sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Tehnologie revolutionara dezvoltata, in premiera, in Romania

In interiorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica de la Magurele se va dezvolta un nou program tehnologic extrem de important pentru dezvoltarea tehnologica a Romaniei.
Potrivit unui contract semnat pe 14 octombrie la sediul ESA din Paris, institutul de la Magurele va dezvolta un nou program tehnologic denumit Multiply, al carui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de inalta rezolutie spectrala, care actioneaza in mai multe lungimi de unda.
In interiorul institutului va fi construit un instrument care va fi proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronava, pentru a detecta si cartografia aerosoli.
Aerosolii sunt particule foarte mici ce se afla in suspensie in atmosfera. Particulele imprastie si absorb lumina soarelui, prezenta lor putand fi observata doar atunci cand sunt suficient de mari, deoarece provoaca ceata si rasarituri si apusuri de soare rosiatice.  Astfel  ca obiectivul viitoarelor misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 este de a intelege efectul aerosolilor asupra climei si vremii.
Noul instrument aeropurtat, care va fi construit la Magurele, va trebui sa joace un rol important in pregatirea acestor misiuni si in validarea masuratorile lor din spatiu. 
"Proiectul se bazeaza pe si extinde cunostintele existente in Romania si va permite tarii si partenerilor sai internationali de proiect sa joace un rol important si vizibil in pregatirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice si in validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pamantului aflate pe orbita", a declarat Volker Liebig, directorul departamentului ESA de observare a Pamantului.
Lidarul emite lumina sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a masura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizeaza profilul aerosolilor si norilor subtiri. Acesta functioneaza prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumina ultravioleta jos in atmosfera si apoi colecteaza lumina care este imprastiata inapoi la senzor de la moleculele de aer si particule de nor.
Este cunoscut faptul ca aerosolii din atmosfera provin in principal din eruptii vulcanice, praf din desert si incendii, precum si de la activitatile umane, cum ar fi arderea carbunelui si a petrolului. Acestia afecteaza cantitatea de radiatii pe Pamant si clima si imprastie lumina soarelui inapoi in spatiu, contribuind astfel la racirea planetei. 
Aerosolii au capacitatea de a afecta dimensiunea particulelor de nori schimband in acest fel modul in care norii reflecta si absorb lumina soarelui si ofera contextul pentru reactii chimice, care pot duce la formarea unor cantitati mari de clor reactiv si, in cele din urma, la distrugerea ozonului in stratosfera.
Noua tehnologie dezvoltata la Magurele va fi o resursa esentiala pentru Biroul ESA numit "Campaigns", care efectueaza experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spatiale si a se asigura ca satelitii de observare a Pamantului furnizeaza date exacte. "Dezvoltarea unui lidar spectral de rezolutie inalta care functioneaza in aer acopera o zona lipsa importanta a capacitatilor senzorilor de aer din Europa", a declarat Malcolm Davidson, sef al Campaigns.
"Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a imbunatati intelegerea noastra cu privire la repartizarea si originea aerosolilor din atmosfera si pentru a pregati si de a face cel mai bine uz de satelitii atmosferici de observare a Pamantului", a mai declarat Malcolm Davidson.
Faptul ca la Magurele se dezvolta asemenea tehnologii este de o importanta maxima pentru viitorul tehnologiei romanesti si va pune fundamentul unei noi ere tehnologice la noi in tara. Desi acest proiect de anvergura este sustinut material de catre companii ce apartin Ocultei Mondiale, formarea viitorilor specialisti va crea o adevarata revolutie in interiorul Romaniei, ce va avea efecte benefice asupra cunoasterii acestei realitati.

sursa: http://www.yoda.ro/        sursa foto: http://m.ziuanews.ro/

Un comentariu:

  1. Mboo revolutionare sint cele descoperite de Tesla sau Fundatia Kesch dar masmedia nu stie saracuta.

    RăspundețiȘtergere