miercuri, 23 aprilie 2014

Civilizatii pierdute - Mumiile din Tarim

Omenirea are radacini mai vechi decat se crede. Atat de vechi incat nu putem sa aflam varsta sa cautand printre vestigiile de pe Pamant.
Desi inca nu suntem capabili sa aflam varsta noastra putem afla, totusi, multe studiind doar vestigiile arheologice care s-au gasit in ultimul timp. Astfel ca in anul 1974, in Bazinul Tarim situat in inima deşertului Taklamakan, din nordul Tibetului, au fost descoperite niste mumii care prezentau trasaturi europene si care aveau o inaltime neobisnuita pentru acea zona dar si pentru acele timpuri. La aceasta descoperire au participat exploratori precum Sven Hedin, Albert von Le Coq şi Sir Aurel Stein.
Majoritatea mumiilor au fost descoperite în partea estică a Bazinului Tarim: în zona Lopnur, Subeshi lângă Turfan, Kroran, Kumul şi în partea sudică: Khotan, Niya şi Qiemo si par a avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani.
Datorita atmosferei uscate cat şi a solurilor alcaline din Bazinul Tarim trupurile vechilor oameni au fost foarte bine conservate. Acest fapt a fost in beneficiul oamenilor de ştiinţă care aveau acum posibilitatea de a studia corpurile lor fizice (craniu, trasaturi, înalţime, etc.), veşmintele cu care acestea au fost îngropate precum şi darurile funerare.
Foarte mult timp s-a  crezut că, datorită reliefului local, popoarele Chinei antice au fost izolate şi au evoluat fără contacte cu Europa.  Dar, se pare ca Mumiile din Tarim  par sa contrazica această convingere şi ar putea sugera că, totusi, ar fi putut avea loc anumite forme de schimburi culturale.
Pentru a se afla vechimea acestor vestigii umane s-au facut teste radiocarbon. Testele au fost executate la Universitatea din Beijing si au demonstrat că cele mai vechi fragmente datează de acum 3.980 de ani. Oamenii de stiinta chinezi au anuntat printr-un raport publicat recent ca mumiile au origini amestecate, ADN-ul lor conţinând atât elemente europene cât şi siberiene şi provin, cel mai probabil, din afara Chinei.
Mumiile din Tarim împărtăşesc multe trăsături tipice tipului caucazian (trupuri alungite, fete colţuroase, ochii încastraţi), avand multe dintre ele părul intact si variind la culoare de la blond la roşu şi brun închis, fiind în general lung, buclat şi împletit.
Cele mai vechi mumii au fost descoperite la Qäwrighul şi datează din 1.800 î.H., sunt de rasă caucaziană, cu trăsături fizice apropiate de populaţia epocii bronzului din sudul Siberiei, Kazakstan, Asia Centrală şi Volga inferioară.
29 mumii ce au fost datate între 1.100–500 î.H au fost gasite in cimitirul din Yanbulaq, 21 din ele fiind de rasă mongoloidă – cele mai timpurii mumii mongoloide găsite în Bazinul Tarim, iar 8 sunt de rasă caucaziană, la fel cu cele găsite la Qäwrighul.
Dupa o munca arheologica de exceptie arheologii chinezi au descoperit aproximativ 200 de pari din lemn, fiecare înalt de câte 4 metri. La baza fiecarui stalp se afla cate o barca aşezata invers şi acoperita cu piele de vita. Trupurile indivizilor din interior au fost îngropate în luntre cu susul în jos avand alaturi daruri funerare, între care coşuri împletite, măşti sculptate şi ierburi medicinale.
Un lucru extraordinar a fost faptul ca s-au păstrat intacte şi hainele mumiilor ceea ce a dus la identificarea exacta a originii si a tehnicii de realizare. Astfel s-a aflat ca tehnica realizării acestora indica o origine comună cu tehnica realizării îmbrăcăminţii de către populaţia neolitică indo-europeană.
Pentru o examinare cat mai exacta a hainelor de tartan a fost consultat Expertul în textile Elizabeth Wayland Barber. Acesta a considerat că imbracamintea vechilor oameni are legătură cu cea din Anatolia, din Caucaz şi din zona de nord a Mării Negre.
Barber a aflat ca textilele sunt de tip european fiind similare cu cele găsite pe corpurile minerilor din minele de sare din Austria, datând aproximativ din 1.300 î.H. Antropologul Irene Good, un specialist în textilele europene timpurii, consideră că modelul ţesutului în diagonală indică utilizarea unui război de ţesut destul de sofisticat, iar hainele mumiilor de la Tarim sunt exemplul estic cel mai cunoscut al acestui tip de tehnică de ţesut.
Printre cele mai interesante mumii descoperite în deşertul Taklamakan se numără:

 “Bărbatul din Yingpan” - o mumie aproape perfect conservată veche de 2.000 de ani. Ea aparţine unei populaţii caucaziene şi a fost descoperită în 1995 în regiunea cu acelaşi nume. Este de înălţime mare, având aproape 2 metri.
Bărbatul din Yingpan nu numai că a avut o mască dintr-o foiţă subţire de aur, mască de tradiţie greacă, care acoperea faţa lui cu barbă blondă, dar de asemenea purta haine roşii şi maro, brodate cu fir de aur, confecţii cu design tipic vestului Europei.

“Omul din Cherchen” – o mumie veche de 3.000 de ani, este un bărbat de peste 2 m, cu plete lungi, blond-roşcate, îmbrăcat în haine din piele frumos croite. A fost probabil o fostă căpetenie locală, iar cercetările au arătat că trupul îi fusese uns cu balsam şi s-a conservat atât de bine, încât acum i se văd şi tatuajele de pe faţă.  

“Frumoasa din Loulan” datează de acum aproximativ 4.000 de ani. Ea a avut la moarte aproximativ 40 de ani şi a fost îngropată cu un coş de cereale. Această femeie are părul roşu şi poartă un fel de haină de pânză de tartan (lână de oaie şi capră). Surpriza a apărut atunci când în laborator s-a aflat că “materia primă” a ţesăturilor provenea de la rase de animale domestice care pe atunci trăiau doar în Europa. 

Aceste mumii ne arata faptul ca populatia alba a existat in acest areal inca din cele mai vechi timpuri. Desi nu prea se aduce vorba de aceasta, inaltimea neobisnuita a acestor mumii starneste discutii aprinse in cadrul mediului academic.
Este recunoscut faptul ca populatia alba si mai ales cea nordica este de o statura mai inalta dar mumiile gasite in Tarim par sa aiba o inaltime mare si pentru populatia nordica din ziua de azi.
Media de inaltime a barbatilor din Tarim era de 2 metri considerabil mai mare in comparatie cu cea a nordicilor din ziua de azi care depaseste nu cu mult 1,80 m.
Desi se crede ca aceasta populatie ar proveni din Europa (faptul ca materia prima a tesaturilor este de origine europeana a facut ca mediul academic sa considere ca aceasta populatie venise recent din Europa ignorand in schimb multe alte dovezi care demonstrau de fapt ca aceasta populatie a fost prezenta in acest spatiu din vremuri imemoriabile) mai multe descoperiri facute anterior ne dezvaluie ca in Extremul Orient s-au gasit colonii insemnate de indivizi cu trasaturi europene. Indivizi care se pare ca au stapanit candva o suprafata teritoriala insemnata si care, in urma unui dezastru planetar s-au raspandit in toata lumea.
Inaltimea neobisnuita a cestor indivizi  si plasarea lor teritoriala ne face sa credem ca acestia sunt urmasii vechilor oameni care au construit faimoasele piramide din China si care in timp au fost nevoiti sa faca fata unor emigratii masive mongoloide pierzandu-si din identitate si decazand tehnologic.
Aceasta teorie este sustinuta si de descoperirea unor mumii in interiorul unor piramide din China cu aspect european si cu o inaltime de peste 2 metri.

sursa: http://www.interferente.ro/

Un comentariu: