marți, 16 decembrie 2014

Trebuie sa stii - Ce este Yin si Yang

Glowing Yin Yang by Namelessv1Una din traducerile cuvantului CHI, „respira suflul vietii”, este principiul calauzitor care nu are o traducere exacta in limba engleza. Lumea vizibila si tangibila pe care o cunoastem este vazuta ca o forma de condensare a CHI-lui.  Cand CHI-ul se condenseaza, ne spune Zhang Zai, „forma apare”. 
In natura, Yang este taramul cerului si al aerului; Yin este cel al pamantului si vegetatiei. Yang se ridica; Yin se coboara. Yang este activ, luminos si cald; Yin este linistit, intunecos si rece. Yang aduce schimbarea; Yinmentine stabilitatea. Yang este reprezentat de foc; Yin este de apa. Aceste forte naturale complementare sunt vazute in desfasurare si in fiinta umana. In mod uzual ele sunt folosite separat dar ca mod de intelegere ele sunt mutual dependente. Acesta este un echilibru dinamic care e mai important decat evaluarea cantitativa.
In corpul uman, Yang poate fi descris ca un camp de activitate al Sistemului Nervos Simpatic si al gladelor Medulosuprarenale. Sistemul Nervos Simpatic mobilizeaza resursele pentru actiune, raspunde la stimuli prin pregatire si miscare. Yin poate fi vazut in mod complementar ca un camp de activitate al Sistemului Nervos Parasimpatic si glanda corticosuprarenala, care guverneaza mai mult lumea interioara a nutritiei, sustinerii si de depozitare a organismului. Balanta Yin / Yang poate fi vazuta ca un echilibru intre cele doua sectoare ale sistemului nervos, ca o relatie dinamica.Yin  asigura momentul de liniste, ancora pentru activitate, locul de odihna pentru vindecare. Este oaza de liniste din interior pentru retragere si pentru a ne reimprospata energia. Ne conectam cu aspectul Yin prin meditatie si liniste, prin concentrarea atentiei catre interiorul nostru. El este alimentat prin odihna si relaxarea adecvata si poate fi diminuat prin  stimularea fortata.
 
Yang este conectat la vointa, la forta motivanta din interiorul nostru. Yangasigura avantul pentru procesele metabolice, la fel cum alimenteaza entuziasmul care ne conduce viata si da nastere asertivitatii noastre in lume. El este alimentat prin miscare si activitate, inclusiv de a avea un scop prin stimulare.
Deficienta de 
Yang este frecvent legata de stilul de functionare deficient al Chi-ului in Splina si Rinichi si forme de Frig, Umezeala si Nemiscare, care necesita masuri impotriva acestor situatii. Atunci cand Yin devine deficient pentru mult timp atunci Yang poate de asemenea colapsa din lipsa combustibilului. Acest fenomen este tipic in profunda epuizare pe termen lung care este caracteristica culturii zilelor noastre.
Abundenta de energie 
Yang se manifesta ca vitalitate si caldura fizica, un metabolism puternic si un spate solid. Impulsul sexual este durabil, vointa este categorica si acolo este avantul si determinarea persoanei pe calea pe care o urmeaza in viata. Reprezinta o abilitate de a se misca inainte prin viata, a se ridica la inaltimea provocarilor si a gasi motivatii cu usurinta.
Deficienta energiei 
Yang este caracterizata de energie scazuta, senzatie de frig si lipsa motivatiei. Metabolismul va fi de asemenea lent si va avea o tendinta catre Stagnare si de acumulare a Umezelii.
Energia 
Yin este continuta in substantele fluide ale corpului : fluidele intercelulare ce transporta nutrientii si mesajele de-a lungul intregului corp, fluidele de lubrefiere a articulatiilor, fluidele genitale.
Abundenta de energie 
Yin se manifesta ca o profunda rezerva fizica si ca abilitate de a completa continuu energia fizica si mentala a corpului. Corpul este fertil, mintea este calma si receptiva. Exista o abilitate de a se retrage in adancul interior pentru a vizita si reface rezervorul intern de hranire, atat in somn cat si in activitatile zilnice.
Deficienta energiei 
Yin este caracterizata de pierderea abilitatii de a calma si potoli sistemul. Epuizarea este adanc inradacinata si sistemul nervos este secatuit. Exista o tendinta catre cresterea Caldurii si Uscaciunii.

Articol preluat si tradus din „Yin and Yang - Self Healing” , de Derrick Legette de pe blogul Maestrului Mantak Chia


sursa foto: http://namelessv1.deviantart.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu