miercuri, 19 februarie 2014

Particula Higgs - Next level... CERN va construi un tunel uriaş în formă de inel între Franţa şi Elveţia

Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) a anuntat ca intenţionează să construiască un tunel circular cu circumferinţa de 100 de kilometri între Franţa şi Elveţia, destinat cercetărilor din domeniul acceleratoarelor de particule ne informează AFP.
In aceasta perioada a fost derulat un studiu de fezabilitate cu privire la noul proiect stiintific de amploare.
O sută de cercetători veniţi din lumea întreagă se vor reuni între 11 şi 13 februarie la Universitatea din Geneva pentru a lansa acest program care va avea o durată de implementare de cinci ani.
Viitorul inel are menirea de a înlocui LHC, actualul accelerator de particule al CERN, al cărui tunel subteran are o circumferinţă de 27 kilometri. Acest tunel circular a fost imaginat încă din anii 1980.
Cu o circumferinţă între 80 kilometri şi 100 kilometri, viitorul accelerator de particule, denumit FCC (Futur Collisionneur Circulaire), va putea să ajungă la o energie fără precedent de 100 TeV (tera electronvolt), spre deosebire de LHC, care are doar 14 TeV.
Acest nou proiect are menirea de a continua un proiect gandit cu multi ani in urma şi care prevedea construirea unui accelerator liniar compact (CLIC), un accelerator rectiliniu de 80 kilometri ce ar fi trecut pe sub graniţa franco-helvetă.
LHC se afla în prezent în revizie tehnică si va fi repornit în 2015. Acceleratorul LHC va continua să fie operat pentru încă opt ani.
"Ştim în continuare puţine lucruri despre bosonul Higgs, suntem în căutarea materiei negre şi a supersimetriei. Doar viitoarele rezultate furnizate de LHC vor fi în măsură să ne arate pistele de cercetare pe care trebuie să le urmăm pe viitor şi tipul de accelerator cel mai adaptat", a declarat Sergio Bertolucci, director de cercetare şi informatică la CERN.
Ce se stie pana in prezent despre bosonul Higgs? - Bosonul Higgs a fost descoperit în vara anului 2012 de CERN graţie cercetărilor întreprinse de belgianul François Englert şi britanicul Peter Higgs. 
Bosonul Higgs este o particulă elementară considerată de fizicieni drept "cheia de boltă" în structura fundamentală a materiei. Pentru această descoperire, François Englert şi Peter Higgs, ambii octogenari, au câştigat premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013.
Cam aceste lucruri se stiu despre noua particula care se presupune a fi una dintre componente esentiale ale materiei. Dar ce nu se stie? De fapt ce nu se stie despre acest proiect, ce reprezinta o gaura neagra in care se pierd multe miliarde de euro, care este adevaratul lui scop, care, cred ca deraiaza serios de la latura lui pur stiintifica.
Proiectele stiintifice serioase nu au atras bani decat daca au adus cu ele profit sau anumite avantaje. La fel stau lucrurile si cu acest imens proiect.
Faptul ca el atrage si mai multi bani ne face sa ne punem semne de intrebare serioase cu privire la acest proiect. Un proiect care, la prima vedere, nu pare sa aduca rezultate stiintifice iesite din comun (conform oamenilor de stiinta, rezultatul acestui proiect a creeat mai multe semne de intrebare decat raspunsuri), avand in vedere amploarea acestuia.
Aceleasi rezultate le-au obtinut si alte acceleratoare de particule mult mai mici din SUA sau chiar din Europa, deci ce se mai vrea?
Inca nu se stie cu siguranta. Ce stim cu siguranta este ca Elita Mondiala pare sa beneficieze serios de pe urma uriasului proiect. Cred ca totusi ar fi trebuit sa stim si noi, oamenii de rand, unde se duc sumele uriase "impinse" intr-un proiect "negru" dar "albit" in continuare de mass media.

sursa: http://www.antena3.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu