miercuri, 18 februarie 2015

Mister - Formatiuni noroase deasupra suprafetei planetei Marte

Recent astronomii au putut observa formatiuni noroase care se ridicau de pe suprafata planetei Marte. Asemenea formatiuni au mai fost vazute pentru prima data in martie-aprilie 2012 de catre niste astronomi amatori. Fenomenul observat de astronomi s-a produs la 200-250 km de suprafata planetei si se intindea pe o distanta de 500 pana la 1000 de km, pe directiile nord-sud si est-vest, si a persistat cam 10 zile.
Fenomenul este unul misterios iar astronomii nu si-l pot explica. Totusi, o explicatie ar fi formarea unui vartej care ar fi ridicat praful de pe suprafata martiana. Dar, in nicio situatie documentata pana in prezent, acest fapt nu s-a mai inregistrat pana acum. Praful care se ridicase nu ajunsese la mai mult de 50 de km in atmosfera.
O alta explicatie ar fi faptul ca norii ar fi aurore formate in urma coliziunii vantului solar cu particulele incarcate magnetic. Dar si in acest caz teoria nu a putut fi sustinuta cu dovezi solide.
Este de mentionat faptul ca aceasta descoperire a fost facuta de catre niste astronomi amatori. Astronomi amatori care nu au ascuns fenomenul si care au produs putina tulburare in interiorul cercului stiintific.

sursa foto si articol: http://www.bzi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu