luni, 16 februarie 2015

Istoria secreta

Cu totii ne intrebam care este istoria noastra cea adevarata si daca cei din interiorul mediului academic sunt cinstiti cu noi. Inainte de a dezbate aceasta problema, pusa de mine pe tapet, vreau sa spun ca nu exista niciun material istoric pur obiectiv, totul este subiectiv.
Istoria este un discurs, o naratiune. O naratiune care are la baza surse istorice (manuscrie, scrieri de cancelarie, obiecte arheologice precum statui sau monezi etc) si care este profund legata de subiectivitatea istoricului.
Prin simplul fapt ca istoricul este subiectiv si ca nu a trait in perioada istorica pe care acesta o prezinta, adevarul pur nu poate iesi la iveala. Materialele istorice reprezinta de fapt parerea istoricului care scrie despre acea perioada de timp din trecut.
In ultimul timp au iesit la iveala o gramada de vestigii arheologice care complica viata istoricilor. Complica viata istoricilor prin simplul fapt ca ele nu pot fi puse in contextul istoric pe care il cunosc.
Piramidele, de exemplu - se presupune ca au fost construite acum 6000 de ani in urma (in realitate varsta lor este sensibil mai mare), o perioada care nu corespunde nici cu Epoca Bronzului. Desi este un mister modalitatea cu care oamenii din acea perioada au construit aceste gigantice vestigii, totusi, istoricii au cautat sa gaseasca o explicatie logica pe masura cunoasterii lor a acelei perioade.
Toti istoricii trateaza istoria prin prisma unei evolutii tehnologice constante, de la epoca la epoca. Dupa parerea lor, omenirea a evoluat gradual de la Epoca Pietrei, Epoca Metalelor pana la Epoca Tehnologica din prezent.
Pentru istorici gradul de maxima tehnologie o reprezinta prezentul si ei caracterizeaza perioadele trecute prin prisma contemporaneitatii. De exemplu, daca intr-un sit arheologic ce poate apartine perioadei eneolotice se gasesc obiecte din lut simple se considera ca oamenii acelei perioade au trait intr-o societate primitiva - logic nu?
Dar realitatea poate fi una complet diferita (si istoricii sunt constienti de asta), deoarece acea civilizatie primitiva ar fi putut fi dublata de una puternic tehnologizata, dar logica istoricilor refuza si nu concepe sa vada o alta derulare a istoriei care sa contrazica teoria evolutiei tehnologice. De asta foarte multe vestigii descoperite, extrem de valoroase si extrem de bizare pentru istorici (schelete de oameni giganti, obiecte ce par din viitor etc) nu sunt considerate decat niste "obiecte misterioase" ce nu pot fi plasate in istorie - enigme istorice.
Aceasta dilema, pe care am expus-o in acest articol, ne face sa pierdem aspecte esentiale ale istoriei noastre. Aspecte ce, in timp, au devenit secrete si trase pe linie moarta. Aceste aspecte reprezinta de fapt istoria noastra secreta. O istorie ce merita si trebuie sa iasa la iveala, dar acest fapt nu poate fi facut decat de o noua generatie care sa vina cu o alta mentalitate si care sa preia initiativa. De aceea provoc, pe cei care iubesc istoria, sa devina istorici si sa se implice profund in aceasta problema existentiala a lumii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu