joi, 4 decembrie 2014

Elixir Chi Kung – Cultivarea Energiei prin Elixir

Elixirul de Aur

Elixirul de Aur cunoscut ca si Nectarul zeilor, este fantana vietii sau apa vietii. Acesta este o combinatie de saliva, fluide hormonale si esente cosmice care amestecate devin un Elixir. Taoistii cred ca acest elixir este o forma pentru transformarea majora a muncii de inaltare spirituala si are puterea de a vindeca multe boli. Anumite texte taoiste recomanda inghitirea salivei de pana la 1000 de ori pe zi pentru vindecare si evolutie spirituala. 

Functionarea 

Taoistii stiau ca saliva este fantana vietii. 

Este recunoscut de cercetatorii occidentali faptul ca saliva este un „fluid extrem de complex continand o multitudine de substante care au potentialul de a afecta multe aspecte ale vietii unui mamifer”.

Saliva are un rol important in digestie, in echilibrul electrolitic, in controlul microflorei, intretinerea tesutului, maturizarea smaltului, neutralizarea acidului si a comportamentului. Functiile sale includ umezirea tesuturilor gingivale, protejarea dintilor de carii, claritatea pronuntiei, actionand ca solvent necesar pentru gust si ca agent de inmuiere pentru usurarea inghitirii. 

Factori ce influenteaza debitul salivei 

Exista o larga variatie de la o persoana la alta a debitului nestimulat al salivei care in general este de 0,3 ml pe minut. Totusi, o persoana sanatoasa poate produce pana la 1,25 litri pe zi (1 ml/minut), care intr-o perioada de 70 de ani totalizeaza 38.225 litri (1,5 litri x 365 zile x 70 ani). Acest volum de saliva este suficient pentru a umple o piscina de dimensiuni reduse (2m x 14m x 14m) sau 4 dormitoare (3m x 5,5m x 5,5m). Debitul este influentat de hidratarea si pozitia corpului. Debitul nestimulat este maxim cand stam in picioare si minim cand suntem intinsi. Are un maxim dupa amiaza si scade la zero in timpul somnului. Glanda parotida produce mult mai multa saliva iarna. 

Debitul stimulat de saliva este influentat in principal de activitatea de a mesteca si de gust in special cel acid urmat de cel sarat, amar si apoi dulce. Cand este stimulata apar schimbari in compozitia ei care fac saliva mai buna la prevenirea demineralizarii si promovarea mineralizarii. Cand debitul creste concentratiile de proteine, sodiu, clor si bicarbonat cresc in timp ce concentratiile de fosfati si magneziu scad. Compozitia este afectata de: glanda care secreta, debit, perioada de stimulare, hormoni, medicamente, stimulari anterioare, excitarea sexuala, exercitiu, bioritm, sarcina si de natura stimulului. 

Cu un debit mare glandele parotide contribuie cu 50%. Deoarece au o concentratie mica de ioni de calciu decat glandele mandibulare, debitul marit determina un continut de calciu redus. Cat timp tipul de gust nu afecteaza electrolitii, un gust sarat produce o saliva cu un continut mai mare de proteine. 

Compozitia salivei

Saliva contine o varietate de electroliti: sodiu, potasiu, calciu, ioni de bicarbonat si clor care joaca un rol in „transportul fluidelor, fiind condus osmotic, ca raspuns la gradientii sarii transepiteliale generati de sistemele de transport ale ionilor”(Turner, pg. 105).

Proteinele salivei au functii antibacteriene, digestive si de mineralizare. In cele din urma, este importanta in mentinerea unei suprasaturatii pentru a preveni formarea calculilor si demineralizarea smaltului. Aceste proteine moduleaza aderenta microorganismelor la gingie si controlul bacteriilor si al colonizarii fungice a gurii (Edgar si O'Mullane, pg.37). 


Poza a salivei umane la o marire de 60 de oriPrezenta hormonilor in saliva

Taoistii considera saliva fantana vietii, Elixirul de Aur, fiind in amestec cu hormoni. Cand saliva are gust dulce ea contine hormonii longevitatii, umecteaza organele, tractul intestinal si peretii tesuturilor si lubrefiaza incheieturile intregului corp. 

Cu mii de ani in urma Taoistii au devenit constienti de schimbarile de gust si de consistenta ale salivei care insotesc practicile meditatiilor incepand cu Surasul Interior. Ei erau constienti ca relaxarea creste in mod precis debitul salivei si amestecul acesteia cu hormonii duce la crearea unui Elixir. Elixirul este mult mai puternic in prezenta energiilor reproducatoare intensificate si de generarea hormonilor sexuali prin practicile taoiste. 

Cunostintele occidentale despre sistemul endocrin sunt relativ recente, fiind descoperite in majoritate dupa 1920. Sistemul endocrin impreuna cu sistemul nervos regleaza, controleaza si integreaza activitatile neurochimice ale corpului. Glandele sistemului endocrin includ: pineala, pituitara, tiroida, paratiroidele, timusul, suprarenalele, insulele pancreatice ale lui Langerhans, testicule si ovare. In plus, mucoasa gastrointestinala, hipotalamusul, placenta, pielea si rinichii produc de asemenea hormoni. Aceste chimicale regleaza prin efectul excitator sau inhibitor specific pe care il au asupra tesuturilor, indiferent de locul unde sunt acestea produse. 

Diferite tipuri de elixir

1. Saliva de la glandele salivare. 

2. Elixirul salivei amestecate cu hormoni endocrini. Stimularea glandelor cum ar fi glanda pituitara, hipotalamusul si glanda pineala va ajuta la cresterea proportionala a secretiilor hormonale care sunt esenta vietii; cand aceste secretii se amesteca cu saliva noi avem un Elixir imbunatatit. Acest Elixir atunci cand este inghitit cum trebuie va ajuta la stimularea glandei tiroide, paratiroide si a timusului care la randul lor vor secreta mai multi hormoni. 

3. Elixirul salivei amestecat cu hormonii sexuali. Atunci cand practicam tehnici taoiste din ”Dragostea Vindecatoare” nivelul hormonilor sexuali din saliva cresc. Daca inghitim, in mod corespunzator, pana la nivelul zonei ombilicale corpul poate utiliza acesta energie de concentratie inalta si eventual poate sa o transforme in Chi. 

4. Esenta Elixirului naturii: absorbim esenta naturii din mediul inconjurator: munti, lacuri, paduri, oceane si pamant pentru a o amesteca cu saliva. 

5. Elixirul esentei Cosmice: esenta norilor, a particulelor cosmice, a lumii, soarelui, a planetelor si stelelor se amesteca cu saliva.

6. Elixirul esentei Universale: absorbim lumina din Univers, forta primordiala si spiritul sfant si le amestecam cu saliva.

Traducere din engleza a unor fragmente din cartea „Elixir Chi Kung – Creating the Golden Earth Pill” a Maestrului Mantak Chia


sursa: http://my-tao-ro.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu