sâmbătă, 10 mai 2014

Al saselea simt - Ecolocatia umana... Video

Izolarea noastra in aceasta realitate ne-a facut sa credem ca avem doar cinci simturi. De fapt aceste 5 simturi reprezinta doar o mica parte a capacitatii noastre de a percepe Universul dar si realitatea din care facem parte. 
Daniel Kish, un barbat orb, in varsta de 47 de ani duce o viata incredibil de plina, care include plimbari cu bicicleta sau prin padure, activitati pe care le face fara sa se piarda si fara sa aiba un ghid alaturi.
Daniel a fost orb de cand s-a nascut. O forma agresiva de cancer i-a atacat retina si la doar 13 luni de viata doctorii au fost nevoiti sa ii indeparteze ambii ochi, pentru a-i salva viata. Desi este complet orb barbatul se poate misca pretutindeni cu maxima lejeritate si chiar poate descrie detaliat imprejurimile.
Duce o viata aproape normala deoarece poate sa se foloseasca de ecolocatie, un simt care pare sa se imbunatateasca pe zi ce trece. 
Ecolocatia este modalitatea de a percepe realitatea folosindu-te de sunete. Fiecare suprafata, fiecare obiect are propria sa amprenta acustica, iar Daniel produce un soi de clicuri scurte cu limba pentru a le identifica.
Undele sonore pe care acesta le produce se  lovesc de obiectele din jur si intorc inapoi la el. Urechile preiau aceste sunete iar creierul le analizeaza, extragand informatii privind natura obstacolului, pozitia lui, iar in cazul obiectelor in miscare, directia si viteza lor.
“Folosesc ecolocatia de la doi ani, dar nu m-am gandit niciodata prea mult la asta. Ma indoiesc ca nevazatorii analizeaza modul in care “vad””, a povestit Daniel Kish. “Sigur, nu pot face diferenta intre lemn si metal, de exemplu, dar pot face diferenta intre diferitele moduri in care sunt aranjate structurile din jurul meu”, a explicat barbatul. “Adica simt ca un gard din lemn e mai dens decat unul din metal, iar sunetul pe care il face e mai cald, mai monoton”, a declarat Daniel Kish.

surse: http://www.edituradaksha.ro/
            http://onlystuff.eu/
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu