duminică, 4 ianuarie 2015

O Noua Arca a lui Noe se va construi in Rusia - Se vrea congelarea ADN-ului tuturor vietuitoarelor care au trait pe Terra

O asemenea initiativa a fost luata de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova. Acestia sunt hotarati sa congeleze fragmente de ADN prelevate din toate vieţuitoarele care trăiesc sau care au trăit pe Terra. Autoritatile centrale au finantat in mare parte universitatea rusa, ceea ce ne arata ca la nivel inalt acest lucru este dorit.
Proiectul va fi finalizat în 2018 şi se va desfăşura într-un complex ştiinţific amenajat pe o suprafaţă totală de 430 kilometri pătraţi ne informează dailymail.co.uk.
Cu ajutorul sumei de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari), finantare primita din partea statului, savanţii ruşi intenţionează să congeleze prin criogenie - şi apoi să le depoziteze - diverse celule care sunt capabile să se reproducă.
"Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare - o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut"a declarat Viktor Sadivnichy, rectorul universităţii rusesti. Tot Viktor Sadivnichy a asemănat acest proiect ştiinţific uriaş cu o "Arcă a lui Noe" din zilele noastre. "Proiectul va conţine şi sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaş în istoria Rusiei, care va deveni prima naţiune din lume care realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală"
Acest proiect este unul dintre cele mai ambitioase din lume. Asemenea proiecte mai exista in lume dar sunt la nivele mai mici. Un proiect asemanator este Banca de ADN din San Diego care deţine deja 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.
Un alt proiect a fost derulat in Marea Britanie la Frozen Ark Project (Proiectul Arca Îngheţată), ce este un proiect ştiinţific coordonat de un consorţiu de companii şi asociaţii specializate în biologie, grădini zoologice, muzee şi centre de cercetări ştiinţifice.
Se pare ca Frozen Ark Project deţine o colecţie remarcabilă de 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care peste7.000 aparţin unor specii aflate pe "lista roşie" a animalelor ameninţate cu dispariţia.
Este de remarcat faptul ca un asemenea proiect nu va fi singular nici in Rusia. In salbaticia din Siberia exista deja un depozit ce se foloseşte de temperaturile scăzute din permafrostul siberian pentru a conserva seminţe şi celule de plante pentru cel puţin 100 de ani de acum înainte.

sursa: http://www.mediafax.ro/       sursa foto: http://www.descopera.ro/Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu