luni, 21 iulie 2014

Astronomii sunt derutati - De unde vine lumina ultravioleta?

Universul este un loc ciudat si de neinteles pentru astronomi. Observatiile facute cu ajutorul telescopului spaţial Hubble arată că 80% din lumina ultravioletă care ar trebui sa existe vine de undeva - mai bine zis de niciunde.
"E ca şi cum te-ai afla într-o încăpere mare, foarte intens luminată, dar uitându-te în jur ai vedea doar câteva becuri de 40 de waţi. De unde vine toată lumina aceasta? Ea lipseşte din observaţiile noastre." aceasta declaratie a fost facuta de catre Juna Kollmeier, de la Carnegie Institution for Science, autor principal al unui studiu publicat recent în The Astrophysical Journal Letters.
Au fost analizate fasciculele de hidrogen care leagă între ele vastele spaţii vide dintre galaxii. Se stie faptul ca atunci cand atomii de hidrogen sunt bombardaţi cu radiaţii ultraviolete cu energie înaltă, ei se transformă în particule încărcate electric – ioni de hidrogen. Problema cea mai mare este faptul ca astronomii au fost surprinşi să descopere mult mai mulţi ioni de hidrogen decât ar corespunde nivelului cunoscut de lumină ultravioletă dn Univers. Diferenţa este uriaşă – 400%.
Un alt lucru ciudat este faptul ca această discrepanţă apare doar în regiunile apropiate (de noi) ale cosmosului, relativ bine studiate. In schimb, in galaxiile mai îndepărtate, în care observaţiile arată ce s-a întâmplat când Universul era tânăr, lucrurile par să se potrivească.
Fotonii ionizanţi, tipul de lumină ultravioletă cu energie înaltă necesară pentru a transforma atomii de hidrogen în ioni, provin în principal de la quasari – nuclee galactice active îndepărtate care emit cantităţi enorme de energie electromagnetică. 
O alta mare problema pentru astronomi este faptul ca  numărul quasarilor cunoscuţi este mult mai mic decât cel care ar fi necesar pentru  a genera cantitatea de ioni de hidrogen măsurată de cercetători. 80% dintre fotonii ionizanţi necesari lipsesc din calculele astronomilor şi totuşi ei există, de vreme ce produc ionizarea hidrogenului până la acest nivel.
Cea mai mare posibilitate si cea mai fascinanta in acelasi timp este ca lumina ultravioleta sa provina dintr-o alta sursa care este total necunoscuta. Astfel ca David Weinberg,  cercetator la Ohio State University crede ca „cel puţin un lucru pe care credeam că îl ştim despre Universul actual nu este adevărat”.
Nu pot sa nu remarc faptul ca astronomii nu sunt capabili sa vada adevarul deoarece refuza cu indarjire sa recunoasca ca Universul este inteligent iar ceea ce observa ei este doar o iluzie. Astfel, ca tot ceea ce ei observa este creatia constiintei noastre, asta si explica lipsa sursei de lumina ultravioleta. Sursa se regaseste in interiorul constiintei lor, neobservand acest fapt acestia se comporta ca niste orbi intr-un spatiu pe care se pare ca nu il mai inteleg.

sursa: http://www.descopera.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu