sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Francul elvetian - Momeala datoriilor

Acum mai multi ani in urma, in Romania si in mai toata Europa de est, a inceput un amplu program de imprumuturi, usor de luat (de multe ori acesti bani se luau doar cu buletinul), care, chipurile, au stimulat productia si au ridicat nivelul de viata al cetatenilor.
Oamenii s-au izbit si au luat credite pentru orice - pentru apartamente, pentru masina (masina trebuia sa fie cat mai "tare" pentru a impresiona, asa ca banii imprumutati erau mai multi), pentru aparate electrocasnice, pentru redecorarea apartamentului sau a casei, pentru a investi in terenuri, apartamente etc.
Moneda cea mai folosita pentru aceste imprumuturi (recomandata de banci, de altfel) a fost francul elvetian. Francul elvetian parea, la acel moment, sa fie cea mai stabila moneda. Fluctuatiile ei parca nici nu existau pe piata bursiera. Totul parea frumos si bine.
Imediat dupa ce oamenii s-au imprumutat in masa, a venit criza. Majoritatea au considerat ca este o coincidenta si nu au zis nimic. Francul, din cauza soliditatii sale, a crescut puternic in timp ce oamenii au saracit.
Dupa criza, francul a continuat sa creasca fara sa tina cont de revenirea pietelor bursiere cat si a economiilor mondiale. De la stabilitatea extraordinara de care se bucura acum vreo zece ani in urma acum francul pare sa rupa pietele bursiere si sa creasca pana la stele.
Francul elvetian a fost o momeala de la bun inceput. De fapt, toate aceste imprumuturi, acordate usor, au fost o momeala din care, est europenii au muscat cu pofta. Cu pofta unor oameni care doreau din toata inima sa faca salt peste conditia lor economica acumuland bunuri care, in mod normal, nu le erau accesebile.
In acest moment, masinile noi (deja uzate) si televizoarele plate incep sa apese pe creierii infierbantati ai celor care s-au imprumutat fara sa se gandeasca la viitor.
Ieri cotatia francului la bursa m-a dat pe spate... nu stiam ce sa mai cred. Francul a ajuns euro din spate!!! Este o nebunie. De ce s-a ajuns la asa ceva?
Banca Nationala a Elvetiei cunoscuta mai degraba pentru prudenta sa financiara a creat haos in economia lumii. Curios este ca cea mai afectata din aceasta decizie a iesit chiar Elvetia.
Se pare ca in ultimii patru ani Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a tinut francul la un curs fortat. Astfel ca, asa-numitul plafon valutar impunea ca moneda elvetiana sa fie tinuta la un curs minim de 1,2 franci pe euro, pentru ca economia tarii cantoanelor sa fie protejata de fluctuatiile provocate de criza financiara mondiala.
Problema este ca, la de 15 ianuarie, Thomas Jordan, seful SNB, a anuntat ca a decis sa renunte la acest plafon, deoarece deprecierea euro fata de dolar parea sa traga si francul elvetian in jos. Efectul imediat - cursul a crescut de la 1,2 la 0,85 franci pentru un euro. Odata eliberata fiara din cusca creata de Banca Elvetiei, francul a inceput sa muste din economiile tarilor est-europene.
Sefa FMI parea surpinsa de acest fapt: "A fost o mica surpriza. Sper ca celelalte banci centrale fusesera anuntate, dar nu sunt sigura", a spus Christine Lagarde.
Cea mai lovita tara este Polonia. O tara care se parea ca este independenta si ca poate face singura jocurile in interiorul Europei (Polonia este un model de evolutie economica pentru fostele tari ex-comuniste). Dar avantul luat pare sa o traga in jos acum.
Romanii sunt si ei loviti dar nu intr-atat de tare precum polonezii. In acelasi timp, Ungaria, tara care a fost aspru criticata atunci cand presedintele Orban a anuntat ca va face conversia in euro a creditelor luate in franci elvetieni, pare sa nu fie afectata decat in mica masura.
Francul a lovit puternic in mai toate economiile est europene, in economia mondiala dar si in propria economie. In acest moment produsele exportate de elvetieni s-a scumpit considerabil afectand comertul extern dar si cresterea economica.
In toata aceasta criza nu pot sa nu observ mana Ocultei Mondiale care trage sforile, in Europa, pentru a duce statele in imposibilitate de plata de datoriilor.
Planul lor le-a reusit in aproape toate tarile din America Latina, in Grecia, Portugalia, Spania etc si acum se indreapta si spre tarile est europene care, se pare, ca nu s-au indatorat destul - cel putin la nivelul populatiei.
Fiti atenti la bani si la imprumuturi. Atat pot sa va spun. Mai bine va bucurati conducand o masina mai veche decat sa va crape creierii de stresul datoriei intr-o masina tare.

sursa: http://stirileprotv.ro/         sursa foto: http://www.diverse.crom.ro/

2 comentarii: