joi, 27 martie 2014

Descoperire extraordinara in Egipt - Au fost gasite doua statui uriase

Egiptul ramane taramul "sacru" al arheologiei. In martie 2014 arheologii din Luxor au descoperit doua statui uriase care ii reprezinta pe faraonul Amenhotep III si pe sotia acestuia, Tiye.
 "Până în prezent, lumea îi cunoştea pe cei doi Coloşi ai lui Memnon, dar, începând de azi, va cunoaşte patru coloşi ai lui Amenhotep al III-lea" , a declarat arheologul de origine germană Hourig Sourouzian, ce se ocupă de conservarea templului.
Cele doua vestigii au fost descoperite în situl arheologic unde se afla celebrii Coloși ai lui Memnon, reprezentări ale aceluiași faraon. Statuile se aflau chiar în templul funerar al faraonului, cunoscut și ca ”templul milioanelor de ani”.
Statuile prezinta destul de multe deteriorari cauzate de vreme, irigații, dar și din cauza vandalismului. "Una din noile statui din cuarțit roșu cântărește aproximativ 250 de tone și îl reprezintă pe Amenhotep III așezat, cu mâinile sprijinite pe picioare. Statuia măsoară 11,5 metri, deși la origine avea 13.5 metri și o greutate de 450 de tone. Diferența o face dubla coroană tradițională pe care o purta înainte, iar care acum a dispărut. Faraonul este reprezentat purtând o coroană, ”nemes”, o tunică plisată, iar la mijloc poartă o curea. La piciorul drept se află statuia soției sale, Tiye, care poartă peruca specific egipteană și o rochie. La piciorul stâng se afla statuia mamei sale, care acum a dispărut. Tronul este decorat cu scene ce reprezintă unirea Egiptului de Sus cu Egiptul de Jos. Cealaltă statuie, reprezentându-l pe faraon în picioare a fost pusă la intrarea nordică în templu. De asemenea, arheologii au descoperit și o statuie a fiicei faraonului, prințesa Iset".

sursa:  http://www.historia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu