vineri, 14 noiembrie 2014

Tarhonul - "Iarba cunoasterii si a profetiei"

zenaida-lucaArtemisia dracunculus, Buruiana sarpelui sau Iarba Artemidei, sunt doar cateva nume din antichitate pe care Tarhonul le-a avut. In antichitate aceasta planta era foarte importanta asa ca a fost atribuita zeitei Artemis, de asta i se spunea Iarba Artemidei. 
I se spunea Buruiana Sarpelui pentru ca era un remediu foarte bun pentru mușcăturile de șarpe, dar și pentru că apartine unei mari și venerabile familii de ierburi de leac, familia Asteraceae-lor din care fac parte: mușețelul, coada șoricelului, arnica, pelinul (alb și negru), gălbenelele, cicoarea, anghinarea, armurariul, păpădia, podbalul, floarea soarelui, siminocul (imortelele), crăițele ș lăptuca - dupa cum stim sarpele este simbolul medicinii antice sau întruchiparea duhului înțelepciunii practice din care face parte și știința vindecării/lecuirii cu ierburi medicinale (pe scurt, medicina populară).
In vechime,  șamanii mestecau câteva frunzulițe de tarhon înainte de a porni în călătoria lor în lumea spiritelor și îi spuneau „iarba liniștii și a somnului”, fiind folosit ca pe o „iarbă a cunoașterii și a profeției”.
Aceasta planta mai era folosita in ceaiuri si supe fiind considerat un elixir al tineretii în stare să curețe trupul și spiritul - pe fiecare de toxinele lui. 
Tarhonul are proprietatea de a induce o stare binecuvântată anxioșilor și insomniacilor, pe care-i liniștesc și îi fac să se simtă ocrotiți și iubiți. Este un puternic antioxidant, poate scădea colesterolul rău, poate preveni arterita și ateroscleroza, poate regenera ficatul și poate curăța vasele de sânge și mai  are puterea  de alina reumatismele și de a scădea ușor glicemia.
O infuzie dintr-o linguriță de tarhon uscat sau din două lingurițe de tarhon proaspăt, băută dimineața pe stomacul gol, potolește colicile biliare.

sursa articol si foto: http://www.romania-actualitati.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu