joi, 15 ianuarie 2015

Cartea lui Enoh - Conexiunea extraterestra

Cartea lui Enoh este una dintre cele mai interesante scrieri apocrife. Aceasta scriere prezinta practic contactul unor entitati extraterestre cu oamenii. Daca nu a-ti citit aceasta scriere va invit sa o faceti acum. Lectura placuta.

1.Iata cuvintele lui Enoh prin care el binecuvinteaza pe cei alesi si cei drepti care vor trai  timpuri  de  mahnire  profunda,  cand  vor  fi  respinse  toate  rautatile  si toate nelegiuirile. Enoh, om  drept  care  a  mers  in  fata Domnului, cand ochii  lui au fost deschisi si cand el a contemplat o viziune sfanta in Ceruri si a spus: ” Iata  ce  mi-au prezentat  ingerii”.
2. acesti  ingeri  mi-au  dezvaluit  toate lucrurile si mi-au dat minte sa inteleg ce am vazut, cele  ce  nu  vor  avea  loc  in  aceasta generatie ci intr-o generatie urmatoare, pentru binele celor alesi.
3. aceasta  pentru  ca  eu  am  putut  vorbi  si discuta cu cel care va parasi intr-o zi locuinta sa celesta, Sfantul  si  Atotputernicul, Domnul acestei lumi.
4. Cel  care  va  cobora o zi pe varful muntelui Sinai, aparand in tabernacolul sau si manifestandu-se cu toata forta puterii Sale divine.
5. Toti cei prezenti vor fi ingroziti de spaima.
6. La  fel pe tot  pamantul vor fi cuprinsi de teama si groaza. Muntii se vor prabusi, colinele  se  vor  scufunda,  ele  se  vor  topi  in  fata  Sa, ca  ceara  in  fata flacarii.  Pamantul va fi acopirit cu apa si vor pieri toti cei ce-l locuiesc, asadar  toate fiintele vor fi judecate, toate chiar si dreptii.
7. Dar cei drepti vor obtine linistea; El ii va feri pe cei alesi si le acorda iertarea Sa.
8. Atunci  ei  vor  deveni  propietatea lui  Dumnezeu; ei vor fi coplesiti de fericire si binecuvantare; splendorile Divinitatii ii vor lumina.
Capitolul  2
Iata! El soseste cu zece mii dintre sfinitii sai pentru a judeca toate creaturile, pentru a nimici toate rasele de raufacatori so a condamna cu tarie crimele pe care pacatosii si nelegiuitii le-au facut contra lui.
Capitolul 3
1. Toti aceia care locuiesc in Ceruri cunosc ce se intampla pe pamant.
2. Ei stiu ca sferele ceresti care ne lumineaza nu-si schimba niciodata drumul; ca fiecare din ele rasar si apun cu regularitate, la timpul propriu fiecaruia, fara a se abate niciodata de la ordinele pe care le-a primit. Ei privesc pamantul si stiu imediat totul despre el de la inceput si pana la sfarsit.
3. Ei vad ca fiecare din creatiile lui Dumnezeu urmeaza fara abatere drumul care  i-sa dat. Ei vad vara si iarna; vad ca pamantul e indestulat cu apa si ca norii, ceta si ploaia improspateaza vahduhul.
Capitolul  4
Ei  vad si admira cum fiecare copac isi alcatuieste coroana sa de frunze, cum apoi o pierde, cu exceptia a 14 copaci privilegiati care raman totdeauna verzi si care in timpul multor ierni creaza impresia de primavara.
Capitolul  5
Ei admira apoi  in zilele de vara cun soarele incalzeste  pamantul, inca de la inceputul drumului sau, in timp ce voi cautati racoarea frunzisului; in timp ce pamantul crapa de caldutra arzatoare si voi nu mai sunteti  in stare sa va plimbati nici la munte, nici la ses.
Capitolul  6
1. Ei admira apoi cum in copaci la adapostul frunzelor se incarca in acelasi timp de fructe; dar de asemenea ei inteleg, si in acelasi timp recunosc ca toate aceste lucruri sunt facute pentru noi de Cel care traieste vesnic.
2. Ca toate lucrarile din fiecare an, ca toate creatiile Sale urmeaza fara abatere ordinea dinainte stabilita; si totusi; cand Dumnezeu hotareste asa toate lucrurile trebuie sa dispara.
3. Ei vad cum marile si raurile savarsesc fiecare misiunea lor.
4. In timp ce voi, voi suportati cu greutate , voi nu duceti la bun sfarsit multe din obiligatiile voastre fata de Domnul vostru, voi calcati ordinele Sale; voi denigrati maretia SA, si gurile voastre hulesc prin pronuntarea de blasfemii impotriva maiestatii Sale.
5. Pacatosi cu inima impietrita, nu va exista nici un fel de pace pentru voi.
6. Zilele voastre vor fi blestemate si anii vietii voastre vor fi stersi din cartea vietilor; veti fi dispretuiti de toate creaturile si nu veti obtine nici o indurare.
7. In acea zi linistea voastra va disparea pentru totdeauna, fiind blestemati de toti dreptii si pacatosii insisi va vor respinge.
8. Da, ei va vor dispretui la fel ca nelegiuitii.
9. Dar pentru alesi, a lor va fi lumina, bucuria, pacea; a lor este mostenirea pamanteasca.
10. Pentru voi necredinciosilor, pentru voie blestem.
11. Atunci alesii vor primii intelepciunea, si nu va mai fi incalcata ordinea, nu se vor mai face nelegiuiri si nu vor mai fi orgoliosi: ci ei se vor purta cu grije, se vor smeri si nu vor incalca legile sfinta.
12. Astfel ei nu vor fi pedepsiti niciodata, toata viata lor, iar moartea lor va fi fara tulburari si durere; viata lor va fi implinita; vor imbatrani in bucurie si pace; si anii lor de fericire se vor inmulti cu bucurii, cu liniste, fara nori, fara tulburari, in toti anii vietii lor.
Capitolul  7
1. Pe cand copii oamenilor se inmultisera in acele zile. s-a facut ca ficele lor s-au nascut gratioase si frumoase.
2. Si atunci, cand ingerii, copii Cerurilor, le-au vazut, s-au indragostit de ele; si ei si-au spus unii altora: sa ne alegem femei din  rasa oamenilor si sa avem copii cu ele.
3. Atunci, Samyaza, seful lor a zis: ” Eu ma tem ca voi nu veti fi in stare sa va impliniti gandul vostru”.
4. ” Si ca eu voi suporta singur pedeapsa pentru crima voastra”.
5. Dar ei au raspuns: noi va juram.
6. Si noi ne legam cu totii cu blestem; noi nu vom schimba cu nimic planul nostru, noi vom savarsi ceea ce am hotarat.
7. Intr-adevar ei au jurat si s-au legat intre ei printr-un legamant cu blestem. Ei erau in numar de 200 si coborau din Adis, loc asezat in apropierea muntelui Hermon.
8. Acest munte era denumit Hermon (in original armon ), pentru ca acolo au jurat si s-au legat printr-un legamant cu blestem.
9. Iata numele sefilor lor: Samyaza, seful lor, Urakabarameel, Akibeel, Tamiel, Ramuel, Danel, Azkeel, Sarakmyal, Asael, Armers, Batraal, Anane, Zavebe, Samsaveel, Ertael, Turel, Yomyael, Arazeal. Acestia erau sefii celor 200 de ingeri; si restul erau toti cu ei.
10. Si ei si-au ales fiecare cate o femeie, si s-au apropiat de ele si au convietuit cu ele; si ei le-au invatat vrajitorii, farmece si insusirile radacinilor si arborilor.
11. Si aceste femei ai zamislit si au nascut uriasi.
12. Statura lor era de 300 de coti. Ei au inghitit tot ce munca oamenilor poate sa produca, si n-a fost chip sa fie saturati.
13. Atunci s-au intors impotriva oamenilor insisi ca sa-i manance.
14. Si au inceput a se repezi la pasari, la dobitoace, la taratoare si la pesti, pentru a-si potoli foamea cu carnea lor si setea cu sangele lor.
15. Si atunci pamantul a murmurat impotriva celor rai.
Capitolul  8
1. Azayel i-a mai invatat pe oameni sa faca sabii, cutite, scuturi, platose, oglinzi; el le-a aratat cum sa faca bratari si podoabe, cum sa foloseasca vopsele, arta de a-si inegri spancenele, de a folosi pietrle pretioase si tot soiul de spoieli, astfel incat oamenii s-au stricat.
2. Nelegiuirea s-a intins; depravarea s-a inmultit, creaturile incalcau orice ordin si distrugeau tot ce le iesea in cale.
3. Amazarak  i-a invatat to felul de vrajitorii, de farmece si insusirile radacinilor.
4. Armers i-a invatat arta de a dezlega vrajitoriile.
5. Barkayal i-a invatat arta de a urmarii stelele.
6. Akibeel i-a invatat semnele.
7. Tamiel i-a invatat astronomia.
8. Si Asaradel i-a  invatat miscarile lunii.
9. Si oamenii, pe punctul de a pieri, au murmurat si glasurile lor s-au ridicat pana la cer.
Capitolul  9
1. Atunci Mihail si Gabriel, Rafael, Suryal si Uriel, isi coborara privirile lor din Cer  spre  pamant,  si  au  vazut valurile de sange care-l inroseau; si  nedreptatile care se savarseau;  si   si-au   spus   unul   altuia:   “Aceasta   este   larma  strigatelor  lor”.
2. Pamantul caruia i s-a furat copiii si-a ridicat glasul pana la portile Cerului.
3. Catre  voi, o!  spirite  ceresti , catre  voi  se  ridica  plangerile sufletelor spunand: Obtineti pentru noi dreptate  de la  Prea-Inaltul. Atunci  ei  au  spus  Domnului si Stapanului lor ; Tu esti Domnul domnilor, Zeul zeilor, Regele regilor. Tronul gloriei Tale se inalta  pentru  vesnicie, si  pe veci Numele Tau este sfintit si slavit. Tu esti binecuvantat si  slavit pentru totdeauna.
4. Tu esti Creatorul, Stapanul preamarit al tuturor lucrurilor; nimic nu este ascuns privirilor  Tale;  Tu  stapanesti  peste  toate  si  nimic  nu  poate  ocoli  puterea Ta.
5. Tu  ai  vazut  ce  a  facut  Azazyel;  cum  i-a  invatat  pe  oameni  tot  felul  de nedreptati, si cum a aratat el lumii tot ce se petrece in Ceruri.
6. Samyaza,  de  asemenea,  a  invatat  pe  oameni  vrajitorii, el  pe  care  Tu  l-ai asezat  deasupra  tuturor  camarazilor  sai . Ei s-au insotit cu ficele oamenilor; au pacatuit cu ele si s-au dezonorat.
7. El le-au dezvaluit lor crimele cele mai dezgustatoare.
8. Si femeile au nascut uriasi.
9. Si tot pamantul a fost acoperit de sange si faradelegi.
10. Si iata acum, ca sufletele celor moprti, ridica glasurile catre tine.
11. Si s-au ridicat plansetele lor pana la portile cerului.
12. Vaietele  lor  urca  spre tine; oamenii nu pot sa scape de salniciile care acopera fata pamantului. Insa Tu cunosti toate lucrurile, chiar inainte ca ele sa ia fiinta.
13. Tu cunosti toate lucrurile: Tu stii tot ce se intampla si totusi nu ne spui nimic.
14. Pentru atatea crime, ce trebuie sa facem noi celui rau ?
Capitolul  10
1. Atunci Prea-Inaltul, Cel mare si sfant, si-a facut auzita vocea.
2. Si il trimise pe Arsayalalyur la fiul lui Lameh ( adica Noe ).
3. Ii spuse: Vorbeste-i in Numele Meu, dar ascunde-te de ochii lui.
4. Apoi  dezvaluieste-i  marele  prapad  care va face sa piara toti oamenii:
intrucat apele potopului se vor revarsa pe  toata fata Pamantului si toate creaturile vor fi distruse.
5. Dar  invata-l c alea  de  a  scapa; spune-i lui in ce chip rasa lui va avea fiinta pe tot pamantul.
6. Apoi,  Domnul   spuse   catre   Rafael:  ” Prinde-l   pe  Azazyel,  leaga-i picioarele si mainile; arunca-l in intunericul vesnic si paraseste-l in pustia Dudael”.
7. Fa  sa  ploua  peste el  pietre grele si ascutite; invaluieste-l in intunerec deplin.
8. Sa  ramana  acolo  pentru  totdeauna ,fie ca fata sa sa ramana acoperita cu  un  voal  gros;  si  fie  ca  el  sa  nu  mai  vada  lumina  niciodata.
9. Si cand se va face ziua judecatii, arunca-l in foc.
10. Intre timp, curata  pamantul  pe  care  ingerii  l-au  dezonorat; preves- teste-i viata; prevesteste-i ca Eu il voi reinvia.
11. Fii   oamenilor  nu  vor  pieri  cu  totii,  din  pricina  tainelor  pe  care veghetorii lor li le-au aratat si pe care ei le-au aratat urmasilor lor.
12. Dar pamantul a fost murdarit de invataturile necurate ale lui Azazyel. Si de aceea el trebuie sa fie facut raspunzator de toate crimele.
13. Domnul   i-a  spus   lui  Gabriel : “Mergi   la  fiintele  cele  rele,  la  cei condamntati, la copii depravarii, omoara acesti copii de  depravati,  acesti urmasi ai ingerilor veghetori, din mijlocul oamenilor; impinge-i, atatai  pe unii contra altora. Fa-i sa piara de propriile lor maini; pentru ca zilele lor nu vor fi implinite.
14. Ei  te  vor  implora,  dar  rugile  lor nu vor obtine nimic pentru ei; si ei   vor  spera in zadar pentru copii lor viata de veci si chiar o viata de 500 de ani.
15. Dupa  aceea  Domnul  ii  spuse  lui  Mihail: Du-te si anunta pedeapsa care-l  asteapta  pe  Samyaza  si  pe  toti  cei  care au participat  la crimele acestea, care  s-au  unit  cu  femeile,  care  s-au dezonorat prin tot felul de murdarii. Si cand fii lor vor fi omorati, cand ei vor fi vazut ca a pierit tot ce le-a fost mai scump pe lume, incatuseaza-i sub pamant pentru saptezeci de generatii pana in ziua judecatii si a sfarsitului lumii; si cuvantul acestei judecati ii va osandi pe veci.
16. Atunci  ei  vor  fi  aruncati   in  adancul unui foc care ii va chinui fara incetare; si ei vor ramane asa o vesnicie.
17. Impreuna cu ei, seful lor va arde in flacari; si cu totii vor fi incatusati pana la moartea unui mare numar de generatii.
18. Nimiceste,  in  acelasi timp, toate sufletele dedate la jocurile vinovate, omoara  urmasii  ingerilor veghetori; destul si prea mult timp ei au oropsit semintia omeneasca.
19. Prigonitorii sa fie stersi de pe  suprafata pamantului.
20. Raul sa fie nimicit.
21. Si ramura dreptatii si a omeniei sa infloreasca si sa devina o marturiei a binecuvantarii.
22. Caci  dreptatea  si  omenia  vor  trebui sa infloreasca in bucurie pentru timpuri fara de sfarsit.
23. Si atunci cei sfinti vor  inalta Domnului rugaciuni  de indurare si  vor trai  pana  cand vor da nastere la o mie de copii; in timp ce zilele  tineretii lor  si  sabaturile  lor se vor scurge in bucurie si pace. In aceasta  epoca tot pamantul  va  fi  cultivat  in   dreptate; el   se  va  acoperi  de arbori  si de binecuvantari; vor fi saditi pomi bogati in roade.
24. Vita de vie va creste din abundenta si va produce  struguri  din  belsug toate semintele care vor fi incredintate pamantului, vor da o mie de masuri pentru una; si o masura de masline va ajunge la 10 teascuri de ulei.
25. Pamantul  va  fi  mantuit  de  toate silniciile, de toate nedreptatile, de toate  crimele,  de  toate  nelegiuirile,  de  tot  ce il poate murdari. Raul va disparea pentru totdeauna.
26. Atunci, copiii  oamenilor  vor  trai  in  dreptate, si toate neamurile imi  vor da onorurile care mi se datoreaza; toate ma vor binecuvanta; toate ma vor adora.
27. Pamantul se va elibera de toata stricaciunea, de toate crimele, de toate caznele, de  toata  suferinta, si el nu va mai avea a se teme ca-i voi trimite un potop nimicitor.
28. In acele zile, voi deschide comorile binecuvantarilor pastrate in cer, le voi   raspandi  pe  pamant  si  ele  vor  aduce  spor  in  lucrarile  si  munca oamenilor.
29. Pacea  si  dreptatea  se  vor  uni  cu oamenii si aceasta unire sfanta va  dura cat va fi lumea si cat vor fi generatiile.
Capitolul  11
1. Inainte  de  a  se  implini  toate  aceste  lucruri Enoh a fost rapit de pe pamant; si nimeni nu a stiut unde a fost si nici ce a devenit.
2. Toate aceste zile, el le-a petrecut cu sfintii si cu ingerii veghetori.
3.Eu, Enoh voi binecuvanta pe Domnul, merele rege al pacii.
4. Si  iata: ingerii veghetori m-au numit Enoh scribul.
5. Si Domnul mi-a zis: Enoh scrib al dreptatii, du-te si vorbeste ingerilor veghetori  al  cerului, care  au parasit inaltimile desavarsite ale cerului si locuintele lor vesnice, cei care s-au dezonorat cu femei.
6. Si au facut ca oamenii, luand neveste dupa exemplul lor si strivand tot pamantul.
7. Spune-le lor ca pe pamant, ei nu vor capata niciodata, nici liniste, nici iertarea pacatelor lor. Niciodata nu se vor bucura de urmasii lor; ei ii vor vedea murind pe cei ce le sunt mai dragi; ei vor plange dupa fii  lor  ucisi;
si ma vor ruga pentru ei, dar niciodata nu vor obtine  pacea  sau  iertarea.
Capitolul  12
1. Atunci Enoh pleca si ii spuse lui Azazyel; Nu mai exista liniste pentru tine, o mare sentinta s-a pronuntat impotriva ta. Vei fi incatusat;
2. Nu  va  fi  niciodata pentru tine nici usurare, nici iertare, nici  putinta unui ajutor, din cauza faradelegilor pe care tu le-ai aratat.
3. Si  pentru  ca  tu  i-ai  invatat pe oameni sa-l  insulte pe Dumnezeu, sa pacatuiasca si sa-i asupreasca pe semenii lor.
4. Apoi   l-am  parasit  si  am  mers  sa  le  anunt  eu  insumi  noutatile  la tovarasii lui de crime.
5. Si ei s-au inspaimantat si au fost apucati de un trumurt ingrozitor.
6. Si ei m-au implorat sa scriu pentru ei o plangere umila, pentru a obtine  iertarea   greselilor   lor ;  m-au  rugat   s-o  fac  sa  ajunga  la  tronul  lui  Dumnezeu  din  cer, caci ei nu indrasnesc sa i se adreseze, nici sa-si ridice ochii spre cer din cauza marelui pacat pentru care au fost judecati.
7. Atunci,  eu  am  scris  o  plangere umila in sprijinul lor, pentru a obtine liniste si iertare pentru tot ce au facut.
8. Apoi  i-am parasit si mi-am continuat drumul, recitind mereu plangerea lor,  catre  apele  lui  Danedan care  se afla la rasarit de Hermon si acolo       m-am culcat.
9. Si iata ca am avut un vis si o viziune divina. Am cazut in extaz  si  am vazut  atunci  pedeapsa  pe  care  trebuia   sa  o   anunt,  vestea  trista  si mustratoare   pentru   copii   cerului.  Cand   m-am   trezit,  ma  aflam   in  apropierea  apei. Ei  erau  adunati, plangeau  si  fetele  lor   erau  intoarse   catre Ubelseiael, loc asezat intre Liban si Semeser.
10. Le-am impartasit viziunile mele si visele mele.
11. Si le-am spus aceste cuvinte de judecata si dojenile pe care  le  meritau copii cerului.
Capitolul  13
1. Aceasta este cartea cuvintelor de judecata si cuvintele adresate ingerilor
veghetori, care sunt in aceasta lume, dupa porunca pe  care  mi-a  dat-o  in
viziunea mea Cel Sfant si Cel Mare. Am vazut atunci in vis ca vorbeam cu limba mea din carne si cu acelasi suflu cu care  Atotputernicul a insufletit buzele oamenilor pentru a se intelege intre ei.
2. Si am inteles cu inima. Insusi Dumnezeu  a  dat  oamenilor  putinta  sa inteleaga cuvintele adresate mintii lor; iar mie, El   mi-a  dat  autoritatea   de   a-i   cerceta   pe  ingerii   veghetori,   copii   cerului.  Deci   eu  a  scris   rugamintile  voastre;  dar  eu  am  vazut  in  viziunea  mea, ca atat cat va  exista lumea, niciodata voi nu veti obtine ceea ce ati cerut.
3. Judecata s-a pronuntat impotriva  voastra;  toate  rugamintile  voastre sunt in zadar.
4. Asadar, de acum inainte voi nu veti mai urca  la ceruri;  iar  pe  pamant, voi veti fi incatusati atata timp cat va exista lumea.
5. Dar, mai inainte, voi veti fi martori la  nenorocirea  celor care   va  sunt dragi; ei nu va vor mai apartine. Ei vor  cadea  sub  sabie  chiar  sub  ochii vostri.
6. Si nu puteti adresa nici o ruga pentru ei , nici pentru voi!
7. Ci veti plange si veti suferi in tacere. Acestea sunt cuvintele  din  cartea pe care am scris-o.
8. Iata acum viziunea pe care am avut-o;
9. Iata:  M-am  vazut   inconjurat  de  nori  si  de  ceata deasa; priveam cu ingrijorare miscarea astrelor si a fulgerelor in timp ce  vanturi prielnice imi ridicau aripile si grabeau drumul meu.
10. Am fost inaltat astfel pana la cer si am ajuns curand la  un  zid  cladit din pietre de clestar. Flacari miscatoare ii invaluiau  marginile. Am  simtit cum ma cuprinde groaza.
11. Cu toate acestea, m-am varat in mijlocul acestor flacari.
12. Si  am  ajuns  intr-o vasta locuinta care era pavata cu pietre de cristal. Peretii ca si  podeaua, erau  de  asemeni  din  cristal  si  la fel  si  temeliile. Tavanul  era  format  din  stele ratacitoare si fulgere de lumina si in mijloc   se  vedeau   miscandu-se   heruvimi   de  foc   intr-un   car   agitat.  Flacari  tremurau imprejurul zidurilor si poarta era de foc. Cand a fost sa  intru  in aceasta locuinta, ea era in acelasi timp arzatoare ca focul si rece ca gheata; si  nu  exista  acolo  nici  urma de fericire, nici de viata. Atunci o spaima a  pus brusc stapanire pe mine; m-am cutremurat de groaza.
13. Tremuram  ca  varga,  m-am  intors  cu  fata  spre  pamant si am avut o viziune.
14. Iat-o: Eram  intr-o  alta  locuinta mai larga decat prima, portile careia erau  toate  deschise  in  fata  mea,  in  mijloul   unei  flacari  tremuratoare.
15. Era atata stralucire, maretie si fala incat imi  este  peste  puteri  sa  va descriu, nici splendoarea ce o inconjoara si nici intinderea sa.
16. Podeaua era de foc; in tavan straluceau filgere si  stele  ratacitoare, iar acoperisul era in intregime un foc scanteietor.
17. L-am examinat cu atentie, si am vazut acolo inaltat un tron;
18. Al carui aspect era ca batut de grindina cu toate ca marginile sale  erau stralucitoare ca globul soarelui; din el se auzeau voci de heruvim.
19. Din acest tron puternic  ieseau torente de flacari;
20. Stralucitoare incat era imposibil sa le privesti.
21. Si era cineva asezat pe acest tron maret.
22. Al  carui  vesmant  era  mai  stralucitor  decat  soarele si mai alb decat zapada.
23. Nici un inger nu era in stare sa il priveasca in fata pe  Stralucitorul si Magnificul,  nici  sa  se apropie de El; nici un ochi de muritor nu putea sa  IL priveasca. Un foc stralucitor ardea in jurul Lui.
24. Si se ridica, chiar inaintea lui, un foc de o  mare intindere; astfel incat cei ce-l inconjurau, nu  puteau sa se apropie de El, si erau in fata lui mii si mii. El nu avea nevoie nici  de  sfaturi,  nici  de  ajutoare, dar  sfintii  care formau curtea lui nu il paraseau  nici  ziua  nici  noaptea. M-am  apropiat  cat am putut, acoperindu-mi fata  si  plin  de  teama. Atunci,  Domnul  El insusi  a  binevoit  cu  propria  Sa  gura  sa  ma  cheme pe nume: Apropiete,  spuse El, apropiete mai mult si vino sa auzi cuvintele Mele sacre.
25. El  m-a  primit  si  m-a  facut  sa  ma  plec in fata portii. Si imi tineam  ochii  coborati in pamant.
Capitolul  14
1. Atunci mi s-a adresat si mi-a spus  asa: Asculta,  asculta  fara  frica, O!
Enoh cel drept, O! scrib al dreptatii, apropie-te si asculta  vocea  mea. Du-te, spune-le ingerilor veghetori care te-eu trimis sa ma rogi  pentru  ei: Voi trebuie sa va rugati pentru oameni si nu oamenii pentru voi!
2. De  ce  ati  abandonat  inaltimile  sfinte  ale  cerului, locuintele voastre eterne, pentru a merge sa pacatuiti cu femeile. De ce  v0ati indragostit  de ficele oamenilor; v-ati insotit de ele; v-ati dedat cu ele la  lucruri  care tin de copii pamantului, si ati dat nastere unei rase nelegiuite?
3. Voi care erati spirite ale cerului, avand sfintenie si  viata  eterna, v-ati murdarit cu femeile, v-ati dedat la muncile carnii, ati  zamlisit  in  sange,   v-ati purtat ca si aceia care sunt numai din sange si carne.
4. Ei, au fost creati pentru a muri.
5. Iata de ce le-am dat lor femei, in scopul de a  convietui cu  ele  pentru a procrea copii care sa le pastreze rasa pe pamant.
6. Dar  voi  ati fost creati ca spirite curate inca de la inceput  voi  aveti  o viata eterna, voi nu puteti muri.
7. Si de aceea Eu nu v-am dat voua femei, pentru  ca  fiind  spirite  curate voi trebuia sa locuiti in cer.
8. Si acum  uriasii  care  sunt  rezultatul targului  dintre spirit si carne, se  vor  numi  pe  pamant spirite rele si ele vor trai pe  pamant. Ei vor procrea   la randul lor spirite rele, pentru ca ei tin de cer cu o parte a firii lor pentru ca  isi  trag  samanta  din  ingerii  veghetori  cei s finti. Ei vor deveni deci   spirite rele pe pamant si se vor numi spirite ale raului. Locuinta spiritelor ceresti este cerul; iar  pamantul  este  locuinta  spiritelor  pamantesti  care sunt nascute din pamant.
9. Spiritele  uriasilor  vor  fi ca norii care aduc peste pamant nenorociri de toate soiurile, ciume, razboiul, foamea.
10. Si doliul. Ele nu vor bea si nu vor manca,  invizibile pentru toate privirile, ele se vor amesteca intre barbati si femei, pentru ca ele au primit viata in zilele de nimicire si masacru.
Capitolul  15
1. Dupa moartea uriasilor, oriunde vor zbura sufletele lor, atunci cand isi vor  abandona  trupurile, carnea  lor  va trebui sa piara inaintea judecatii.  Ea  va fi nimicita  pana  in  ziua  marelui  sfarsit  al  Universului; atunci  cand  ingerii  veghetori  si  nelegiuitii   vor  fi  distrisi  pentru  totdeauna.
2. Cat despre ingerii veghetori care te-au trimis sa te rogi le mine pentru ei,
3. Le spun lor, acestor inteligente ceresti: Voi ati avut cerul pentru a locui; tainele  cele  mai  ascunse  nu  v-au  fost  aratate;  cu  toate acestea voi ati cunoscut un secret al nedreptatii.
4. Si voi l-ati dezvaluit femeilor  care  v-au  miscat  inimile si prin  voi s-a inmultit raul pe suprafata pamantului.
5. Spune-le lor deci: Niciodata voi nu  veti  obtine  iertarea,  niciodata  nu veti mai avea pace!
Capitolul  16
1. Apoi  ei  m-au  ridicat  intr-un loc unde exista un foc mistuitor; si unde dupa bunul lor plac, ei luau infatisarea unui om
2. M-au condus pe un loc ridicat, pe un munte al carui varf se avanta catre ceruri.
3. Si eu am vazut izvorul fulgerelor  si  tunetelor  la  marginile acestui loc, in coltul sau cel mai adanc
4. Apoi ei m-au dus in apropierea  unei ape tasnitoare si tot mai mult catre apus, catre  focurile  soarelui  ce  apune. Am ajuns la marginea  unui rau de foc care curgea ca apa si se varsa in marea cea mare de la apus.
5. Am vazut  toate  marile fluvii si am nimerit in mijlocul negrelor tenebre; in acest loc pe orice carne il paraseste; am vazut muntii de intuneric care se nasc iarna si locurile in care apa se pravale in propiile genuni.
6. Am vazut si locul de varsare al tuturor fluviilor din lume si pe cel al genunii.
Capitolul  17
1. Am  ajuns apoi la magazia tuturor vanturilor si am vazut modul in care ele folosesc drept ornament pamantul si la pastrarea temeliilor pamantului.
2. Am vazut piatra unghiulara care sustine pamantul.
3. Am vazut si cele patru vanturi care sustin pamantul si bolta cereasca.
4. Am vazut vanturile care sufla in inaltul cerului;
5. Cele care se inalta intre cer si pamant si care formeaza stalpi cerului.
6 Am vazut vanturilr care fac sa se roteasca cerul si care pun in miscare pe orbitele  lor  soarele  si  stelele, si  deasupra  pamantului, am vazut vantul  care sustine norii.
7. Am vazut drumul ingerilor.
8. Am  vazut  la  marginea  pamantului, bolta cereasca sprijinindu-se de el.
Atunci m-am intors spre miazazi.
9. Acolo  ard, noapte  si  zi sase munti de pietre pretioase, trei la partea de rasarit, trei la partea de miazazi.
10. Cei  dinspre  rasarit  erau  facuti  din  pietre  de  diverse culori; perle si antimoniu; cei  dinspre  miazazi  erau  pietre rosii. Varfurile lor se inaltau pana  la  cer  ca  tronul  lui Dumnezeu, care era di alabastru si in partea de sus din safir. Am vazut si focul dogoritor care ardea pe munti.
11. Acolo, am mai vazut si o regiune intinsa unde se adunau apele.
12. Am  vazut  si   izvoarele  pamantului,  ascunse  in  coloanele  luminate luminate ale cerurilor.
13. Si  in  aceste coloane ale cerului, eu am vazut focuri care izbucnesc fara numar, dar  nici  in  sus  nici in jos. Deasupra acestor izvoare, am vazut un loc care nu  are nici bolta deasupra, nici pamant dedesupt, si nu era nici pic de  apa; si  nimic  la  dreapta nimic la stanga; un loc cu desavarsire pustiu.
14. Si  acolo, am zarit sapte stele, stralucind ca muntii de foc, sau ca niste spirite desavarsite.
15. Atunci  ingerul  a  spus: acest  loc, va  fi pana la disparitia cerului si a pamantului, inchisoarea stelelor si a armatelor cerului.
16. Aceste  stele  care se rostesc deasupra focului sunt acelea care au calcat porunca  lui  Dumnezeu, inainte  de a-si  incheia incercarile lor. Si de aceea au fost incatusate in acest loc, pana cand isi vor ispasi  crimele lor in anul cel de taina.
Capitolul  18
1. Atunci  Uriel  striga : Iata  ingerii  care  au  trait  cu f emei,  si  au fost destinati a fi conducatori;
2. Cei care au dezonorat oamenii, inmultind greselile printre ei, punandu-i sa  aduca jertfe demonilor precum lui Dumnezeu. Dar in ziua cea mare ei
vor fi judecati so vor pieri, si femeile lor impreuna cu ei, pentru ca s-au lasat ademenite fara sa se opuna.
3. Si eu, Enoh, eu singur, am vazut sfasitul tuturor acestor lucruri, si nimanui nu i-a fost dat sa vada ce am vazut eu.
Capitolul  19
1. Iata numele ingerilor care vegheaza.
2. Uriel, unul dintre ingerii sfinti, care comanda strigatele si griaza.
3. Rafael, unul dintre ingerii sfinti, care comanda asupra spiritelor omenesti.
4. Raguel, unul dintre ingerii sfinti, care pedepseste lumea si astrele.
5. Mihail, unul dintre ingerii sfinti care vegheaza la virtutiile oamenilor si comanda neamurile.
6. Sarakiel, unul dintre ingerii sfinti, care vegheaza asupra copiilor oamenilor care au gresit.
7. Gabriel, unul din ingerii sfinti, care comanda peste Ikisat, peste paradis si peste heruvimi.
Capitolul  20
1. Eu am facut, in sfarsit un lung ocol pentru a sosi intr-un loc unde nimic nu era intreg.
2. Eu nu am vazut acolo, nici lucrurile minunate aratate in cer, nici pamantul cu minunatiile sale; acolo nu era decat un pustiu singuratic si ingrozitor.
3. Acolo am mai vazut sapte stele inlantuite unele cu altele precum niste munti mari, precum niste focuri mistuitoare. Si am strigat cand am vazut  aceasta. Pentru ce crime sunt inlantuite aceste stele; pentru ce au fost ele surghiunite in acest loc ? Atunci Uriel, unul dintre ingerii care era cu mine si care mi-a fost insotitor, mi-a raspuns: Enoh de ce o astfel de intrebare ? de ce aceasta ingrijorare, aceasta neliniste ? Aceste stele au incalcat ordinele Domnului Prea-Inalt; si pentru a-si ispasi crimele lor, ele au fost incatusate in acest l;oc pentru un numare fara sfarsit de veacuri.
4. De aici am mers intr-un alt loc al groazei.
5. Acolo am vazut lucrand un foc imens, dogoritor si mistuitor, in mijlocul caruia exista o despicatura si coloanele de foc se luptau intre ele si se infundau in genuni. Mi-a fost peste putere sa apreciez atat marimea cat si inaltimea lui; nu am putut cunoaste nici originea sa. Si am strigat inca o data in fata a ce am vazut: Ce loc teribil ! si cat este de dificil   sa cercetezi aceste taine.
6. Uriel, unul dintre ingerii care era cu mine mi-a raspuns si mi-a spus: Enoh, de ce aceasta teama, de ce aceasta mirare, la vederea acestui loc teribil, la vederea acestui loc de suferinta ? Aici este, adauga el, inchisoare ingerilor; si aici vor fi ei inchisi pentru totdeauna !
Capitolul  21
1. De acolo, am plecat catre celalat loc, asezat inspre apus, unde am vazut un munte mare si inalt, o stanca abrupta si patru locuri de intalnire incantatoare
2. In interior, acest loc era adanc, spatios, lustruit si egal, dar intr-un intuneric deplin.
3. Atunci, Rafael, unul dintre ingerii sfinti care ma insoteau, mi-a spus:
Iata locurile preafericite unde se aduna spiritele, sufletele  mortilor; acesta este locul unde se vor aduna toate sufletele copiilor oamenilor.
4. Acestia vor ramane in acest loc, pana in ziua judecatii, pana la vremea care le-a fost harazita.
5. Insa mai este mult timp pana in ziua marii judecati. Si am vazut sufletele  copiilor oamenilpor care murisera si strigatul lor acuzator se ridica pana la cer.
6. Atunci l-am intrebat pe Rafael, ingerul care ma insotea si i-am spus; A cui este aceasta voce auzatoare care urca spre cer ?
7. El mi-a raspuns: Aceasta este vocea spiritului lui Abel, care a fost ucis de fratele sau Cain, si care il va invinui pana cand neamul sau va fi nimicit de pa fata pamantului.
8. Pana cand neamul sau va fi sters din randul oamenilor.
9. Atunci, l-am intrebat despre el, despre judecata de apoi si i-am spus: De ce sunt unii despartiti de ceilalti ? El mi-a raspuns: Sunt trei clase diferite pentru spiritele mortilor, trei clase diferite pentru spiritele dreptilor.
10. Aceste clase se despart printr-o prapastie, printr-o apa si printr-o lumina pe apa.
11. Pacatosii sunt impartiti la fel; dupa moartea lor; ei sunt ingropati in pamant, daca judecata nu i-a ajuns inca in viata.
12. Acesta este locul in care sunt inchise sufletele lor, aici sunt lasati prada durerilor de neindurat, pedeapasa celor care sunt condamnati pentru eternitate si sufletele carora vor fi osandite si incatusate pentru totdeauna.
13. Si iata acestea exista de la facerea lumii. Sufletele celor ce se plang sunt separate de cele care vegheaza la nimicirea lor in ziua judecatii.
14. Asa arata locul destinat sufletelor oamenilor nedrepti si pacatosi, sufetele acelora care au comis nedreptati si care s-au amestecat in obstea nelegiuitilor cu care se asemanau. Sufeltele lor nu vor fi nimicite in ziua judecatii; dar vor fi inchise in acest loc, de unde nu vor mai scapa niciodata. Atunci l-am laudat pe Dumnezeu.
15. Si am zis: Fii binecuvantat Doamne al meu, Domn al gloriei si al dreptatii, stapanul suprem si vesnic.
Capitolul  22
1. De acolo am plecat spre alt loc, in partea de apus, la marginile pamantului.
2. Acolo am vazut un foc puternic si o miscare continua, care se rotea si noapte si zi fara a se opri niciodata.
3. Si l-am intrebat pe ingerul care ma insotea, si i-am spus lui: Ce este acela ? De ce aceasta miscare fara de ragaz ?
4. Atunci Raquel, unul dintre ingerii care ma insotea mi-a raspuns:
5. Acest foc dogoritor, care se misca fara incetare spre apus, este focul care aprinde toti astrii cerului.
Capitolul  23
1. De acolo, am ajuns intr-un alt loc si am vazut un munte de foc arzand noapte si zi. Cand m-am apropiat, am zarit sapte munti stralucitori, care erau separati unul de altul.
2. Pietrele din care erau formati, erau frumoase si stralucitoare; ei sclipeau si radiau, iar suprafata lor era lustruita. Erau trei catre rasarit, cu atat mai de neclintit, cu cat erau asezati unul peste celalalt; si existau trei la miazazi la fel de neclintiti. Erau de asemenea, vai adanci, dar care erau separate unele de altele. In mijloc se ridica cel de al saptelea munte. Si toti acesti munti apareau de departe ca niste tronuri majestoase. Si ele erau acoperite de arbori frumosi mirositori.
3. Printre acesti arbori, exista unul cu un miros improspatat fara incetare si atat de suav incat nu mai exista altul nici in gradina Edenului care sa raspandeasca un miros atat de incantator. Frunzele sale, florile sale, lemnul sau nu se vestejeau niciodata si fructele sale erau frumoase.
4. Fructele sale se asemanau cu fructele palmierului. In fata acestei privelisti, am strigat: Iata un arbore demn de vazut; ce frunze frumoase, ce fructe gustoase ! Atunci Mihail, unul din ingerii sfinti si slaviti care ma insoteau si care era conducatorul lor mi-a raspuns.
5. Enoh, de ce intrebi de parfumul acestui arbore ?
6. De ce esti tu atat de dornic de a-l cunoaste ?
7. Atunci eu, Enoh, I-am raspuns: Vreau sa stiu totul, dar in special totul cu privire la acest arbore.
8. Ingerul mi-a raspuns: Acest munte pe care il vezi si al carui varf ajunge la aceasi inaltime cu tronul Domnului, va fi locasul unde se va odihni Domnul Sfinteniei si gloriei, Regele cel vesnic, atunci cand va veni si va cobora pentru a vizita pamantul, in bunatatea Sa
9. Cat despre acest arbore cu mirosul sau suav, al carui parfum nu are nimic senzual, nimeni nu va putea sa puna mana pe el pana in ziua judecatii. Atunci cand cei rai vor fi abandonati chinurilor vesnice, acest arbore va fi dat celor drepti si umili. Fructele sale vor fi pastrate pentru cei alesi. Caci viata va fi resadita  intr-un loc sfant catre miazanoapte, catre locuinta Regelui vesnic.
10. Atunci ei se vor bucura si se vor cutremura de fericire in Sfantul sfintilor, un miros incantator le va patrunde in oase si ei vor avea, ca si stramosii tai viata lunga pe pamant; si aceasta viata nu va fi tulburata nici de nenorociri, nici de suferinte, nici de saracie
11. Si am binecuvantat pe Dumnezeul gloriei, Regele vesnic care a harazit acest arbore si a avut bunavointa de a-l destina sfintilor.
Capitolul  24
1. De acolo am fost condus catre mijlocul pamantului si am cuprins cu privirea un loc binecuvantat si roditor une arborilor le cresc fara incetare, ramuri verzi.
Acolo am vazut inca un munte sacru si dedesupt pe latura de rasarit, am vazut o apa care curgea catre miazazi. Am mai vazut catre rasarit si un alt munte, la fel de inalt, asezat in mijlocul unor vai adanci, dar inguste.
2. Apa curgea catre munte, pe partea sa de la apus: dedesupt se inalta un alt munte.
3. Si, la picioarele acestui munte se afla o vale ingusta si in mijloc erau alte vai adanci si stancoase care se intindeau catre cei trei munti. Dar aceste vai, care erau adanci, dar inguste, margineau o stanca uriasa pe care era plantat un arbore. Si cu uimire am admirat stanca si vaile.
Capitolul  25
1. Apoi am strigat: Ce inseamna acest pamant binecuvantat, acesti arbori inalti si aceasta vale blestemata care le separa ?
2. Si Uriel, unul dintre ingerii sfinti care erau cu mine, mi-a raspuns: Aceasta vale este  blestemata pentru vesnicie. Aici vor fi adunati toti cei care si-au folosit limbile pentru a-l huli pe Dumnezeu, cei care au deschis gura pentru a blestema gloria Sa. Aici vor fi adunati si aici le va fi locuinta
3. In ziua suprema a judecatii, El va face din ei un mare exemplu de dreptate in ochii tuturor sfintilor; caci acestia vor obtine iertarea in fata lui Dumnezeu, si il vor binecuvanta in toate zilele vietii lor ca pe Domnul Si Regele lor.
4. Si ei vor sarbatori in ziua de temut a judecatii datorita iertarii pe care o vor obtine pentru ei. Atunci eu m-am intors fireste catre Dumnezeu si am laudat numele Sau, maretia si gloria Sa.
Capitolul  26
1. De acolo, m-am indreptat catre partile de rasarit, catre un munte care se inalta in mijlocul unui desert si caruia nu i-am putut zari decat fata.
2. El era acoperit de arbori iesiti din semintele despre care s-a vorbit si o apa cobora de pe el.
3. Din acest loc ,o cadere de apa, alcatuita din altele nenumarate, se desprindea catre apus si catre rasarit. Pe o latura cresteau arbori, pe cealalta se vedeau apa si roua.
Capitolul  27
1. Atunci am inaintat catre o alta parte a desertului, catre rasaritul muntelui, de care m-am apropiat.
2. Acolo am observat arbori de soi, mai ales din cei care se fac arome cu mirosuri suave, tamaia smirna, toti arborii deosebiti unii de ceilalti.
3. Si mai era in acest loc, dominand  toti acesti arbori, o inaltime catre rasarit care nu era departe.
Capitolul  28
1. Am mai vazut inca un loc, cu vai prin care se rostogoleau ape care nu secau niciodata.
2. Am vazut un arbore falnic care avea un parfum egaland pe cel al arborilor de mastic.
3. Si pe laturile acestei vai am observat cinamonul, cu un parfum delicat. Am mers apoi catre rasarit.
Capitolul  29
1. Atunci am observat un alt munte, plin de arbori, de unde izvora o apa asemanatoare cu “neketra”. Numele ei era Sarira si Colbanen. Si pe acest munte am vazut un altul pe care cresteau arbori de aloe.
2. Acesti arbori erau incarcati ca migdalii si grosi, iar fructele pe care le faceau aveau un parfum care depasea orice alt miros cunoscut.
Capitolul  30
1. Dupa aceea, m-am intors la partea de miazanoapte si am vazut intrarile pe sub munti, si am observat sapte munti acoperiti de lavanda fina, de arbori parfumati, de scortisoara si papirus.
2. Apoi am lasat in urma mea culmile acestor munti si am inaintat catre rasarit, trecand peste marea Eritreei. Si cand am fost dincolo de ea, m-am indreptat dincolo de ingerul Zatael, si am ajuns in gradina dreptatii. Acolo, am vazut intre altele, multi arbori inalti si acoperiti de flori.
3.  Parfumul lor era minunat, formele lor  erau deosebite si gingase. Era de asemenea acolo pomul intelepciunii, fructele caruia deschideau mintea celui ce se hranea cu ele.
4. El era asemanator cu un tamarin, si fructele sale de o frumusete remarcabila, semanau cu ciorchini de strugure, parfumul lor inmiresma  locul de jur-imprejur. Si am strigat: Ce arbore frumos! Ce spectacol minunat
5. Atunci ingerul Rafael, care era cu mine, mi-a raspuns:  Acesta este pomul intelepciunii, din care au mancat stra-strabunicul tau si stra-strabunica ta, aceste fructe le-au deschis ochii si dupa ce au vazut ca erau goi au fost izgoniti din paradisul terestru.
Capitolul  31
1. Dupa aceea, am inaintat catre marginila pamantului; acolo am vazut animale mari, cu infatisari diferite, pasari deosebite ca forma si infatisare si avand glasuri diferite.
2. la rasarit de locul unde se gaseau aceste animale, am zarit granitele pamantului si locul unde cerul se sfarsea. Portile cerului erau deschise si am vazut iesind din ele stelele. Atunci am socotit timpul la care au iesit si am notat exact numarul. Mi-am notat in acelasi timp numele lor, drumul lor mereu reinoit, incercarile prin care trec, toate pe masura ce Uriel, care era cu mine, mi le deslusea.
3. Deoarece el mi-a aratat totul si despre toate mi-a dat cunostinta.
4. El mi-a facut cunoscut numele lor, locul lor si inrauririle pe care le au.
Capitolul  32
1. Apoi m-au condus catre miazanoapte, la marginile pamantului.
2. Si acolo la marginile lumii, am vazut o intinsa si mareata minune.
3. Am vazut portile cerului deschise, intre ele trei fiind deosebite. Prin ele ieseau vanturile de nord, parinti ai frigului, grindinei, ghetii, rouai si ploii.
4. Pe una dintre aceste porti, vanturile suflau usor, dar celelalte daua suflau cu violenta si suflul lor se raspandea pe pamant.
Capitolul  33
1. De acolo, am fost condus spre apus la marginile pamantului.
2. Si am vazut trei porti, ca si la miazanoapte. Si aceste trei parti aveau aceasi maretie.
Capitolul  34
1. Dupa aceea, am fost condus spre miazazi, la marginile pamantului. Acolo existau de asemenea trei porti, prina care ieseau roua, ploaia si vantul.
2. Apoi m-am dus catre rasarit, la marginile pamantului, unde am vazut trei porti ale cerului intoarse catre rasarit si a caror deschidere era mai mica. Prin aceste porti ieseau stelele cerului, care isi urmau drumul lor neabatut catre apus; si acest drum stralucitor o fost vizibil in toate timpurile.
3. Cand le-am vazut, mi-am ridicat vocea si am laudat pe Domnul care a facut aceste corpuri luminoase si stralucitoare, pentru a arata inteligentele ingerilor si oamenilor, maretia lucrarilor Sale; pentru ca ei sa sarbatoreasca si nuii si altii, minunatiile puterii Sale, pentru ca ei sa glorifice lucrarile divine ale mainilor Sale, si pentru ca ei sa IL laude in vecii vecilor.
Capitolul  34
1. Iata o alta viziune, a doua viziune a inteleptului, viziunea avuta de Enoh fiul lui Iared, fiul lui Mahalaeel, fiul lui Cainah, fiul lui Enos, fiul lui Seth, fiul lui Adam. Aici este inceputul acestei intelepciuni, care mi s-a dat sa o deslusesc si sa o fac iubita de cei care locuiesc pe pamant. Ascultati deci si intelegeti lucrurile sfinte pe care am venit sa vi le dezvalui in prezenta lui Dumnezeu. Cei care au trait inaintea noastra au vazut in oficierea cuvantului o datorie pentru ei.
2. Iar noi care am venit dupa ei, nu am pus nici o piedica propavaduirii intelepciunii; dar niciodata in aceasta zi, nu i-sa dat unei persoane ceea ce mi s-a dat mie, intelepciunea pe potriva intelegerii mele si pe masura bunului plac al lui Dumnezeu. Ceea ce am primit de la EL este intr-adevar o farama din viata eterna.
3.Aceasta invatatura a fost infatisata in 103 parabole, pe care mi-am facut datoria sa le vestesc locuitorilor acestei lumi.
Capitolul  35
1. Prima parabola. Cand adunarea celor drepti isi va arata puterea pe pamant, pacatosi vor putea fi pedepsiti si isi vor primi rasplata cuvenita pentru faradelegile lor, in fata tuturor.
2. Cand dreptatea se va manifesta inaintea celor drepti; fie ca lucrarile lor sa fie masurate de Domnul spiritelor si meritele lor sa primeasca recompensa promisa; cand lumina celor drepti si a celor alesi care traiesc pe pamant va straluci de-a strafulgerare nemuritoare, in acel moment, care va fi locuinta celor pacatosi ? Unde va fi locul de odihna al celui care l-a respins pe Dumnezeu ? Oh! ar fi fost mai bine pentru el daca n-ar fi existat niciodata!
3. Cand vor fi revelate tainele gandite de cei drepti, pacatosii vor suferi o judecata severa si nbelegiuitii vor fi chinuiti in fata lor.
4. Din acel moment, stapanii pamantului vor inceta de a mai avea putere si autoritate. Ei nu vor fi in stare sa priveasca sfintii in fata; caci lumina celor drepti si alesi nu poate fi asemuita decat cu cea a Domnului spiritelor
5. Cu toate acestea puternicii lumii nu vor fi nimiciti, ci ei vor fi predati in mainile celor drepti si sfinti.
6. Si dupa aceasta nu va mai fi mila pentru ei din partea Domnului, caci odata cu viata, va fi trecut si timpul iertarii.
Capitolul  36
1. In acele zile, rasa sfanta si binecuvantata, va cobora din inaltimea cerului si generatia sa va trai laolalta cu fii oamenilor, Enoh a primit cartile de revolta si furie, cartile de framantare si agitatie.
2. Ei nu vor capata niciodata iertare spune Domnul spiritelor.
3. Atunci un nor gros m-a ridicat si vantul m-a inaltat deasupra pamantului si m-a dus la marginile cerului.
4. Acolo am avut o alta viziune. Am vazut locuinta si locul de odihna al sfintilor. Acolo erau rugaciuni, plangeri ale copiilor oamenilor. Dreptatea curgea in fata lor ca o apa curata si iertarea se raspandea pe pamant ca o roua pretioasa. Si astfel este fintarea lor pentru totdeauna.
5. In acest timp ochii mei nu se mai saturau privind lacasuril;e alesilor si locul adevarului, al credintei si al dreptatii.
6. Numarul sfintilor si alesilor lui Dumnezeu va fi fara sfarsit in toate secolele.
7. Eu am vazut locuinta lor asezata sub protectia Domnului spiritelor. Toti sfintii, toti alesii cantau in fata Lui, stralucind ca focul; gurile lor erau pline de laude pentru Dumnezeu si buzele lor se deschideau pentru a glorifica numele Domnului spiritelor. Dreptatea era la loc de cinste in fata Lui.
8. Acolo mi-am dorit sa raman, acolo sufletul meu suspina dupa aceste lacasuri. Acolo era partea mea de mostenire, de la inceputul lumii, caci aceasta era asupra mea vointa Domnului spiritelor.
9. In acest timp eu preamaream si proslaveam numele lui Dumnezeu, prin binecuvantari si laude. Caci aceasta este spre multumirea Domnului spiritelor.
10. Mult timp ochii mei au contemplat aceste bogate locuinte si i-am laudat pe Dumnezeu zicand: Binecuvantat sa fie El, binecuvantat pentru totdeauna! De la inceputuri, dinainte de facerea lumii si pana la sfarsitul veacurilor.
11. Ce este aceasta lume? Da, toate generetiile au datoria sa Te binecuvinteze, toti aceia care nu au adormit in pulberea pamantului, ci care admira gloria Ta, care Te sarbatoresc, Te preamaresc si Te binecuvinteaza zicand: Sfant, sfant, sfant este Domnul spiritelor, care a umplut cu imensitatea Sa intreaga lume a inteligentelor.
12. Acolo, ochii mei au contemplat pe toti aceia care nu au adormit in fata Lui, care L-au glorificat zicand: Binecuvantat sa fi Tu, binecuvantat sa fie numele Domnului pentru totdeauna! Si fata mea s-a schimbat pe neasteptate, incat nu am mai putut vedea.
Capitolul  37
1. Dupa aceasta am vazut mii de mii, miriade de miriade si un numar nesfarsit de oameni care stateau drepti in fata lui Dumnezeu.
2. Sup cele patru aripi ale Domnului spiritelor, pe cele patru parti, am vazut si altii in afara de primii care stateau in fata Lui. Am invatat in acest timp numele lor, pentru ca ingerii care erau cu mine mi le-au lamurit dezvaluindu-mi toate tainele.
3. Atunci am auzit vocea acelora care erau in cele patru laturi; ei preamareau pe Domnul in toata gloria Sa.
4. Prima voce preamarea pe Domnul spiritelor in toate veacurile.
5., A doua voce, pe care am auzit-o preamarea pe Cel ales si pe alesii care se framantau pentru Domnul spiritelor.
6. A treia voce pe care am auzit-o  se ruga si implora pentru cei ce sunt pe pamant si care il chemau pe Domnul spiritelor
7. A patra voce, pe care am auzit-o respingea ingerii necredinciosi si ii oprea sa se arate in fata Domnului spiritelor, pentru ca ei sa nu starneasca acuzatii impotriva locuitorilor pamantului.
8. Dupa acestea i-am cerut ingerului pacii care era cu mine, sa imi desluseasca toate aceste taine. I-am zis lui: Cine sunt cei pe care i-am vazut pe cele patru laturi in jurul Domnului si carora le-am auzit si le-am scris vorbele? El mi-a raspuns: Mai intai este sfantul Mihail, ingerul cel milostiv si rabdator.
9. Apoi este sfantul Rafael, ingerul care vegheaza asupra durerilor si a vatamarilor oamenilor, Vine apoi Gabriel, care vegheaza pe toti cei puternici. In sfarsit este  Phanuel, care vegheaza cainta si speranta celor care isi doresc sa mosteneasca viata vesnica. Acestia sunt cei patru ingeri ai lui Dumnezeu Prea-Inalt. Ale lor sunt cele patru voci pe care le-ai auzit,
Capitolul  38
1. Mai apoi, am vazut tainele cerului si ale raiului cu toate partile lor, si tainele faptelor oamenilor fiecare dupa importanta si valoarea lor. Am scrutat lacasurile celor alesi, locurile de sedere ale sfintilor. Acolo de asemenea, ochii mei au vazut toti pacatosii care au respins si tagaduit  pe Domnul gloriei si care au fost la randul lor respinsi. Caci pedeapsa pentru crimele lor n-a fosrt inca pronuntata de Domnul spiritelor.
2. Tot acolo, au mai observat ochii mei, tainele trasnetelor si tunetelor, tainele vanturilor, si cum se imparte ele atunci cand sufla peste pamant; tainele vanturilor, a picaturilor de raoua si a norilor. Am vazut locul lor de origine, locul de unde se slobozesc pentru a merge sa se sature cu pulberea pamantului.
3. Acolo am vazut camarile de unde ies vanturile inainte de a se separa; comorile grindinei, comorile zapezii, comorile norilor si chiar acel nor gros care inaintea facerii lumii, plutise peste fata pamantului.
4. Am vazut in acelasi timp comurile Lunii locul in care se nasc fazele sale, inceputul lor, reintoarcerea lor glorioasa, stralucirea lor cand mai mare cand mai mica, cresterea lor fireasca, legaturile dintre ele, supunerea lor si ascultarea lor dupa mersul Soarelui, dupa porunca Domnului spiritelor. Oh! Numele Sau fie laudat in veacul veacurilor!
5. Dupa aceea au fost implinite cararile lunii, atat partea sa ascunsa cat si partea sa vizibila, mergand pe cararile sale cele de zi  si cele de noapte, fiecare dintre acestea intorcandu-si privirile catre Domnul spiritelor, glorificandu-L si laudandu-L fara intrerupere, cu atat mai mult cu cat laudele  se fac in timpul rezervat odihnei, caci la lumina soarelui  acestea se schimbau adesea, cand in binecuvantare, cand in blesteme.
6. Lumina lunii este pentru cei alesi, precum intunericul pentru cei pacatosi; aceasta este vointa lui Dumnezeu, care a deosebit lumina de intuneric, cum a deosebit si spiritele oamenilor, intarind pe cele ale dreptilor prin dreptatea Sa.
7. Si nici un inger nu va trece inaintea sa caci nici unul dintre ei nu a primit aceasta putere. Cat despre Domnul din inaltul tronului Sau, El vede toate creaturile Sale si este singur stapan in judecata lor.
Capitolul  39
1. Intelepciunea nu a putut gasi pe pamant nici un lacas unde sa isi aseze capul si pentru aceasta s-a mutat in cer.
2. Intelepciunea a coborat din cer pentru a locui cu copiii oamenilor, dar ea nu a putut gasi o locuinta. Atunci intelepciunea s-a intors in locuinta sa dumnezeiasca printre ingerii cei sfinti. Dupa retragerea sa, s-a ivit nedreptatea si ea a gasit locuinta si a fost primita de copiii oamenilor, la fel cum este ploaia primita de desert si roaua primita de un teren uscat.
Capitolul  40
1. Am vazut o alta splendoare si stelele cerului. Am cunoscut ca toate erau chemate pe numele lor si ca ele raspundeau la chemarea Lui. Am vazut cine le punea in balanta judecatii, dupa lumina lor, dupa marimea drumurilor pe care ele le strabateau si dupa ziua in care ele trebuiau sa apara sau sa dispara. Splendoarea aduce splendoarea si miscarile lor se potrivesc celor ale ingerilor si credinciosilor.
2. Atunci l-am rugat pe ingerul care era cu mine si care mi-a lamurit aceste mistere si l-am intrebat care este numele lor. El mi-a raspuns: Domnul spiritelor te-a facut sa ai o viziune. Acestea sunt numele celor drepti, care sunt pe pamant si care cred in numele Domnului spiritelor in toate veacurile.
Capitolul  41
Am mai vazut si o alta aparitie deosebita prin splendoarea sa; din ea izvorau stele si deveneau stralucitoare si totusi nu se imprastia deloc.
Capitolul  42
1. A doua parabola, care se adreseaza acelora care nu recunosc numele si locuinta ingerilor si pe Domnul spiritelor.
2. Ei nu vor putea urca la cer; ei nu vor putea cobora pe pamant. Iata care va fi soarta pacatosilor care reneaga numele Domnului spiritelor; ei vor fi pastrati pentru ziua pedepsei si a razbunarii.
3. In aceasta zi Alesul se va afla pe un tron gloriei al gloriei. El ha hotara soarta lor, si intarind prin prezenta Sa spiritele celor sfinti, El ha harazi cate o locuinta tuturor acelora care si-au pus increderea si iubirea lor in numele Sau sfant si glorios.
4. In acea zi, Eu imi voi aseza Alesul in mijlocul lor, si voi schimba fata cerului, si o voi acoperi de lumina pentru totdeauna.
5. Si voi schimba si fata pamantului, o voi binecuvanta in acelasifel, precum pe toti aceia pe care i-am ales si pe care ii voi face sa locuiasca pe pamant, dar pentru aceia care au facut nedreptati nu vor mai exista locuinte, caci eu i-am vazut si i-am insemnat. Dar pe cei drepti ii voi satura cu pacea Mea si ii voi aseza inaintea fetei Mele; pacatosii vor fi condamnati pentru totdeauna, ei vor fi stersi de pe fata pamantului.
Capitolul  43
1. Acolo l-am vazut pe Cel Batran de zile, al carui cap era  ca lana alba si cu El  earu si altii care aveau fete omenesti. Fata lui era plina de bunatate, ca cele ale ingerilor sfinti.
2. Atunci l-am intrebat pe unul dintre ingerii care erau cu mine si care mi-a lamurit toate tainele despre Fiul Omului. Eu l-am intrebat cine era, deunde venea si de ce il insotea pe Cel Batran de zile. El mi-a raspuns cu aceste cuvinte: ” Acesta este Fiul Omului , la care trimit toate justitiile, cu care ei locuiesc si care tine in mana toate mainile Sale cheia tuturor comorilor ascunse; caci Domnul spiritelor L-a ales si  i-a harazit o stralucire mai presus de toate creaturile”.
3. Acest Fiu al omului pe care tu l-ai vazut, va smulge regii si stapanitorii din paturile lor pline de desfatari, ii va scoate de pe pamanturile lor neclintite, va pune frana stapanirii lor, va sparge dintii pacatosilor.
4. El va alunga regii de pe tronul lor si din regatele lor, pentru ca au refuzat sa Il onoreze, Sa-i ridice osanale si sa se umileasca in fata Aceluia caruia i-au fost date toate regatele. El va semana tulburare in rasa celor puternici; ii va sili sa plece in fata Lui. Intunericul va deveni locuinta lor si viermii le vor tine tovarasie in paturile lor; nici o speranta pentru ei sa iasa din acest loc desgustator cavi ei nu au chemat numele Domnului spiritelor.
5. Ei vor dispretui astrele cerului, si vor ridica mainile impotriva Atotputernicului; gandurile lor intoarse doar catre pamant, pe care vor dori sa si-l faca locuinta lor vesnica; si lucrarile lor nu vor fi decat nelegiuiri. Ei isi vor pune bucuriile lor in averile lor si increderea in idoli  fabricati de propriile lor maini. Ei vor refuza sa iL cheme  pe Dumnezeul spiritelor; ei iL vor izgoni din templele Sale.
6. Ca si pe credinciosii care vor fi prigoniti pentru numele Domnului spiritelor.
Capitolul  44
1. In ziua aceea, rugaciunile sfintilor vor urca de la pamant pana la piciorul tronului Domnului spiritelor.
2. In ziua aceea, sfintii care locuiau sub ceruri se vor aduna si intr-o voce vor ruga, vor implora, vor celebra, vor lauda, vor glorifica numele Domnului spiritelor, in numele sangelui celor drepti, varsat pentru El; si aceste rugaciuni ale dreptilor se vor ridica neintrerupt catre tronul Domnului spiritelor, pentru ca El sa faca in sfarsit dreptate si pentru ca rabdarea Sa fata de cei rai sa nu tina la nesfarsit.
3. In acest timp, l-am vazut pe Cel Batran de zile, asezat pe tronul gloriei Sale. Cartea vietii era deschisa in fata Lui si toti stapanii cerului stateau in picioare in fata Lui si in jurul Lui.
4. Atunci inimile sfintilor au fost inundate de bucurie pentru ca timpul judecatii a sosit, pentru ca rugamintile sfintilor au fost auzite si pentru ca sangele credinciosilor avea sa fie pretuit de catre Domnul spiritelor.
Capitolul  45
1.In acest timp am zarit izvorul dreptatii, care nu seaca niciodata si de unde se raspandesc o multime de raulete, care sunt rauletele intelepciunii. Acesta este loculin care veneau sa bea toti cei insetati si astfel se incarcau de indata cu intelepciune si isi faceau casa lor alaturi de cei drepti. cei alesi si cei sfinti.
2. Si la acea ora Fiul omului a fost chemat in fata Domnului spiritelor si numele Sau in fata Celui batran de zile.
3. Si inaite de facerea soarelui si a astrelor, inainte ca stelele sa fi fost asezate pe bolta cereasca, a fost chemat numele Fiului  de om in fata Domnului spiritelor. El va fi bastonul celor drepti si sfinti, ei se vor sprijinii de El si astfel nu vor putea fi clintiti; El va fi lumina neamurilor.
4. El va fi speranta pentru cei a caror inima este cuprinsa da neliniste. Toti cei care locuiesc pe pamant se vor inchina in fata Lui si iL vor adora; ei iL vor sarbatori, iL vor lauda, ei vor canta laude Domnului spiritelor.
5. Astfel Alesul si Misteriosul a fost creat, inainte de facerea lumii si fiinta Sa nu va avea sfarsit.
6. El a fost prezent si a aratat sfintilor si dreptcredinciosilor intelepciunea Domnului spiritelor; caci El este Cel care a pastrat partea lor de mostenire. Caci ei au urat si au alungat departe de ei lumea cea nelegiuita, au urat lucrarile si drumurile acesteia si n-au vrut sa cheme decat numele Domnului spiritelor.
7. Astfel, prin acest nume vor fi ei mantuiti si vointa Sa va fi viata lor. in ziua aceea, regii si puternicii de pe pamant, cei care au cucerit lumea prin forta bratelor lor, vor fi umiliti.
8. Caci in acea zi de teama si framantare, sufletele lor nu vor putea fi salvate, dar ei se vor supune acelora pe care Eu i-am ales.
9. Eu ma voi lepada de ei cum se leapada paiele in foc, cum se separa plumbul de apa. Ei vor arde in fata celor drepti, se vor ineca sub ochii sfintilor, si nu va fi gasita nici macar a zecea parte din ei.
10. Dar in ziua framantarii lor, pacea se va instala pe pamant.
11. Ei vor cadea in prezenta Sa si nu isi vor mai reveni; si nu va fi nimeni sa ii poata smulge din mainile Sale si sa ii poata apara caci ei au respins pe Domnul spiritelor si pe al Sau Mesia. Fie numele Domnului spiritelor  binecuvantat.
Capitolul  46
1. Intelepciunea curge ca apa si gloria Sa este de nesecat in vecii vecilor caci ea este puterea in toate tainele dreptatii.
2. Dar nelegiuirea trece ca o umbra, pentru ca ea nu isi poate gasi lacas, caci Alesul  se tine drept in fata Domnului spiritelor si gloria Sa va dura in veaculo veacurilor si puterea Sa este vesnica.
3. Cu El locuieste spiritul intelepciunii si al inteligentei, spiritul cunoasterii si puterii, spiritele celor adormiti in dreptate: El judeca si deosebeste lucrurile cele mai ascunse.
4. Nimeni nu poate pronunta un singur cuvant in fata Lui; intrucat Alesul este in fata Domnului spiritelor dupa bunul sau plac.
Capitolul  47
1. In acele zile, va fi vremea celor sfinti si alesi. Lumina zilei ca salasui in ei si splendoarea si gloria ii va lumina.
2. In zilele de framantari, toate relele vor cadea asupra pacatosil;or, iar cei drepti vor triumfa in numele Domnului spiritelor.
3. Ceilalti vor intelege in sfarsit ca a venit vremea caintei si ca trebuie sa  inceteze lucrarile cele rele ale mainilor lor; ei vor intelege ca nu se pot astepta la laude in fata Domnului spiritelor, dar ca ei mai pot fi inca mantuiti prin numele Sau. Domnul spiritelor va cobora mila Sa asupra lor, caci mare este iertarea Sa si dreptate este in judecatile Sale, si el nu poate fi nedrept. De asemeni, cine nu se va putea cai, va pieri.
4. Nu ei nu se vor mai putea astepta la iertare din partea Mea, zice Domnul.
Capitolul  48
1. In acele zile, pamantul va inapoia din sanul sau, si iadul din al sau cele ce au primit, si genunile isi vor inapoia datoria.
2. El va separa dreptii si sfintii de cei rai caci acestea vor fi pentru cei dintai zile ale iertarii si salvarii.
3. In acele zile Alesul isi va ocupa locul pe tronul Sau si toate tainele intelepciunii si inteligentei vor izvora din gura Sa; caci Domnul spiritelor i-a dat Lui o glorie vesnica.
4. In acele zile muntii se vor cutremura ca berbecii si colinele vor salta ca niste miei satui de lapte si cei drepti vor fi ca ingerii in cer.
5. Fetele lor vor straluci de o veselie fermecatoare; caci in acele zile, Alesul va fi glorificat. Pamantul se va cutremura de fericire, cei drepti il vor locui sicei alesi il vor calca cu picioarele lor nevinovate.
Capitolul  49
1. Dupa acest timp, in chiar locul unde am vazut aceste mistere, am fost ridicat de un vartej si dus catre apus.
2. Acolo ochii mei au zarit tainele cerului si cele ale pamantului; un munte de fier, un munte de bronz, un munte de argint, un munte de aur, un munte de metal lichid si in fine un munte de plumb.
3. Si l-am intrebat pe ingerul care era cu mine si i-am spus: Ce sunt aceste lucruri pe care le-am zarit?
4. Si ingerul mi-a raspuns: Toate aceste lucruri pe care tu le-ai vazut, privesc imperiul lui Mesia si sunt simbolul domniei Sale si a puterii Sale pe pamant.
5. Si acest inger al pacii mi-a raspuns in continuare: Ai rabdare inca putin timp si tu vei vedea si ti se vor arata toate lucrurile pe care le-a hotarat intelepciunea  Domnului spiritelor. Acesti munti pe care tu i-ai vazut  si care sunt unul de bronz, altul de fier, al treilea de argint, al patrulea de aur, al cincilea din metal lichid si in sfarsit al saselea de plumb; toti acesti munti, iti spun, vor fi in fata Alesului, ca o prajitura cu miere in fata unui cuptor dogoritor sau ca apa care curge din inaltimea unui munte; ei se vor pravali la picioarele Sale.
6. In acele zile, oamenii nu isi vor gasi salvarea nici in aur, nici in argint.
7. Ei nu vor putea nici sa fuga nici sa se apere.
8. Atunci nu vor mai fi arme de facut din bronz, nici platose care sa le apere pieptul.
9. Fierul va fi inutil; el insusi nu va mai servi la nimic care sa nu rugineasca. ori sa se strice, si plumbul nu va mai fi cautat.
10. Totul va fi aruncat, totul va fi sters de pe fata pamantului, cand Alesul va apare in prezenta Domnului spiritelor.
Capitolul  50
1. Atunci, ochii mei au zarit o vale adanca a carei intrare era larga si incapatoare.
2.  Toti acei care locuiesc pe pamant, in mare si pe insule, isi vor aduce aici tributurile lor, darurile lor si totusi nimic nu ii va umple adancurile. Mainile lor vor face nelegiuiri. Tot ce munca nobila a dreptilor va fi facut, pacatosii vor devorta in mod rusinos. Dar ei vor pieri din fata Domnului spiritelor si chiar de pe fata pamantului. Pe cand cei drepti, ei se vor rodoca si vor trai in vecii vecilor.
3. Am vazut ingeri ai pedepselor care salasuiesc aici si pregatesc uneltele lui Satan.
4. Atunci m-am adresat ingerului pacii, care era cu mine, si l-am intrebat pentru cine sunt aceste unelte?
5. El mi-a raspuns: Ele sunt pregatite pentru regii si puternicii pamantului; prin aceasta va trebui ca ei sa piara.
6. Dupa aceea va aparea un templu preamarit in care alesii si dreptii se vor uni pentru a nu mai fi niciodata despartiti., prin virtutea numelui Domnului spiritelor.
7. Acesti munti nu vor mai dainui in prezenta Sa, nici pamantul si nici colinele; ci ele se vor surpa in fata Lui, precum niste izvoare de apa vie. Dreptii vor fi atunci eliberati de prigoana pacatosilor.
Capitolul  51
1. Atunci am vazut o alta parte a pamantului, spre care m-am intors; si am zarit o vale adanca plina de foc.
2. In aceasta vale erau condusi regii si stapanii.
3. Acolo, ochii mei au vazut unelte de cazna si lanturi dintr-un fier lipsit de greutate.
4. Atunci l-am intrebat pe ingerul pacii care era cu mine si i-am spus lui: Pentru cine sunt pastrate aceste lanturi si aceste unelte de schingiuire?
5. El mi-a raspuns: Toate aceste cazne sunt pregatite pentru armata lui Azazyel; acesta este locul in care ostenii sai nelegiuiti vor fi aruncati pe pietre ascutite; asa a vrut Domnul ostirilor.
6. Cat priveste pe Mihail, Gabriel, Rafael, Phanuel , ei vor fi recunoscuti in acea zi; si ei vor primi  insarcinarea de a arunca in cuptorul dogoritor ingerii razvratiti; astfel va fi razbunat Domnul spiritelor; in acest fel vor fi pedepsite crimele lor; caci ei s-au facut uneltele si servitorii lui Satan; ei au fost ademenitorii celor care au locuit pe pamant.
7. In acea zi, Dumnezeu ca da semnalul caznelor; camariile apelor care sunt pe cer se vor dechide, ca si izvoarele care sunt sub cer si sub pamant.
8. Toate apele, atat cele de sus cat si cele de jos se vor amesteca.
9. Apa de sus va indeplini rolul barbatului.
10. Apa de jos cea a femeii; toti aceia care locuyiesc pe pamant, toti aceia care locuiesc sub hotarele cerului, toti, spun eu, vor fi nimiciti.
11. Ei vor intelege, prin marimea pedepsei, marimea nelegiuirii lor si ei vor pieri.
Capitolul  52
1. Si apoi Cel Batran de zile s-a cait si a spus: Este fara rost ca am distrus pe toti locuitorii pamantului.
2. Si El a facut legamant pe marele Sau nume zicand: Nu, eu nu ma voi mai purta asa cu locuitorii pamantului.
3. Ci eu voi aseza un semn pe cer, si el va fi o marturie intre ei si mine, pentru vesnicie, pentru toate timpurile cat vor mai dura cerulo si pamantul.
4. Mai mult, iata ce am hotarat: daca ii voi mai prinde pacatuind, ma voi servi de ingeri ca de niste unelte ale razbunarii, in ziua de durere si de tulburare si mania mea va apasa greu asupra lor, a spus Domnul spiritelor.
5. O! regi, O! puternici ai cestei lumi, voi veti vedea pe Alesul  meu asezat pe tronul gloriei mele; El ii va judeca pe Azazyel, pe toti partasii si toata ceata lui in numele Domnului spiritelor.
6. Acolo am vazut cetele ingerilor in mijlocul caznelor inchisi in capcane de fir si de bronz. Atunci am intrebat pe ingerul pacii care era cu mine: catre cine merg toti acesti prizonieri?
7. El mi-a spus: Catre alesii lor si copiii lor prea iubit8i, pentru ca ei sa fie cu totii aruncati in adancurile vaii.
8. Si aceasta vale va fi plina de alesii lor si de iubitii lor, ale caror zile s-au terminat, fara indoiala, dar ale caror zile de ispasire nu vor avea niciodata sfarsit.
9. Atunci printii se vor aduna si vor unelti impreuna. Principii de la rasarit dintre parti si mezi isi vor alunga regii, stapaniti de ganduri tulburi si de greseli. Ei ii vor rasturna de pe tronurile lor, sarind ca leii din barlogul lor si ca lupii infometati in mijlocul turmei.
10. Ei se vor napusti si vor calca sub pasii lor pamantul alesilor lor. Pamantul alesilor lor se va intinde in fata lor; cuibul, calea si orasul inteleptului Meu va opri caii lor. Ei se vor ridica pentru a se nimici unul pe celalalt ; dreapta lor va capata putere si nici un om nu va mai recunoaste pe fratele sau sau pe prietenul sau.
11. Nici pe tatal sau, nici pe mama sa, pana cand numarul mortilor va fi implinit prin moartea lor si pedeapsa lor. Si asa se va face dreptate.
12. In acele zile, genunea isi va dechide gura sa mistuitoare, si va inghiti pacatosii, care vor disparea astfel din tara celor alesi.
Capitolul  53
1. Dupa aceea, am vazut o alta multime de care de lupta si aceste care erau pline de razboi.
2. Aplecati in batalia vanturilor, ei veneau dinspre rasarit, apus si miazazi.
3. Se auzea de departe zgomotul carellor lor in involburare.
4. Si acest zgomot era asa de mare, incat sfintii l-au auzit din cer; coloanele si temeliile Pamantului s-au zguduit si zgomotul a rasunat in acelasi timp, din marginila pamantului si pana la acelea ale cerului.
5. Atunci toti s-au inchinat si l-au venerat pe Domnul spiritelor.
6. Asa se sfarseste a doua parabola.
Capitolul  54
1. Atunci am inceput sa fauresc a treia parabola despre cei drepti si cei alesi.
2. Fiti binecuvantati cei drepti si cei alesi, caci destinul vostru este glorios.
3. Drepti vor sta in lumina soarelui, si alesii in lumina vietii vesnice, a acelei vieti in care zilele nu cunosc scadere; zilele sfintilor nu vor putea fi numarate; ei au cercetat lumina, ei au gasit dreptatea Domnului  spiritelor.
4. Pacea fie deci sfintilor prin Domnul lumii.
5. Din acel moment, se va spune ca dreptii cauta in cer tainele dreptatii si partea din mostenirea care le-a fost promisa prin credinta. Caci ei s-au ridicat precum soarele peste pamant si intunericul a disparut. Acolo, va fi lumina fara sfarsit si zile nenumarate. Intunericul se va imprastia si lumina va spori in fata Domnului spiritelor; lumina dreptatii va straluci peste ei cu o maretie fara asemanare.
Capitolul  55
1. In acele zile, ochii mei au luat seama la tainele fulgerelor si tunetelor si la rostul lor.
2. Ele stralucesc cand pentru a binecuvanta, cand pentru a blestema, urmand vointa Domnului Spiritelor.
3. Am inteles de asemenea, secretele tunetelor, cand tuna din cer si rasuna pe pamant.
4. Am mai vazut locuintele de pe pamant. In ceea ce priveste tunetele, chiar daca uneori bubuie pentru a anunta pacea si pentru a binecuvanta, el bubuie adesea si pentru a anunta nenorocirea urmand vointa Domnului spiritelor.
5. Dupa aceea am inteles toate secretele trasnetelor si fulgerelor. Si unul si altul anunta lumii binecuvantarea si rodnicia.
Capitolul  56
1. In a paisprezecea zi  din cea de a saptea luna a leclui de-al cincisutelea an al lui Enoh, am trait in aceasta parabola ca cerul cerurilor a fost zguduit si ca stapanii prea inalti si mii de mii si miliarde de miliarde de ingeri erau intr-o stare de mare framantare. Si privind, l-am vazut pe Cel Batran de zile, asezat pe tronul sau de glorie si inconjurat de ingeri si de sfinti. Am fost prins de o mare spaima, si ca lovit de neputinta, picioarele mi s-au muiat si am cazut prosternat cu fata la pamant. Atunci ingerul Mihail, unul din ingerii sfinti, a fost trimis pentru a ma ridica.
2. Si cand am fost pe picioare, mi-am recapatat simturile pe care le pierdusem,, neputand suporta aceasta viziune mult prea strasnica pentru nevolnicia mea, si aceasta  framantare si tresarire a cerului.
3. Atunci sfantul Mihail mi-a zis: De ce te tulburi de aceasta viziune?
4. Pana astazi, a fost timpul indurarii Sale si El a fost milostiv si rabdator fata de locuitorii pamantului.
5. Dar cand vor veni ziua si puterile, pedeapsa si judecata pe care Domnul spiritelor a pregatit-o pentru aceia care se inclina in fata judecatii drepte, ca si pentru aceia care tagaduiesc judecata dreapta si pentru aceia care iau in desert numele Lui.
6. Acea zi va fi pentru cei alesi o zi de unire, iar pentru pacatosi o zi de pedeapsa.
7. In acea zi, vor fi facuti sa iasa pentru a se hrani cu cei rai, doi monstri periculosi, unul barbatesc, unul femeiesc; cel femeiesc se numeste Leviathan, el locuieste in maruntaiele marii la izvoarele apelor.
8. Monstru barbatesc se numeste Behemoth, el se invarte intr-un desert invizibil.
9. Numele sau era Dendagin la rasarit de gradina unde vor locui alesii si dreptii si unde a fost asezat stramosul meu, al saptelea dupa Adam, primul om creat de Domnul spiritelor.
10. Atunci am intrebat pe celalalt inger care mi-a aratat puterea acestor monstri si cum au fost ei separati chiar in aceasi zi pentru a fi aruncati, unul in fundul marii, iar celalat in adancul unui desert.
11. Si el mi-a spus: O, fiu de om, tu vrei sa stii lucrurile misterioase si ascunse.
12. Si ingerul pacii care era cu mine mi-a spus: acesti doi monstri sunt creaturi ale puterii divine, ei ii vor devora pe aceia care vor fi osanditi prin razbunarea lui Dumnezeu.
13. Atunci copiii vor cadea cu mamele lor, fii cu tatii lor.
14. Si ei vor primi pedeapsa pe care ei o merita si justitia lui Dumnezeu va fi implinita, dar dupa aceasta judecata va veni ora indurarii si a unei mari rabdari.
Capitolul  57
1. Atunci celalalt inger care era cu mine mi-a vorbit.
2. Si mi-a aratat primele si ultimile taine ale cerului si ale pamantului.
3. Pe marginile cerului si in temeliile sale, in lacasurile vanturilor.
4, El mi-a aratat cum suflurile lor sunt impartite si cumpanite, in ce mod vanturile si izvoarele sunt impartite dupa taria si abundenta lor.
5. El m-a facuit sa vad stralucirea luminii Lunii, ca aceasta este o putere a dreptatii, felul in care stelele se impart intre ele si ce nume este propriu fiecareia.
6. El mi-a aratat cum se recunosc tunetele intre ele, prin greutatea lor, prin taria lor si prin puterea lor.
7. Am cunoscut felul in care aceste bice ceresti asculta de vointa divina. Am aflat ca lumina nu se poate separa de trasnet si ca desi unul si celalat au fost uniti prin spirite diferite ei nu pot fi totusi despartiti.
8. Deoarece cand trasnetul strabate norii, tunetul bubuie dar spiritele lor se opresc la momentul oportun si restabilesc echilibrul corect, tezaurele lor sunt atat de numeroase ca firele de nisip. Si unul si altul se linistesc cand trebuie si dupa imprejurari isi aduna forta sau o dezlantuie.
9. In acelasi fel spiritul marii este puternic si tare cu acelasi prisos de putere cu care isi retrage apele in sine insasi, ea se arunca apoi inainte si se napusteste asupra muntilor.
Spiritul chiciurei este ingerul sau, spiritul grindinei este asemenea unui inger bun, la fel ca si cel al zapezii, din cauza fortei sale, si se afla in primul rand un alt spirit care le face sa se ridice ca un fum si numele sau este prospetime.
10. Spiritul norilor nu locuieste laolalta cu cele despre care am vorbit, ci el are o locuinta numai a sa, mersul sau se petrece in splendoare.
11. Pe lumina si intunerica, in iarna sau vara, locul unde el se aseaza este stralucitor si ingerul sau este intotdeauna luminos.
12. Spiritul picaturilor de raua isi face locuinta sa chiar pe marginile cerului, asezarea sa este invecinata cu aceea a ploii: puterea sa se arata atat in timpul iernii, cat si in timpul verii. Cat priveste norii, iata originea lor: este creat mai intai un nor gros, lui i se alatura multi altii, curand ei se aduna purtand ploaia in flancurile lor umede, atunci apare ingerul, el deschide camarile de sus si ploaia este astfel creata.
13. Acelasi lucru se intampla cand ploaia se revarsa pe suprafata pamantul;ui, cand ea se va uni cu toate apele care curg la sanul sau, dupa ce au fost fecundate, caci apele sunt hrana pamantului, aceasta fiin vointa Atotputernicului.
14. Iata de ce exista masuri ale ploii si ingerii care o insotesc, o raspandesc cu masura dreapta.
15. Am vazut toate aceste minunatii, tot asa ca si gradina celor drepti.
Capitolul  58
1. In acele zile am vazut ingeri care tineau lungi funii si care purtati pe aripile lor usuare, zburau catre miazanoapte.
2. Si l-am intrebat pe inger de ce aveau in maini aceste funii lungi si de ce zburau. El mi-a raspuns: Ei se duc sa masoare.
3. Ingerul care era cu mine mi-a mai spus: Acestea sunt masurile dreptilor,, ei vor pune funiile dreptilor pentru ca ei sa se sprijine pe numele Domnului spiritelor pentru totdeauna.
4. Alesii vor incepe sa locuiasca cu Alesul.
5. Iata masurile care vor fi date credintei si care vor adeveri cuvintele dreptatii.
6. Aceste masuri vor fi toate secretele din adancurile pamantului.
7. Si toti care au pierit in desert, care au fost devorati de pesti de mare sau de fiarele salbarice, vor reveni plini de speranta in ziua celui Ales, caci nimeni nu va pieri in fata Domnului spiritelor, nimeni nu poate pieri.
8. Si toti ce care erau in cer, au primit vaza si bucurie, glorie si splendoare.
9. Ei vor lauda prin vocea lor Alesul  Lui Dumnezeu si Il vor proslavi si lauda cu intelepciune si vor vadi intelepciunea lor in vorbe si in spiritul vietii.
10. Atunci Domnul spiritelor va aseza pe Alesul Sau pe tronul gloriei Sale.
11. Pentru ca el sa judece toate lucrarile sfintilor din inaltul cerurilor si sa puna actiunile lor in balanta justitiei. Si El isi va ridica fata pentru a intelege drumurile tainuite pe care ei le-au urmat, increzatori in numele Domnului spiretelor ca si inaintarea lor pe caile dreptatii.
12. Toti isi vor unii vocile,Il vor binecuvanta, Il vor lauda, Il vor proslavi si vor celebra numele Domnului spiritelor.
13. Si El va chema in tribunalul Sau pe toti puternicii vazduhului, pe toti sfintii, heruvimii, serafimii si ophanimii, pe toti ingerii puterii, toti ingerii dominatiei, adica ingerii Alesului si ai celorlalti puternici care in prima zi pluteau deasupra apelor.
14. Cu o voce umanima ei vor proslavi, vor lauda, vor glorifica, vor preamarii aceste spirite credincioase, aceste spirite ale iertarii, aceste spirite ale dreptatii sipacii, aceste spirite ale bunavointei; toti vor striga laolalta. Binecuvantat sa fie El! Numele Domnului spiritelor, fie binecuvantat! Toti aceia care nu au adormit il vor lauda in ceruri.
15. Toti il vor lauda, sfintii din cer, alesii care traiesc in gradina si toate spiritele luminii, in stare sa binecuvinteze, sa laude si sa proslaveasca, sa sarbatoreasca numele Sau sacru; tot ce e carne si tot ce e putere va lauda si va sarbatori numele Sau in veacul veacurilor.
16. Caci mila Domnului spiritelor este mare, mare este rabdarea Sa si El a aratat lucrarile Sale, puterea Sa si tot ce este El sfintilor si alesilor in numele Domnului spiritelor.
Capitolul  59
1. Domnul a poruncit regilor, printilor, puternicilor si tuturor celor care locuiesc pe pamant si le-a spus: Deschdeti ochii, ridicati fruntile voastre catre cer si incercati sa iL intelegeti pe Cel Ales!
2. Si Domnul spiritelor s-a asezat pe tronul sau de glorie.
3. Si spiritul dreptatii s-a raspandit in jurul Lui
4. Vorbele din gura Sa vor nimici pe toti pacatosii si pe toti nelegiuitii, nici unul dintre ei nu va mai trai in fata Lui.
5. In acea zi regii, principii, cei puternici si cei care stapanesc pamantul, se vor ridica, vor vedea si vor intelege, ei Il vor vedea asezat pe tronul de glorie ca si pe sfintii din fata Lui care vor fi judecati dupa dreptatea Sa.
6. Si nimic din ce se va spune in fata Lui nu va fi zadarnic.
7. Atunci ii va cuprinde tulburarea, ei vor fi asemenea unei femei cuprinsa de durerile facerii, ale carei munci sunt chinuitoare, a carei eliberare este grea.
8. Ei se vor uita unii la altii si in uimirea lor isi vor  cobora fata.
9. Si ei vor fi zguduiti de groaza, cand vor vedea Fiul unei femei asezat pe tronul Sau de glorie.
10. Atunci regii, principii si toti stapanitorii pamantului vor sarbatori pe Acela care ii conduce pe toti, pe Acela care era ascuns. Caci de la inceputuri Fiul omului a fost ascuns. Prea Inaltul L-a pastrat in apropierea gloriei Sale si nu L-a aratat decat alesilor.
11. Acesta este Cel care i-a adunat pe sfinti si pe cei alesi si toti alesii vor fi de asemenea in fata Lui in acea zi.
12. Toti regii, principii, cei puternici si acei care conduc pe pamant se vor prosterna in fata Lui si il vor adora.
13. Ei is vor pune speranta lor in Fiul omului, ii vor adresa rugaciunile lor si vor invoca mila Sa.
14. Atunci Domnul spiritelor se va grabi sa ii goneasca din fata ochilor Sai. Fetele lor se vor umple atunci de mirare si se vor  acoperi de o apasare intunecata. Apoi ingerii pedepselor divine, ii vor apuca si razbunarea lui Dumnezeu se va lasa asupra acelora care i-au progonit pe copiii si sfinti. Pilda teribila pentru sfinti si pentru alesi, care se vor bucura de aceasta dreptate fara limita, caci mania Domnului spiritelor va starui asupra lor.
15. Atunci spada Domnului spiritelor se va satura de sangele celor rai, dar sfintii si alesii vor fi salvati in acea zi si nu vor mai avea in fata ochilor jocurile celor rai si nelegiuiti.
16. Dumnezeul spiritelor va pluti singur in viitor asupra lor.
17. Si ei vor locui cu Fiul omului, ei vor manca, vor dormi, se vor scula cu El in veacul vecilor.
18. Sfinitii si alesii se vor ridica de la pamant, ei vor inceta sa isi mai coboare privirea, in semn de supunere si umilire, ei vor fi imbracati cu un nou vesmant de viata. Acest vesmant al vietii lor este comun cu cel al Domnului spiritelor, in prezenta Sa vesmantul vostru nu se va invechi deloc si faima voastra nu va apune nicicand.
Capitolul  60
1. In acele zile regii, cei puternici si cei ce stapanesc pamanturile ii vor implora pe ingerii care le vor imparti pedepsele ceresti, sa le dea ragaz, pentru a se prosterna in fata Domnului spiritelor si pentru a-L adora si a-si marturisi pacatele.
2. Ei iL vor lauda si sarbatori pe Domnul spiritelor zicand: Fie binecuvantat Domnul; spiritelor, Regele regilor, Printul printilor, Domnul domnilor, Domnul gloriei, Domnul intelepciunii !
3. El va dezvalui toate secretele.
4. Puterea Ta este in veacul veacurilor, ca si gloria Ta.
5. Tainele Tale sunt adanci si nenumarate si dreptatea Ta este fara margini.
6. Ah ! Noi vedem acum ca trebuie sa sarbatorim si sa laudam pe Regele regilor, Cel care este Stapanul deplin al tuturor lucrurilor.
7. Si ei vor spune: Cine ne-a dat noua o usurare a relelor noastre pentru a sarbatori, pentru a lauda, pentru a binecuvanta, pentru a marturisi pacatele noastre si crimele noastre in prezenta gloriei Sale ?
8. Usurarea pe care noi o cerem este doar de cateva clipe si totusi nu o putem obtine; luminile noastre sau stins pe veci si bezna ne va invalui pentru totdeauna.
9. Caci noi nu ne-am destainuit Lui, nu am sarbatorit numele Regelui regilor, nu L-am glorificat pe Domnul in toate lucrarile Sale ci noi ne-am increzut in puterea noastra si in sceptrul gloriei noastre.
10. De asemenea, in ziua durerii si spaimei, El nu ne va salva, si noi nu ne vom gasi niciodata odihna. Noi intelegem acum, Domnul este credincios in toate lucrarile Sale, in dreptatea Sa.
11. In judecatile Sale, El nu tine cont de absolut nimeni; si iata ca suntem departati din preajma Sa din cauza lucrarilor noastre rele.
12. Pacatele noastre sunt prea bine cantarite !
13. Apoi ei si-au spus unii altora: Sufletele noastre sunt saturate de bogatiile nedreptatii.
14. Si iata ca ele nu ne sunt de nici un folos in acest moment in care noi coboram in flacarile infernului.
15. Atunci fetele lor se vor acoperi de umbre si de buimaceala in prezenta Fiului omului si ei vor fi alungati departe de El, caci in fata Lui spada justitiei s-a ridicat pentru a-i nimici.
16. Si Dumnezeu a zis: Iata, aceasta a hotarat judecata Mea impotriva printilor, regilor, celor puternici si celor care au stapanit pamantul.
Capitolul  61
1. Am mai avut si alte viziuni in acest loc pustiu. Am auzit vocea ingerului care mi-a zis: Iata ingerii care au coborat din cer pe pamant care au aratat secretele lor fiilor oamenilor si i-au invatat sa cunoasca nedreptatea.
Capitolul  62
1. In timpul acela, Noe a vazut pamantul stricandu-se si amenintat de ruina.
2. Din aceasta cauza el a pornit la drum si s-a indreptat catre marginile pamantului, in partea locuintei stramosului sau Enoh.
3. Si Noe striga de trei ori cu o voce amara: Asculta-ma, asculta-ma, asculta-ma ! Si el i-a mai zis: Spune-mi ce se petrece pe pamant, caci el sufera si este rau zbuciumat; sigur eu voi pieri odata cu el.
4. Intr-adevar, era o mare tulburare pe pamant si o voce s-a facut auzita din cer. Am cazut cu fata la pamant; atunci stramosul meu Enoh aparu si se aseza in fata mea.
5. Si el mi-a zis: De ce m-ai strigat cu o voce asa de amara si atat de jalnica ?
6. Domnul a hotarat prin judecata Sa ca toti locuitorii pamantului sa piara, pentru ca ei cunosteau toate tainele ingerilor, pentru ca ei aveau in mainile lor puterea raufacatoare a demonilor, puterea magiei si ei au creat idoli peste tot pamantul.
7. Ei au invatat cum se trage argintul din pulberea pamantului, cum se gasesc in pamant filoane metalice, caci plumbul  si cositorul nu sunt fructe ale pamantului, ci trebuie sa mergi sa le cauti pana in maruntailele sale.
8. Si un inger a fost pus sa ii pazeasca, iar el s-a lasat ademenit.
9. Atunci stramosul meu Enoh m-a prins de mana si ridicandu-ma, mi-a spus: Caci eu l-am intrebat pe Domnul despre acesta tulburare a pamantului si El mi-a raspuns: ei au umplut paharul nelegiuirilor si dreptatea Mea cere razbunare! Ei au cercetat astrele si au cunoscut ca pamantul va pieri cu toti locuitorii sai. Ei nu vor gasi loc de refugiu, in vecii vecilor.
10. Ei au dezvaluit taine pe care oamenii nu trebuiau sa le cunoasca; iata pentru ce vor fi judecati, dar pentru tine, fiul meu, Domnul spiritelor cunoaste curatia ta si nevinovatia ta. El stie ca tu condamni dezvaluirea acestor taine.
11. Domnul, primul dintre sfinti a pastrat numele tau intre cele ale sfintilor; El te va pastra curat intre decazutii locuitori ai pamantului. El iti va da pentru urmasii tai regate si o mare glorie, si el va naste din tine o rasa de drepti si de sfinti al caror numar va fi fara sfarsit.
Capitolul  63
1. Dupa aceea, el mi-a aratat ingerii pedepselor ceresti care se pregateau sa vina sa dea apelor pamantului toata violenta lor,
2. Pentru ca ei sa serveasca dreptatii lui Dumnezeu si ca ei sa aduca osanda meritata de toti aceia care locuiesc pe pamant.
3. Si Dumnezeul spiritelor le-a interzis ingerilor sa vina vreunul in ajutorul oamenilor.
4. Caci acesti ingeri conduceau forta apelor. Atunci eu m-am retras din preajma lui Enoh.
Capitolul  64
1. In acele zile, cuvintele Lui Dumnezeu s-au facut auzite in urechile mele, ele spuneau: Noe iata, viata s-a ridicat pana la mine, o viata de crime, o viata plina de iubire si dreptate
2. Deja ingerii zidesc inchisori si indata ce ei isi vor termina lucrul, Eu iti voi intinde mana Mea si te voi pastra.
3. Din tine va rasari un sambure de viata care va reface pamantul, pentru ca el sa nu ramana gol. Eu voi adeveri rasa ta inaintea mea si rasa acelora care vor locui cu tine va fi binecuvantata si se va inmulti pe fata pamantului prin virtutea numelui Domnului.
4. Cat priveste acei ingeri care au savarsti nelegiuiri, ei vor fi inchisi si azvarliti in aceasta vale arzatoare, pe care stramosul meu Enoh mi-a aratat-o catre apus, unde se afla muntii de aur, argint, fier, metal lichid si cositor.
5. Eu am vazut aceasta vale si acolo se afla o mare ravaseala si apele se involbureaza.
6. Si dupa ce s-au facut toate acestea, s-a raspandit o masa curgatoare de foc, un miros puternic de pucioasa, cu ape involburate si valea ingerilor vinovati de ispita ardea in adancul acestui pamant.
7. In aceasta vale s-au scurs si fluviile de foc in care erau aruncati ingerii, care i-au dus in greseala pe locuitorii pamantului.
8. In acele zile, ele vor ajuta tamaduirea sufletelor si corpurilor regilor, puternicilor, celor mari si a celor care locuiesc pe pamant, iar pe de alta parte, ele vor ajuta la pedepsirea spiritelor.
9. Spiritele lor vor fi la bunul plac, pentru ca ei sa fie judecati in corpurile lor, dat fiind ca l-au tagaduit pe Domnul spiritelor, si ca desi au stiut de pedepsele care ii amenintau, totusi nu au chemat numele Lui cel sfant.
10. Si asa cum corpurile lor vor fi supuse unor cazne groaznice, in acelasi fel, sufletele lor vor suporta o pedeapsa vesnica.
11. Caci Cuvantul Domnului spiritelor a fost totdeauna implinit.
12. Judecata Sa va cadea peste ei, pentru ca s-au increzut in desfatarea corpurulor lor si pentru ca l-au tagaduit pe Domnul spiritelor.
13. In acele zile apele acestei vai vor fi schimbate, cand ingerii vor fi judecati, focul din aceste izvoare va dobandi o noua tarie.
14. Si cand ingerii vor urca, apele din aceste izvoare se vor raci dupa ce au fost infierbantate. Atunci l-am auzit pe sfantul Mihail care mi-a spus: Judecata pe care o vor indura ingerii ii ameninta la fel pe regi, pe principi si pe toti cei care stapanesc pamantul.
15. Caci aceste ape, dand viata spiritelor ingerilor, vor da moarte trupurilor lor. Dar ei nu vor intelege, ei nu vor crede ca aceste ape racoritoare se pot schimba intr-un jeratic dogoritor care va arde pe veci.
Capitolul  65
1. Dupa aceea stramosul meu Enoh mi-a dat de stire asupra tuturor tainelor cuprinse in cartea sa si mi-a deslusit pildele care i-au fost aratate in mijlocul cuvintelor cartii.
2. In acest timp Sfantul Mihail a raspuns si a spus lui Rafael: Spiritul meu se ridica si se tulbura contra judecatii secrete impotriva ingerilor, cine va putea sa suporte oare o judecata atat de aspra, care nu va fi niciodata schimbata, care trebuie sa ii piarda pentru totdeauna ?
3. Sentinta a fost pronuntata contra lor de catre cei care i-au facut sa iasa in felul acesta. Si stand inaintea Domnului spiritelor, sfantul Mihail a raspuns si a spus catre sfantul Rafael: Ce inima nu ar fi deloc tulburata, ce spirit nu ar avea mila ?
4. Apoi sfantul Mihail i-a vorbit lui Rafael: Eu nu ii apar deloc in fata Domnului, caci ei L-au jignit pe Domnul spiritelor, purtandu-se ca niste zei, de aceea justitia suprema va cobora asupra lor pentru vecie.
5. Nici un inger nevinovat, nici un om nu ii va simti asprimea, doar aceia singuri care sunt vinovati si care vor fi pedepsiti pentru totdeauna.

 Capitolul  65

 1. Dupa aceasta ei vor fi izbiti de uimire si de groaza din cauza judecatii pronuntate asupra lor, ca pedeapsa pentru cele aratate locuitorilor pamantului.
2. Iata numele vinovatilor: Primul dintre toti este Semiaza, al II-lea Arstikifa, al III-lea Armen, al IV -lea Kakabael, al V-lea Tur-el, alVI-lea Rumiat, al VII-lea Dan-el, al VIII-lea Nukael, al IX -lea Baruq-el, al X-lea Azaz-el, alXI-lea Armers, al XII-lea Batar-ial, al XIII-lea Basasael, alXIV-lea Auan-el, alXV-lea Tur-ial, a, XVI-lea Simatsiel, al XVII-lea Letar-el, al XVIII-lea Tumael, al XIX-lea Tar-el, al XX-lea Rumael, al XXI-lea Izezeel.
3.  Acestea sunt numele printilor ingerilor vinovati. Iata acum numele capeteniilor peste o suta; ale capeteniilor peste cincizeci si ale capeteniilor peste zece.

sursa: http://apocrife.ro/     sursa foto: forum.b-zone.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu