luni, 22 decembrie 2014

Fenomenul magic al Solstitiului de iarna

Solstitiile au fost tot timpul motiv de sarbatoare in Antichitate, Evul Mediu cat si in prezent. In intervalul 21 - 30 decembrie oamenii sarbatoreau victoria Soarelui asupra intunericului sub diferite forme. Forme ce au luat aspecte mistice imprimandu-se in toate cultele religioase care s-au format de-a lungul istoriei.
In timpul Solstitiului de iarna axa Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66 de grade si 33' fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit "ecliptica" si a carei inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23 de grade si 27'. Astfel se face ca la momentul Solstitiului de iarna Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti la distanta unghiulara maxima la 23 de grade si 27' fata de de ecuator, el efectuand miscarea diurna in jurul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului". Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
In acest moment putem spune ca iarna astronomica s-a instalat. O iarna astronomica care vine cu energii noi, precum si cu noi cai de manifestare a acestor energii.
Daca la echinoctii influentele Soarelui si a Lunii se manifesta egal, la solstitii acestea se manifesta in mod diferit. La solstitiul de vara influenta Soarelui este maxima in timp ce a Lunii este minima. In timpul solstitiului de iarna lucrurile se inverseaza, Luna manifestandu-si acum influenta maxima.
Acest moment este punctul culminant sau punctul zero al multor religii. Chiar crestinatatea isi plaseaza inceputul, odata cu nasterea lui Hristos, in aceasta perioada fascinanta - desi data nasterii lui Hristos nu este cunoscuta.
Este un moment fabulos in care va recomand sa meditati si sa va ganditi la viitor ca si cum ar fi prezentul. Meditati asupra voastra dar si asupra Universului caci este un moment important. Un moment important pe care civilizatiile antice l-au studiat si l-au marcat prin numeroase calendare.
Cunoasterea antica plasa solstitiile printre cele mai importante momente ale anului. Ei au dedicat acestor momente piramide si constructii megalitice cu scopul de a capta si a manipula noile energii emanate odata cu aceste fenomene astronomice.
La fel cum unii pomenesc de spiritul Craciunului asa va recomand si eu sa intrati in spiritul Solstitiului de iarna. Va doresc o iarna usoara si frumoasa.

sursa informatii: http://www.realitatea.net/       sursa foto: http://www.ziuanews.ro/Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu