vineri, 19 decembrie 2014

Descoperire importanta - Schelet gigant și morminte aranjate în funcție de culoarea părului, într-un cimitir vechi de mii de ani

Egiptul continua sa ne fascineze si sa reprezinte o comoara din punct de vedere arheologic. Recent arheologii de la Universitatea Brigham Young au descoperit mai multe morminte datand din secolele VII - I inainte de Hristos.
Spatiul gasit a reprezinta de fapt un adevarat cimitir cu peste un milion de morminte in interior. Cimitirul prezenta insa si unele aspecte interesante si ciudate in acelasi timp. Printre mumiile obisnuite au fost gasite si ramasitele unui barbat inalt de doi metri si jumatate.
Inaltimea acestui barbat din trecut este una impresionanta avand in vedere ca nu exista informatii care sa ateste existenta unor oameni cu asemenea inaltime in acea perioada de timp.
Un alt aspect interesant descoperit a fost gasirea unor ingropaminte ordonate dupa categorii ce aveau in vedere culoarea parului celor decedati. Astfel, persoanele care au avut parul blond erau inhumate separat fata de de cele cu parul roscat, mumiile fiind gasite in zone diferite, clar delimitate.
Se pare ca in timp egiptenii se specializasera in mumificare si erau interesati de imbalsamarea unghiilor de la maini si picioare, a creierului si a limbii.
Aceasta descoperire este una importanta, nu numai prin prisma faptului ca au fost descoperite ramasitele omului gigant (care pune la indoiala multe teorii ale arheologilor din ziua de azi), cat prin modalitatea de realizarea a mumiilor. Mumiile sunt un aspect extrem de interesant al culturii vechi egiptene. Un aspect care nici pana in ziua de azi nu a fost inteles cu adevarat.
Odata ce vom intelege de ce egiptenii isi mumificau decedatii vom intelege si ce s-a intamplat cu adevarat in Egiptul Antic si vom intelege cu adevarat acea civilizatie mareata apusa.

sursa foto si articol: www.libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu