joi, 8 ianuarie 2015

Ce a explodat deasupra Romaniei?... Video

Explozie puternică pe cerul României. Care este explicaţia? (VIDEO) In noaptea de marti spre miercuri cerul Romaniei a fost luminat de o explozie stranie. O explozie stranie care s-a vazut in aproape toata tara. Mass media a raportat faptul ca acea explozie a fost produsa de un meteorit. Daca este asa, atunci meteoritul ar fi fost unul destul de mare si ar fi trebuit sa faca ceva zgomot... nu credeti?
Potrivit MediafaxPreşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a declarat că fenomenul a fost provocat de topirea unui corp meteoritic care a ajuns în atmosfera terestră.
"Din înregistrările pe care le avem, precum şi pe baza declaraţiei martorilor, vorbim de apariţia pe cerul României a unui corp meteoritic mai mare, care s-a topit şi a explodat în atmosferă. Aceste fenomene nu sunt rare, însă apariţia unui bolid mai mare este într-adevăr ceva mai rar. Estimez că bolidul a avut un diametru de circa 2 metri şi că acesta s-a aprins la circa 80 de kilometri altitudine şi după câteva zeci de kilometri a explodat. Fenomenul a avut loc în zona central-estică a României, dacă vor apărea alte înregistrări, vom putea efectua calcule în zilele următoare pentru a vedea unde ar fi căzut bolidul în cazul în care nu ar fi explodat", a declarat Valentin Grigore.
In acelasi timp preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso a declarat: "Nu ştiu dacă este vorba de un meteorit. Din ce am văzut, pur şi simplu a fost o lumină. O astfel de lumină poate fi produsă de un joc de artificii mai intens sau de o rachetă militară, rachetă de iluminat"
Dupa cum cred ca ganditi si dvs, lumina produsa de o racheta militara sau de un foc de artificii mai intens nu poate lumina seara unei tari intregi. Trebuie sa mentionez faptul ca lumina s-a observat in Bucuresti, Buzau si Timisoara.
Acesta a mai precizat ca lipsa unui zgomot "exclude ideea unei explozii de tip meteoroid". Întrebat dacă ar fi trebuit să se audă un zgomot chiar şi în cazul în care meteoroidul ar fi fost de mici dimensiuni, Piso a spus că ar fi trebuit să se audă "cât de cât, dacă ar fi fost o explozie".
"Noi nu avem aici nicio raportare de astfel de obiecte. În Europa, nu există o reţea foarte consecventă pentru astfel de meteoroizi mici, care să urmărească acest lucru. În Statele Unite există, iar NASA, în noaptea de 5 spre 6 la ei, a observat 34 de astfel de fenomene şi este o situaţie normală. din acestea 34 6 sunt cunoscute, adică meteoriţi care vin din Leo Minor, Bootes, din Hydra, constelaţiile respective, dar restul de 28 sunt, cum se spune, mai sporadici, adică pietricele care ard pur şi simplu", a spus Ioan Piso.
Întrebat dacă ar putea fi printre cei 28 şi cel din România, acesta a spus că nu crede, precizând că "nu s-a auzit nimic". De asemenea, Ioan Piso a spus că nu se poate confirma un astfel de lucru pentru că nu a fost însoţit de zgomot, iar acest fapt exclude o dimensiune mare. "Dacă dimensiunea nu este mare, atunci obiectul a ars complet şi nu lasă urme, iar confirmările sunt la nivel de amatori sau de Google, ceea ce, pentru noi, nu are importanţă", a spus acesta.
"Nu ştiu dacă a fost, dacă nu am informaţii. (...). Instrumentele de măsură îţi dau capabilitatea să monitorizezi ceva până la o anumită importanţă, este mai mic decât acea importanţă pe care o atribuim în acest moment", a spus Ioan Piso.
O alta opinie este cea a lui Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, care, intrebat daca este vorba despre un meteor care a explodat deasupra Romaniei a declarat: "Da, este un meteor".
"Am vazut filmul care a fost pus pe internet si, in afara de faptul ca se vede o lumina care circula foarte repede, ceea ce inseamna o stea cazatoare, pentru că avioanele şi elicopterele nu circulă atât de rapid, se vede şi reflexia lui în luneta maşinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci când un meteor, însemnând o dâră luminoasă pe cer, e foarte strălucitor, spunem că avem de a face cu un bolid. (...) Ideea este că la aceste obiecte, cu cât este mai mare strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă şi produce dâra luminioasă", a spus Şonka.
Tot acesta a mai declarat ca probabil a fost un obiect de la zeci de centimetri pana intr-un metru, maximum doi metri.  "Nu putem spune exact dacă nu avem o dâră luminoasă văzută clar", a completat acesta.
"Efectele calculate ar putea exista numai dacă obiectul ar fi fost foarte mare, noi ştim că, dacă obiectul este mititel, atunci când vedeţi izbucnirea aceea finală, îl vedeţi cum se fragmentează şi se produc bolizi mai mici. Ideea este că, dacă obiectul ar fi mai mare, de vreo cinci metri, ar rămâne pietricele, roci care ar cădea pe pământ, dar ar fi mititele", a mai spus Şonka.
El a spus că, în mod normal, "mai mereu ar trebui să vedem bolizi", precizând că "în fiecare zi intră în atmosferă foarte multe obiecte care se rotesc în Sistemul Solar". "Numai că Pământul este foarte mare şi, dintr-un loc anume, de unde stăm noi, de exemplu, vedem rar astfel de lucruri, de câteva ori pe an. Nu este extraordinar (fenomenul, n.r.) aşa cum l-au făcut cei de la televizor, dacă vă uitaţi pe internet o să vedeţi multe fenomene de genul acesta", a spus acesta, completând că este un fenomen "frumos".
"Am văzut o stea căzătoare, poate ne atrage şi nouă atenţia înspre cer că poate vine ceva mult mai mare", a precizat acesta. Întrebat de ce nu a putut fi observată apropierea acestui meteor de Pământ, Şonka a spus că a fost vorba de un obiect "foarte, foarte mic". "Aceştia nu se pot vedea în mod normal prin telescop. Ei sunt luminoşi când intră în atmosferă, dar acolo când sunt în spaţiu nu reflectă foarte multă lumină", a declarat acesta.
Dupa cum vedeti in aceste declaratii preluate de pe site-urile Mediafax si Descopera, lucrurile sunt vagi si se bat cap in cap. Este clar ca nu poate fi vorba de lumina produsa de vreo racheta sau vreun foc de artificii, dar nici nu poate fi vorba de vreun meteor de cativa zeci de centimetri sau de maximum doi metri.
Explozia a fost una de proportii, observandu-se in aproape toata tara. Ce-i drept, lucrurile sunt bizare si dupa cum vedeti nimeni nu are habar de asa ceva. Ce s-a intamplat pe cerul Romaniei inca nu putem sti cu certitudine.

surse: www.descopera.ro     sursa foto: www.descopera.ro
           www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu