joi, 22 ianuarie 2015

O emisie radio misterioasa a fost captata in timp real din Spatiu

Zilele trecute astronomii au fost martorii unei emisii radio rapide si de scurta durata ce a provenit dintr-o sursa total necunoscuta din spatiul cosmic. Conform astronomilor, descoperirea pare sa fie una destul de importanta si are menirea de-a îi aduce pe cercetători cu un pas mai aproape de a înţelege fenomenul extraterestru, pe care astronomii din toată lumea încearcă să îl explice.
Emisia cosmica a dura doar cateva milisecunde si se pare ca nu a fost singura. Un asemenea semnal a mai fost descoperit in 2007, de astronomii care cautau informatii despre obiecte cosmice în arhiva datelor înregistrate de radiotelescopul Parkes, din statul australian New South Wales. 
Totul este invaluit in mister. Cauza exactă a acestor emisii radio nu este cunoscuta iar posibilele explicaţii ar putea sa se intinda de la evaporarea unor găuri negre şi contopirea unor stele neutronice până la "comunicaţii" ale extratereştrilor.
Pulsatiile cosmice nu au incetat astfel ca, pana in prezent, au mai fost descoperite, cu ajutorul telescopului de la Arecibo, din Puerto Ric, alte asemenea şase emisii radio de foarte scurtă durată, provenind aparent din afara Căii Lactee. 

Emily Petroff, doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne a declarat: "Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio în timp real. Aceste emisii au fost descoperite, în mare parte, în arhivele de date, la săptămâni sau luni ori chiar după mai mult de un deceniu după ce au avut loc".
Este pentru prima data in istorie cand o asemenea emisie este captata in timp real si asta i-a facut pe cercetatori sa dubleze eforturile pentru a afla sursa undelor cosmice. Astfel ca, după detectarea emisiei în timp real, Petroff a cerut unei echipe internaţionale de cercetători să efectueze rapid observaţii cu radiotelescoapele de pe glob, scanând spaţiul pe un spectru foarte larg de lungimi de undă, de la unde radio până la raze x. 
In cercetarile lor savantii au folosit 12 telescoape din Australia, California, Insulele Canare, Chile, Germania, Hawaii, India, dar şi din spaţiu, totusi acestia nu au descoperit nicio emisie de lumină în spectrul vizibil, infraroşu, ultraviolet sau vreo emisie de raze x. "Acest fapt (lipsa unor emisii în alte lungimi de undă, n.r.) în sine a exclus din start o serie de posibili candidaţi pentru explicarea emisiilor de unde radio, cum ar fi emisii de lungă durată de raze gamma sau supernove din apropiere", a declarat Mansi Kasliwal, cercetătoare la Carnegie Institution din Pasadena, California. Kasliwal a mai precizat faptul ca fenomene cosmice de tipul emisiilor slab energizate de raze gamma şi exploziilor gigantice produse pe suprafaţa unor magnetari, stele neutronice cu un câmp magnetic extrem de puternic, sunt încă demne de a fi luate în considerare ca posibile surse ale emisiilor radio necunoscute. Conform savantilor, implozia unor stele neutronice ar putea fi o explicaţie pentru aceste semnale.
O necunoscuta a acestor emisii radio este distanţa de la care provin. Totusi, caracteristicile semnalului radio, adică modul în care este afectată frecvenţa lui de călătoria prin spaţiu, indică faptul că sursa semnalului detectat în timp real este la o distanţă de până la 5,5 miliarde de ani lumină de Terra. "Acest lucru înseamnă că fenomenul care a produs semnalul radio ar fi putut emite la fel de multă energie în câteva secunde câtă emite Soarele într-o zi", a declarat cercetătoarea Daniele Malesani, de la Univesitatea din Copenhaga.


Este curios cum se imping miliarde de dolari in asemenea proiecte cand este evident ca extraterestrii sunt aici. Aceste programe de cercetare a spatiului au un alt scop, dar pentru a demonstra ca banii cheltuiti dau rezultate cercetatorii ne amagesc cu cate o stire mai spectaculoasa.
Am postat aceasta stire si am comentat-o fiindca am considerat ca oamenii merita sa citeasca si alte pareri despre asemenea "descoperiri".

sursa articol: http://www.ziaruldeiasi.ro/   sursa foto: www.blastr.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu