sâmbătă, 16 august 2014

Lumea oculta a sportului de performanta

Ne place sportul, multi dintre noi sunt chiar dependenti de el. Multi dintre noi sunt fanatici si sunt gata sa produca mici revolutii si conflicte pe stadioane. Unii se sinucid cand echipa favorita pierde, iar altii trec chiar prin traume emotionale puternice cand sportivul lor favorit cedeaza pe terenul de sport.
Niciodata, in schimb, nu ne-am intrebat de ceea ce intampla in interiorul lui. Nu ne-am intrebat cum de sportivi precum Rafael Nadal sau Cristiano Ronaldo reusesc sa alerge ore in continuu si sa joace exemplar. Oare se dopeaza?
Dopingul exista in interiorul lumii noastre sportive si este mai prezent decat am crede. Cand ne gandim la doping ne gandim la culturistii profesionisti care detin o masa musculara puternic conturata si care ridica greutati uriase pentru omul de rand. Dar nu numai culturistii profesionisti folosesc asemenea substante interzise ci aproape toti sportivii de inalta performanta.
Sa nu va inchipuiti ca sportivii se dopeaza de capul lor, ei sunt produsul unui sistem. Un sistem care a pus stapanire pe tot ceea ce inseamna sport de performanta. Un sistem care controleaza tot fluxul financiar din interiorul federatiilor sportive internationale.
Nu stiu daca a-ti observat ca sportul romanesc a cazut destul de serios in ultima vreme. Probabil ca va ganditi ca acest aspect negativ este consecinta lipsei de investitii din interiorul sportului din aceasta tara... si asa si este. O problema este in schimb ca nu se investeste intr-un sistem performant de doping. La acest capitol Romania sta prost. La noi sportivii se dopeaza de capul lor, iar atunci cand se dopeaza (unii ajung sa moara pe teren) nu sunt protejati in fata controalelor anti-doping internationale si dupa cum vedeti foarte multi sportivi romani sunt prinsi cu mata in sac la multe dintre competitiile internationale.
Lipsa unui sistem de doping performant face ca sportul sa nu fie performant chiar si in prezenta unei infrastructuri si a unei organizari de recrutare a juniorilor uimitoare. Dopingul a fost si este secretul sportivilor din vest din oricare ramura sportiva.
La nivel mondial (SUA, China, Rusia, Japonia, Australia, U.E. etc) s-a format in ultimii ani un sistem doping extrem de performant care a avut ca principal scop dezvoltarea capacitatii sportive a atletilor participanti in asa fel incat spectaculozitatea sa creasca exploziv. Astfel, fenomenul sportiv a explodat si a atras in fata televizorului un numar impresionant de telespectatori.
Sportul este din ce in ce mai impresionant si implica un efort din ce in ce mai mare. Pentru a va da seama de acest fapt trebuie doar sa urmariti evolutia fotbalului sau a tenisului (rugbyului, hocheiului etc) si sa observati ca practic aceste sporturi au trecut la alt nivel atletic. Viteza este mai mare, sportivii sunt mai atletici si au capacitati sportive care in urma cu ceva timp pareau extreme.
Nu pot sa nu ma gandesc la cum Rafael Nadal (jucatorul meu preferat de tenis) era capabil sa alerge ca un nebun si sa returneze extraordinar de precis mingi de tenis extrem de dificile dupa 6 ore de tenis incontinuu. Nu pot nici sa trec cu vederea prospetimea unor jucatori precum Messi sau Ronaldo dupa 90 de minute de fotbal extrem de epuizant.
In urma cu ceva timp jucatorilor romani de fotbal li se reprosa faptul ca, in timpul meciurilor, erau incapabili sa suteze pe poarta in plina actiune (mingile lor sutate ajungeau de multe ori in tribuna) in timp ce la antrenamente erau capabili sa tinteasca portile de la distante considerabile. Acest fapt este unul firesc pentru om - in timpul meciului picioarele fotbalistului se umpla cu sange ceea ce ingreuneaza controlul balonului. Dar acest aspect pare sa nu conteze in marile ligi de fotbal europene ceea ce da mult de gandit (jucatorii romani de fotbal care ajung in afara, nu fac fata in majoritatea timpului efortului dar si a substantelor dopante fapt pentru care nu rezista prea mult la echipele mari de fotbal - jucatorii straini sunt supusi dopingului chiar de la varste foarte fragede ceea ce le da posibilitatea testarii unor substante mai puternice in perioada maturitatii, pe cand jucatorii romani nu au "beneficiat" de un asemenea tratament si nu sunt capabili sa "fraternizeze" cu substantele de doping serioase).
Va intrebati de ce sistemul anti-doping nu scoate la iveala aceste nereguli - pur si simplu fiindca cei care lucreaza in clinicile anti-doping depind de sumele de bani venite de la marile cluburi sportive care le "sponsorizeaza". Tot sportul este un "teren" de testare pe subiecti umani care atrage atentia unei mase de oameni impresionante si sume imense de bani. Putem sa afirmam ca sportul mondial de performanta este o adevarata conspiratie. O conspiratie care are ca scop distragerea populatiei de la problemele importante si care testeaza limitele atletice, la maxim, ale sportivilor.
Pentru a va face o idee despre ceea ce inseamna doping cititi aceste articole:

http://www.prosport.ro/sport-life/special/dezvaluiri-incredibile-in-germania-erau-dopati-copii-de-11-ani-11260928

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/ciclism/hamilton-toarna-tot-dezvaluiri-incendiare-despre-cazul-lance-armstrong-si-despre-dopajul-din-ciclism-10005972

http://www.prosport.ro/sport-life/special/exclusiv-secretele-dopajului-legatura-dintre-fotbalistii-din-liga-1-ronaldo-messi-lance-armstrong-si-serena-williams-11739094

sursa foto: http://www.atletizm.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu