luni, 23 iunie 2014

In seara aceasta este noaptea magica a Sanzienelor

Noaptea asta este una magica. Este noaptea Sanzienelor si este sarbatorita si de calendarul crestin - bineinteles ca principala sarbatoare de maine este reprezentata de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sunt sarbatorite ca o completare.
Sanzienele sarbatoresc de fapt solstitiul de vara si venirea "adevaratului" anotimp al verii. Nu este o sarbatoare cu origini crestinesti. Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este posibil sa fi fost preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră. Sanzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi Copii din Grupul unor femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.
Aceasta sarbatoare este echivalentul "varatec" al Craciunului, dar crestinismul a "diluat" acest aspect. In toata istoria noastra zilele de dupa solstitii si echinoctii erau niste nopti magice pline de energie benefica sau poate malefica.
Umanitatea a sarbatorit solstitiile si echinoctiile. Pe toata suprafata pamantului au fost construite adevarate temple sau constructii gigant care sa sarbatoreasca aceste mari evenimente.
In prezent, ele nu mai reprezinta nimic, ci doar niste sarbatori crestine de importanta medie, in afara de Craciun care este cu adevarat o sarbatoare importanta.
Aceasta seara a fost omagiata si de Mircea Eliade care, ca recunostinta a importantei sale mistice, i-a dedicat un adevarat roman scris in doua volume - Noaptea de Sanziene.
Conform lui Mircea Eliade, noaptea Sanzienelor este una misterioasă, este perioada când cerurile se deschid. Importanta pe care Eliade o acorda acestei nopti ne confirma faptul ca Sanzienele reprezinta o mare sarbatoare a umanitatii si un moment magic si mistic in acelasi timp.
In seara aceasta nivelul vibrational se schimba iar lumea trece printr-o schimbare energetica dramatica care se petrece in cateva zile. O schimbare care se produce in fiecare an si care nu este observabila in timpul terestru si efemer al omului pierdut in prorpiile griji si ganduri.
Importanta acestei seri trece de gand si transcede realitatea si doar un suflet sensibil o poate percepe la adevarata ei valoare. Fiti acel suflet sensibil si meditati putin in aceasta seara... este cu adevarat fantastica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu