miercuri, 11 februarie 2015

Rusia - inamic sau stat prieten?

In ultima vreme au circulat pe net o gramada de informatii si de opinii cu privire la Rusia. Conform presei Rusia este inamicul Occidentului, al democratiei si al lumii civilizate. De cealalta parte a baricadei se speculeaza faptul ca Rusia este aparatoarea credintei, a spiritualitatii si o luptatoare crancena impotriva Noii Ordini Mondiale sau a Ocultei Mondiale.
Cu privire la acest aspect nu am putut sa raman in expectativa si sa nu imi dau cu parerea, asta deoarece istoria este pasiunea mea, iar istoria este cea care a construit temelia prezentului.
Problema Rusiei sau a marelui urs de la rasarit este una ingropata in adancul istoriei. Rusia a tins tot timpul spre Occident. A preluat din valorile sale si si-a construit propria civilizatie dupa modelul occidental.
Rusia s-a dorit a fi o mare putere si niciodata nu a crutat vreun popor din apropierea sa.
Toti liderii rusi au respectat acelasi tipar, desi unii au fost imperialisti sau comunisti. Poporul slav a avut un tel - sa devina cea mai mare putere mondiala.
Adevarata expansiune a Rusiei a inceput odata cu Tratatul de la Kuciuk-Kainargi din anul 1774. Tratatul a venit dupa un razboi castigat contra Imperiului Otoman si ii permitea statului slav sa ajunga la Marea Neagra prin intermediul Hanatului Crimeei care acum era in mainile sale.
A urmat mai apoi un alt sir de razboaie duse impotriva Imperiului Otoman. Razboaie, pe care le-a castigat si care i-au permis, in 1812, prin Pacea de la Bucuresti, sa ocupe teritoriul Moldovei cuprins intre Prut si Nistru. Teritoriu care a fost luat incalcand toate conventiile internationale, deoarece acest teritoriu nu era parte a Imperiului Otoman ci era parte a Principatului Moldova, stat autonom si sub suzeranitatea turca.
Razboiul fusese pierdut de otomani iar ca recompensa de razboi, Rusia trebuia, normal, sa ocupe doar sudul Basarabiei, care apartinea de facto turcilor, fiind raia otomana. Trebuie sa mentionez faptul ca numele de Basarabia apartinea doar sudului "Basarabiei" din ziua de azi. Sudul Basarabiei, sau Bugeacul, a fost un teritoriu care a apartinut domnitorilor Basarabi din Tara Romaneasca, de aici capatand acest nume.
Dupa ce a cucerit Basarabia, populatia a fost supusa unui regim aspru de rusificare, deportari si colonizare cu factori alogeni. Populatiei romanesti i s-a interzis cele mai elementare drepturi cu privire la invatarea si scrierea in limba romana asta desi populatia romaneasca era predominanta.
Dar Rusia nu s-a multumit doar cu Basarabia aceasta a fortat anexarea celor doua Principate Romane dupa razboiul ruso-turc din 1828-1829. Castigand iar razboiul contra statului turc, intrat intr-o continua decadenta, Rusia a impus protectoratul sau apasator principatelor dupa Tratatul de la Adrianopol din 1829. Dupa tratat, Rusia a impus tarilor romane Regulamentele Organice, niste legi cu caracter de constitutie care aveau rolul de a pregati legislativ cele doua state pentru anexarea definitiva la Imperiu.
Impunerea Regulamentelor Organice, care subminau autonomia tarilor romanesti, a starnit o puternica opozitie in randul boierilor pamanteni. Opozitie care si-a atins scopul odata cu penultimul Razboi al Crimeei, in care statul slav a pierdut in fata unei coalitii europene formate din Imperiul Otoman, Imperiul Francez, Marea Britanie si Piemont.
Infrangerea Rusiei a reprezentat practic eliberarea Principatelor Romane de sub jugul apasator al protectoratului tarist. Dupa Tratatul de la Paris, 1856, Principatele Romane intrau sub influenta marilor puteri europene garante, ceea ce a permis realizarea uneia dintre nazuintele romanesti - Unirea sub Cuza din anul 1859.
Rusia a fost tot timpul ostila noului stat roman chiar daca aceasta a participat impreuna cu Romania la razboiul ruso-turc din anii 1877-1878, fapt ce a dus la recunoasterea Independentei Romaniei si ca aliat in Primul Razboi Mondial.
Ostilitatea Rusiei s-a observat si inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand, in anul 1940, aceasta dadea ultimatum Romaniei sa cedeze intreaga Basarabie, tinutul Herta si jumatatea de nord a Bucovinei.
In toata istoria ei, Rusia a facut jocul Ocultei Mondiale, participand la toate conflictele mondiale ca parte beligeranta provocatoare si nicidecum ca stat in defensiva.
Rusia a avut grija sa creeze zone de conflict prin mutari teritoriale capcana (Transnistria, Crimeea, Nagorno Karabakh etc) pentru ca mai apoi sa se foloseasca de a aceste oportunitati si sa creeze razboaie.
Nici actualul Putin nu este cheie de biserica. Acesta a regizat o serie de atentate la Moscova (in care se spunea ca au fost implicati niste asa-zisi teroristi ceceni) pentru ca mai apoi sa declanseze un adevarat razboi contra cecenilor care cereau independenta.
Nu trebuie uitate nici conflictele regizate din perioada asa-zisului Razboi Rece (Coreea de Nord, Vietnam sau Afghanistan) care au distrus total acele state.
Cat despre ceea ce se intampla in acest moment, parerea mea este ca Rusia este implicata pana in gat in planurile Ocultei Mondiale sau, poate ma insel. Ramane la latitudinea dvs sa decideti care este adevarul.

sursa foto: adevarul.ro

Un comentariu: