joi, 27 noiembrie 2014

Ce este „Chi”-ul si de unde vine ?

Chi-ul (Qi) este forta primordiala a vietii insasi. Intra in viata omului cand spermatozoidul strapunge ovulul. Din aceasta fuziune originala o noua fiinta umana enorm de complexa se dezvolta. „Chi”-ul este fluxul continuu de energie care conecteaza tesuturi diferite, organe si functii cerebrale intr-un fel unic – o fiinta umana. „Chi”-ul conecteaza de asemenea o persoana la mediul inconjurator. 

Traseele principale ale fluxului de energie „Chi” in corp au fost descoperite de inteleptii care au meditat asupra fetusului uman din uter. Ei au observat cum fatul se dezvolta in jurul ombilicului mamei si de aceea prin acest ombilic fetusul absoarbe nutrientii si elimina deseurile. Fatul pur si simplu „respira” prin cordonul ombilical de la mama pana in ombilicul sau, in jos catre perineum, apoi in sus pana la cap si din nou in jos prin limba catre ombilic. Centrul ombilical este prin urmare definit de Taoisti sa fie punctul de plecare pentru fluxul energiei primordiale a vietii sau „Chi” si ramane centrul cu cea mai mare putere in circularea si stocarea energiei in adult. 

„Trezirea Energiei Vindecatoare prin Tao” este o metoda pentru un adult ca sa revina la acea stare de circulatie dinamica a energiei care exista in interiorul uterului. In acest sens aceasta meditatie Taoista esoterica este un proces de renastere, de revenire la fiinta originala, sinele primordial. 

Ce se intampla dupa nastere si duce la pierderea starii originale, a echilibrului perfect care era atat de hranitor si care a permis o crestere sanatoasa ? 

Dupa ce fatul soseste in lume, energia sa se „decanteaza” gradual in regiunile calde si reci ale corpului. In fetus aceasta energie „Yin”si „Yang” era perfect echilibrata intr-un fel de mixtura „calduta”. Dar prin dezvoltarea copilului la maturitate energia fierbinte sau „Yang” s-a deplasat gradual catre partea superioara a corpului ce contine organele vitale ca: inima, ficatul, plamanii si creierul. Energia rece sau „Yin” s-a indreptat si fixat in picioare, organele genitale, rinichi si abdomenul inferior. Fig. 1.1 Energia intra in fetus prin ombilic si circula prin Orbita MicroCosmica armonizand energiile yin si yang. 

Odata cu varsta, traseele energetice care aduc forta vitala in organele noastre interne si faciliteaza functionarea lor devin din ce in ce mai blocate de tensiunile mentale si fizice acumulate. Rezultatul este o stare generala de oboseala, slabiciune si de sanatate subreda. 

O persoana tanara are in mod obisnuit destula energie pentru a mentine traseele cat mai putin infundate si in consecinta forta vitala circula in continuare. Organele sunt astfel hranite si atunci sunt putine boli. Dar daca nu traim in mod sanatos si nu practicam pentru a mentine traseele energetice deschise, ele se vor inchide gradual si vor cauza dezechilibre emotionale, imbolnaviri premature si imbatrinire accelerata. 

Circulatia perfecta a energiei de care ne bucuram atunci cand eram bebelusi nu a fost expusa la stresul zilnic al vietii prezente. Prin simpla restabilire a acelui flux puternic de Chi caldut – amestec de energie yin si yang – organele noastre vitale vor incepe sa radieze de sanatate. Atunci cand puterea vindecatoare a lui Tao – energia vietii in forma ei originala, pura si unica – curge prin trupurile noastre, ne recapatam energia exuberanta si imbujorarea radianta pe care am avut-o cand eram copii. 

Adevarata noastra indatorire este numai sa „reinviem” aceasta putere vindecatoare unica care a fost candva un fapt universal recunoscut in fiinta noastra. 


Extras din cartea „Trezeste Energia Vindecatoare” a Maestrului Mantak Chia “Awaken Healing Energy”. 

Traducere a articolului „What is Chi and where does it come from” al Maestrului Mantak Chia


sursa articol si foto: http://my-tao-ro.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu