marți, 14 aprilie 2015

Cautand calea de mijloc

Traim intr-o lume care este intr-o continua cautare a extremelor. Cel mai bun, cel mai inalt, cel mai puternic, cel mai rapid, cel mai inteligent etc.. oricine reuseste sa se incadreze in aceste tipare are, mai mult ca sigur, un loc asigurat in memoria noastra.
Tot ce este la mijloc, mediocrul, este considerat a fi fara sens. Dar lucrurile nu stau chiar asa. In realitate calea de mijloc este ceea ce ar trebui cautata. Echilibrul face ca un individ sa poata avea o viata reusita.
Daca doresti sa fii cel mai bun trebuie sa fii constient ca trebuie sa faci sacrificii si sa fii constient ca viata ta nu va fi chiar atat de frumoasa pe cat ai crede. Orice exces isi are costul sau, priviti doar la sportivii de performanta sau la actorii de elita - drogurile si alcoolul au cam pus stapanire pe ei.
Chiar bogatia, atunci cand este in exces va consuma foarte multa energie si va poate starni foarte mult stres. Nimic nu este gratis.
Inteligenta are si ea costurile sale. Un om cu un nivel al inteligentei cu mult peste medie este un om al extremelor. Oameni precum Albert Eistein sau Nikolas Tesla nu au fost niste indivizi prea placuti si nici prea sociabili.
Inteligenta lor extraordinara a fost de fapt un mare sacrificiu. Un sacrificiu facut pentru societate si care i-a costat chiar viata - exemplul lui Nikolas Tesla care a fost "tras pe linie moarta" de catre elita americana.
Einstein si Tesla au avut niste vieti foarte fructuoase dar nu extrem de frumoase. Dar vietile lor au avut un scop. Un scop pe care ei l-au gasit si pe care l-au dus la indeplinire.
Un maestru va cautat tot timpul calea de mijloc si nu va fi un om al extremelor. El va sparge limitele realitatii fara sa exagereze ci "rezolvand" fiecare lucru treptat. Un asemenea om isi va cunoaste bine limitele pentru ca astfel el va reusi sa le extinda. Nu se va lacomi si nu va incerca sa ia totul ci va cauta calea cea mai scurta, adica calea de mijloc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu