duminică, 27 iulie 2014

Esenta Cabalei

Intotdeauna am crezut ca Vechiul Testament al evreilor reprezinta singura sursa a credintei lor. Cu timpul am aflat ca un alt tip de gandire mistica pare sa predomine in randul spiritualitatii evreiesti. O gandire mistica dar si ocultata - Cabala.
Tot timpul m-am intrebat de ce toti marii maestri au cautat sa cunoasca aproape toate marile religii. Raspunsul a venit mai tarziu, cand am inceput sa cunosc mai bine sensul vietii - pentru ca fiecare religie contine parti din adevar. Atunci inseamna ca si Cabala contine o parte a Adevarului Esential care ne poate apropia de Sine si ne poate elibera.
Cautand informatii despre Cabala am aflat ca aceasta stiinta ezoterica s-a născut acum 5770 de ani, iar termenul de "Cabala" derivă de la cuvântul ebraic kabbalah, care înseamnă primire, receptare. Este cunoscut faptul ca limba ebraica este considerata ca fiind una dintre cele mai vechi limbi din lume. O limba care a fost mai putin afectata de neologisme si care mai pastreaza o mare parte a sunetelor "primordiale". Se presupune ca aceasta limba a fost dezvoltată în mod special de către și pentru cabaliști, pentru a-i ajuta să comunice despre chestiuni spirituale.
Cabala a fost o stiinta ezoterica ascunsa pana spre sfarsitul secolului XII, cand, prin intermediul Cartii lui Zohar acest tip de spiritualitate a fost accesibila unei largi paturi de populatie. Conform Cabalei  revelarea Sinelui este o chestiune de dăruire din partea Divinității către om, atunci când acesta s-a corectat, iar omul e cel care primește, datorită trezirii ființei prin studierea înțelepciunii cabaliste.
Sinele în Cabala este chiar Dumnezeu manifestat în om, și are un corespondent în inima spirituală. Trezirea punctului din inimă și apoi împlinirea completă a acestui punct până la desăvârșire, este scopul pe calea spirituală a Cabalei.

"Această înţelepciune nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o succesiune de rădăcini, care pătrund în jos pe calea principiului de cauză şi efect, după reguli fixe şi determinate, care se îmbină într-un singur scop preamărit, descris ca "revelaţia Dumnezeirii Sale în faţa creaturilor Sale în lumea noastră".
Definiţiile ştiinţifice pot fi complicate şi obositoare. Hai să încercăm să analizăm ce se spune aici.Există forţa de sus sau Creatorul, şi forţe guvernatoare care descind din această forţă de sus înspre lumea noastră. Noi nu ştim câte forţe există, dar de fapt asta nu este important. Noi existăm aici în lumea noastră. Noi suntem creaţi de o forţă superioară pe care noi o numim "Creator". Noi suntem familiarizaţi cu diferite forţe în lumea noastră, ca de exemplu forţa gravitaţională, electromagnetismul şi forţa gândului. Totuşi, există forţe de ordin mai înalt, care acţionează în timp ce rămân ascunse de noi.
Noi numim această forţă ultimativă, atotcuprinzătoare - "Creator". Creatorul este suma tuturor forţelor din lume şi nivelul cel mai înalt în rândul forţelor guvernatoare.
Această forţă superioară a dat naştere lumilor superioare. Există în total cinci lumi superioare. După ele urmează aşa numitul Machsom, o barieră care desparte lumile de sus de lumea noastră. De la forţa supremă Creator, de asemenea cunoscută ca "Lumea Infinitului" forţele coboară străbătând toate lumile, dând naştere lumii noastre şi fiinţelor umane.
Ştiinţa Cabalei nu studiează lumea noastră şi fiinţele umane din ea, aşa cum o fac ştiinţele tradiţionale. Cabala cercetează tot ce există deasupra Machsom-ului .
Cabalistul Yehuda Ashlag spune că "această înţelepciune nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o succesiune de rădăcini, care pătrund în jos pe calea principiului de cauză şi efect, după reguli fixe şi determinate...". Nu există nimic altceva decât forţele care coboară de sus, în conformitate cu legi precise. În plus, aceste legi, aşa cum scrie Ashlag, sunt fixe, absolute şi omniprezente. În cele din urmă, toate sunt astfel direcţionate încât omul să poată descoperi forţa guvernatoare ultimativă a naturii în timp ce trăieşte în lumea noastră obişnuită.
Până când o persoană nu dezvăluie în mod complet această forţă, până când cineva nu cunoaşte toate lumile pe care trebuie să urce, supunându-se aceloraşi legi ca şi forţele descendente, până când cineva nu ajunge în Lumea Infinitului, o asemenea persoană nu va părăsi această lume. Ce înseamnă "nu va părăsi" ? Persoana aceasta va fi mereu renăscută în lumea noastră, dezvoltându-se de la o viaţă la următoarea până la atingerea stării în care apare dorinţa de a ajunge la forţa superioară."
sursa: http://www.kabbalah.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu