sâmbătă, 1 martie 2014

Criza majora - Ucraina luata cu asalt de Oculta Mondiala

Nici bine nu a trecut euforia cauzata de reusita revolutiei ca vestile venite din Crimeea par sa toarne din nou gaz pe focul revolutionar care parea ca se stinge.
Ultimele stiri venite din Crimeea par sa starneasca un val de teama in randul ucrainenilor. Armata rusa, stabilita in acel loc de ceva timp pare sa fi preluat controlul asupra zonei respective. Sustinuta de populatia de origine rusa din zona, misiunea armatei rusesti pare sa se fi usurat. Doar minoritatea tatara pro-ucraineana (care este insemnata numeric) pare sa reprezinte un mic impediment in acest fapt.
Asa cum ma asteptam, situatia ucraineana nu se linisteste. Ucraina este o tara mult prea mare si prea insemnata pe harta Europei pentru a fi lasata in pace. Aparenta ei neutralitate a deranjat multa vreme marile forte ale lumii manuite de elita mondiala.
Ucraina, din cauza diversitatii sale etnice, nu a putut fi situata niciodata, cu adevarat, intr-o parte sau alta a baricadei internationale, asa ca a fost extrem de greu de controlat. Desi cu o economie puternic controlatata de marii mahari interni dar si internationali Ucraina, totusi, prezenta trasaturi distincte fata de celelalte tari din aceasta zona geografica.
Cu o suprafata si populatie destul de insemnata Ucraina este o "carte" greu de jucat dar care poate influenta decisiv implementarea Noii Ordini Mondiale. Cum este greu de influentat, aceasta tara pare sa fie tinta unei puternice presiuni secesioniste venite din exterior.
Nu cred in coincidente asa ca pot face o paralela intre fostele entitati statale puternice din Europa de est precum Cehoslovacia, Iugoslavia (tari executate cu sange rece de elita mondiala si transformate in mici state) si  noua tinta - Ucraina. Aceste foste state prezentau similitudini: armata puternica, populatie insemnata, suprafata destul de mare (ce-i drept Cehoslovacia nu a fost prea intinsa) dar ce era mai important, o importanta economica foarte ridicata.
Cum economia reprezinta, in prezent, arma cea mai importanta in sclavizarea statelor lumii, aceste foste tari pareau a fi foarte greu de stapanit (oare urmeaza Polonia?) in cingile unei economii puternic globalizate asa ca au fost lichidate si transformate in tarisoare mici si usor de manipulat.
Probabil va ganditi ca Ucraina nu este prea dezvoltata avand in vedere nivelul PIB mic pe cap de locuitor (sub Romania) sau nivelul de trai foarte scazut, dar va asigur ca acest stat este capabil sa se autointretina economic (industrial, agricol, energetic) dar si pe plan militar (Romania ar fi fost la fel daca cercurile de interese interne si externe de joasa speta nu ar fi acaparat si distrus o mare parte a industriei, agriculturii si a energiei).
Acum ce urmeaza? Rusia a preluat controlul asupra Crimeii. Probabil ca nu va interveni direct cu forte armate dar conflictul din aceasta zona ar putea fi similar cu ce s-a intamplat in Republica Moldova si Georgia, unde fortele rusesti nu au putut fi inlaturate din zonele de conflict.
Acest conflict care rasare la orizont si care pare a trasa o frontiera in interiorul statului ucrainean va destabiliza puternic acest stat putandu-i afecta situatia politica interna si externa destul de grav si putandu-l duce chiar la extinctie. Oare ce va urma?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu