sâmbătă, 27 septembrie 2014

Descoperire de exceptie in mijlocul padurii mexicane

Civilizatia maiasa reprezinta inca o mare enigma pentru noi si orice descoperire facuta in acest sens are rolul de a ne face o imagine cat mai apropiata de adevar. O asemenea descoperire a fost facuta in aceasta perioada in estul Mexicului.
O echipa de arheologi multinationala finantata de National Geographic Society din Statele Unite, de compania austriaca Villas si de cea slovena Ars Longa a descoperit un important oras maya, al carui apogeu ar fi fost atins in perioada 600 e.n. - 900 e.n.
Orasul se intinde pe 22 de hectare si se afla situat in statul mexican Campeche. Acest oras a ramas ascuns in jungla timp de multe secole, inainte de a fi descoperit, in urma cu doua saptamani, de o echipa de arheologi care l-au denumit Chactun - "Piatra rosie" sau "b" in limba maya scrie cultural.bzi.ro.
"Este vorba cu adevarat de unul dintre cele mai mari situri din regiunea Pamanturilor joase centrale" ale civilizatiei maya, a declarat Ivan Sprajc, arheolog la Centrul de Cercetari stiintifice al Academiei de stiinte si Arte din Slovenia, coordonatorul expeditiei.
"Sunt stele si altare - dintre care unele au pastrat pana astazi portiuni de stuc - care reflecta splendoarea acelui oras", contemporan cu alte orase maya precum Calakmul, Becan si El Palmar.
"Pe noi ne ajută să ne apropiem mai mult de această cultură extrem de importantă în istorie. Alţii însă văd în mayaşi prezicătorii viitorului. Oricum, acest loc este unic şi ne va ajuta să ne înţelegem mai bine trecutul şi să ne creionăm viitorul", a mai declarat Sprajc.

sursa: http://www.antena3.ro/                                       sursa foto: http://www.antena3.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu