe dintre acestea au devenit astfel noi modalitati de vindecare care, prin profunzimea lor nebanuita si efectul lor neasteptat fac de prisos orice interventii de natura alopata sau artificiala.
"Cine cauta, gaseste" afirma un vechi proverb. Aceasta forma de curaj care confera vointa si indrazneala de a cerceta in directii noi sau de a revaloriza metodele traditionale este deseori recompensata printr-o descoperire revelatoare, importanta.
Muzica este creata pentru om si ea il poate influenta in mod benefic atunci cand este utilizata in mod inteligent. Pentru ce, asadar, sa nu ne bucuram de acest ajutor?
Muzica inseamna in ultima instanta vibratie, si din aceasta cauza marea majoritate a oamenilor reactioneaza in mod spontan la aceasta. Australianul Clynes, autorul unei lucrari remarcabile: "Muzica, spiritul si creierul", distingea diverse sunete avand o anumita frecventa de vibratie si le clasifica dupa tipul sentimentului pe care acestea il exprima, de exemplu dragoste sau bucurie, fericire, pace si liniste, seninatate, entuziasm, optimism, curaj, sacrificiu, etc. Acestea si multe altele se regasesc redate in forme sonore specifice in toate marile compozitii muzicale. Ele constituie asa-zisele vibratii primare care, vorbind metaforic, sunt suprapuse partial peste codul genetic al individului si pot fi astfel recunoscute.
Un studiu amplu efectuat de cercetatori a indicat faptul ca atat umanitatea de astazi, cat si cea din antichitate reactioneaza in egala masura la sunete. Exista tot felul de vibratii generatoare de: fericire, bucurie, de pace si calm, de placere, de incredere, curaj, eroism, de teama, de manie, de neincredere etc.
Aceste "vibratii" sonore exterioare poate determina in fiinta umana anumite rezonante specifice si astfel prin fenomenul de acordare omul poate trai in universul sau launtric aceste stari specifice.
Astfel, pentru unii muzicieni inzestrati a crea muzica inseamna in consecinta, a gasi acordul sau armonia precisa care sa impresioneze publicul si sa determine trairea la unison a unor stari elevate generatoare de armonie si fericire.

Modalitati de actiune in meloterapie

Pentru a se ajunge la utilizarea in mod eficient a muzicii va trebui sa se selecteze acel tip de muzica potrivita cu predispozitiile emotionale ale individului. De pilda, persoanelor mereu indispuse si celor depresive nu trebuie sa li se puna imediat o muzica agreabila, vesela, tonifianta.
Dimpotriva, va fi mult mai bine sa se inceapa cu anumite piese muzicale de tip melancolic. Sau cineva care sufera de teama nu trebuie din primul moment sa asculte de exemplu, Simfonia a 7-a de Beethoven care este foarte vesela, raspandind incredere si optimism. Unei astfel de persoane, pentru inceput, i-ar conveni cu mult mai bine unele compozitii de Bach.
O prima exigenta ar fi deci, aceea de a cunoaste foarte bine constitutia psiho-mentala a pacientului precum si starea psihica prezenta pentru a putea alege in mod just muzica potrivita pentru meloterapie. In acest caz se vor alege pentru inceput melodii care sa reflecte cat mai riguros cu putinta starea sa de spirit. Astfel, se va putea obtine datorita efectului de rezonanta o anumita punte de legatura intre pacient si muzica. Abia dupa aceea se va putea trece gradat la o muzica care sa ii genereze pacientului starile psihice optime necesare efectului curativ. Intregul proces trebuie sa se deruleze gradat, iar etapele vor decurge prudent si cu pasi mici. Niciodata nu trebuie sa existe socuri emotionale sau bruscari ale starii psihice prin schimbari rapide.

Muzica este capabila sa va transforme fiinta

Folosirea cunostintelor de muzicoterapie confera multiple beneficii omului modern. Aplicarea meloterapiei in mod inteligent permite fiintei umane sa deprinda o modalitate foarte simpla si eficienta de control asupra starii psihice, mentale si spirituale si angrenata intr-o maniera sistematica in fazele avansate conduce la o profunda armonizare a fiintei pe multiple planuri. In zilele noastre, oamenii sunt distrasi de cele mai diferite probleme si tentatii, confruntandu-se cu un imens amalgam de trairi mentale si emotionale care adeseori le scapa de sub control determinand astfel conditiile starii de boala. In multe din aceste situatii, ei pot fi ajutati si reechilibrati din punct de vedere psiho-mental in mod eficient cu ajutorul unei muzici adecvate.
In incheiere, reamintim afirmatiile lui Hazrat Inayat Khan, faimosul muzician sufit de origine indiana:
"O fiinta umana poate experimenta in mod liber armonia si unitatea sa cu intregul Univers prin frumusetea naturii, in culorile florilor, in tot ceea ce vede si in tot ceea ce el intalneste in timpul orelor de meditatie si de solitudine precum si in cursul vietii sale cotidiene. Pretutindeni, el experimenteaza sunetele si in mod implicit resimte muzica bucurandu-se de armonia sa. Distrugand zidurile care il inconjoara, el traieste in unitate cu Absolutul. Aceasta unitate corespunde manifestarii muzicii sferelor".

preluat din: http://centru.kamala.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu