duminică, 18 ianuarie 2015

Efectul atentatului fals de la Paris - Guvernul va afla tot ce misca

Adevaratele efecte ale atentatului fals de la Paris se vad de abia acum. Sub pretextul securitatii guvernul francez doreste sa ingradeasca "cateva" libertati esentiale celor care calatoresc cu avionul. 
Folosindu-se de PNR (Passenger Name Record), se doreste acces la toate datele pasagerilor de pe cursele aeriene.  Astfel se pot inregistra si verifica toate datele colectate de companiile aeriene despre călătorii lor, atunci când aceștia își cumpără bilet.
Conform Le Nouvel Observateur, guvernul francez a anunțat că intrarea în posesia PNR este „o condiție indispensabilă pentru a cunoaște deplasările teroriștilor”.
Datele din PNR se refera la „data călătoriei, itinerarul, informațiile care figurează pe bilet, numele agentului de voiaj la care a fost făcută rezervarea, mijlocul de plată folosit, numărul locului și datele despre bagaje”... absolut totul va fi aflat daca vom calatori cu avionul. Francezii intra si ei in randul tarilor Big Brother: SUA, Canada, Australia, Marea Britanie care au deja acces la toate aceste date. SUA are acces la aceste date inca de dupa 11 septembrie 2001. 
Conform autoritatilor franceze toate datele personale colectate de la pasageri vor urma să fie transferate autorităților judiciare naționale. Astfel, ele vor putea fi utilizate de serviciile secrete și de poliție si vor putea fi folosite foarte usor in cazuri de urgenta.
Francezii nu se multumesc cu aprobarea acestor masuri la nivel intern. Premierul francez Manuel Valls a făcut apel la Parlamentul European, pentru a debloca această măsură la nivel comunitar, „să aprobe acest dispozitiv care este indispensabil”.
Trebuie mentionat faptul ca folosirea acestui dispozitiv (creare a unui fișier comun al pasagerilor companiilor aeriene) a fost respinsa de catre Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European  in aprilie 2013 cu 30 de voturi pentru și 25 împotrivă. Folosindu-se de acest atentat Adunarea Parlamentară a decis retrimiterea propunerii la comisie, unde se află și în prezent. Cei care se opun PNR apreciază că aprobarea acestor masuri reprezinta un atac grav la adresa libertăților individuale, mai ales ale celei de circulație.

sursa: http://www.evz.ro/       sursa foto: observator.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu