duminică, 12 aprilie 2015

Cine a fost Iisus?

Religia crestina este strans legata de persoana lui Iisus. Conform religiei crestine, Iisus este singurul fiu al lui Dumnezeu (noi probabil suntem fii vitregi) si face parte din Sfanta Treime care ii include pe Sfantul Duh, Dumnezeu si Iisus.
In realitate persoana lui Iisus este una foarte enigmatica. De fapt, nici Biblia nu ne spune mare lucru despre Iisus decat ca era fiul Fecioarei Maria care, pe linie genetica, era legata de semintia fostului rege David.
Totusi, manuscrisele care alcatuiesc Biblia, in ziua de azi, nu au fost singurele care au vorbit despre Iisus. Au mai existat manuscrisele apocrife care l-au prezentat pe Iisus in diferite ipostaze, unele mai mitizate decat altele.
In ceea ce priveste Biserica nici ea nu stiut cum stau treburile exact. La inceputul existentei sale, in randul conducatorilor ei, nu se stia ce natura sa ii fie atribuita Fiului Omului - asa cum se numea chiar Iisus.
Unii considerau ca este doar un profet, altii considerau ca este un om ce, prin calitatile sale, a primit harul dumnezeirii iar unii spuneau ca este Dumnezeu.
Dupa dezbateri serioase s-a luat hotararea ca Iisus este si trebuie sa fie Unicul Fiul al lui Dumnezeu, adica un Dumnezeu pe pamant care se sacrifica pe el insusi pentru binele omenirii. Ce este de mentionat este faptul ca la aceste dezbateri au participat si imparatii bizantini (toata aceasta poveste se intampla in Imperiul Bizantin) ceea ce face ca aceste hotarari sa nu aiba o prea mare credibilitate spirituala.
Imparatii bizantini au incercat tot timpul sa uzurpe din forta pe care Biserica Crestina incepea sa o aiba ajungand pana la urma la ceea ce s-a numit criza iconoclasta - in sec al VIII-lea e.n., Imparatul bizantin Leon Isaurianul a interzis cultul icoanelor pe motiv ca ar incalca Decalogul (problema cu chipul cioplit), aceasta manevra a fost de fapt un motiv pentru a distruge puterea Bisericii care incepea sa o domine pe cea imparateasca.
Problema era ca imparatii tot timpul, cand participau la aceste dezbateri teologice, incercau sa isi impuna propriile pareri pentru a incerca sa dezvolte teorii bisericesti numai bune de manipulat populatia pestrita a Imperiului Bizantin.
Trebuie sa mentionez ca religia a fost principalul factor unificator al populatiei bizantine care nu era unita din niciun punct de vedere, deoarece in imperiu existau foarte multe grupuri etnice si religioase.
Revenind la Iisus, pot spune ca persoana lui a fost mult mistificata. Mai mult ca sigur ca a existat o persoana Iisus in istorie, dar o persoana care probabil era diferita de ceea ce ne spune Biblia.
Faptul ca a fost nascut din fecioara, pe nume Maria iar la nasterea sa a aparut o stea care a indicat celor trei magi cat si ciobanilor drumul catre prunc, face din aceasta o poveste pur mitizata. Elementele pe care le regasim in aceasta poveste (pruncul nascut din fercioara, magii, ciobanii, steaua etc) le putem gasi in mai toate religiile care atunci se regaseau in interiorul Imperiului Roman (ma refer la perioada de dinainte si dupa Imparatul roman Constantin cel Mare, ce se suprapune pe secolele III si IV e.n).
Cum principalele elemente teologice din religia crestina sunt de natura iudaica (evreiasca - mozaica) putem spune ca ideea de mesia a fost preluata de acolo - in Biblie chiar Iisus era iudeu. Ideea de mesia in interiorul statului Israel nu avea nicio legatura cu ceea ce se crede a fi fost Iisus. Evreii si-au dorit, in toata istoria lor, un lider care sa ii elibereze de sub jugul popoarelor care ii robeau (si acum il asteapta) si nu neaparat sa ii invete despre spiritualitate (sa ii elibereze de pacatul originar). Chiar termenul de mesia reprezenta un fel de trimis divin care prin aparitia sa avea rolul de a marca triumful poporului evreu.
Cei care au gandit si care au scris textele biblice cunosteau acest aspect si din aceasta cauza au introdus povestea cu Iuda, apostol care se astepta ca Iisus sa elibereze poporul evreu de sub dominatia romanilor si nu sa le predea lectii de viata.
In ceea ce priveste sacrificiul lui Iisus, nici acesta nu este ceva nou in religiile semitice. In toate povestile lor mitologice au existat invatatori care vor muri pentru ideile lor si care vor invia mai apoi. Chiar invierea lui Iisus are loc primavara, in timpul Pastelui evreiesc, ceea ce simbolizeaza invierea naturii sau triumful vietii asupra mortii (triumful primaverii asupra iernii, reinvierea naturii).
Nu este o coincidenta nici faptul ca nasterea lui Iisus a fost suprapusa peste sarbatoarea solstitiului de iarna ceea ce simboliza triumful luminii asupra intunericului - sa nu uitam ca Imparatul Constantin cel Mare a fost, pe toata intreaga sa viata, un adorator al Soarelui, el fiind botezat crestineste doar pe patul mortii.
Nu este o coincidenta nici faptul ca a saptea zi din calendar a fost decalata in asa fel incat sa cada Duminica - Sunday sau ziua soarelui. Duminica fiind si ziua pascala evreiasca si momentul cand Iisus va invia.
In povestea biblica Iuda este cel care il tradeaza pe Iisus. Acest fapt este unul simbolic, apostolul Iuda reprezenta de fapt poporul iudeu - evreii mai sunt denumiti si iudei de la faptul ca cea mai importanta semintie era cea a lui Iuda. Iuda a fost unul dintre cei douasprezece copii ai lui Israel sau Iacob.
Dupa cum vedeti mai sus, Iacob (care a devenit Israel dupa ce s-a luptat cu ingerul lui Dumnezeu) a avut 12 copii. Si Iisus a avut tot 12 apostoli, dintre care, cel mai rau si neastamparat a fost tocmai Iuda... deci totul este simbolistica si nu adevar.
Probabil ca romanii (care de altfel au scris si scrierile biblice) au incercat sa spuna ca poporul lui Iuda si-a ucis Dumnezeul incercand astfel sa credibilizeze noua religie monoteista si sa o denigreze pe cea mozaica.
O alta problema a lui Iisus, ca persoana biblica, este faptul ca nu a fost atestat de niciun contemporan de-al lui. Asta este o mare problema daca ne gandim ca Biblia a spus ca Iisus calatorise prin tot Israelul si devenise cunoscut preotilor si elitei evreiesti si chiar intregului popor evreu prin minunile pe care le savarsise. Sincer, chiar nimeni nu s-a gandit sa scrie despre el??
Revenind la cine a fost Iisus pot spune ca aceasta persoana (care a avut sau nu denumirea de Iisus) a fost mai mult ca sigur un maestru (unii ar spune ca Apollonius din Tyana, despre care exista date istorice serioase, ar fi de fapt un Iisus deghizat). Un maestru care nu a dorit neaparat sa revolutioneze lumea ci care a incercat sa-si duca la bun sfarsit misiunea. O misiune care avea sa se imprime pe istoria unei lumi intregi.
La fel cum au fost Siddhartha Gautama (Buddha) sau Iisus Hristos, orice persoana ce-si va duce la bun sfarsit misiunea isi va imprima creatia in istoria omenirii, devenind in timp, un reper extrem de important pentru universul din care face parte.


sursa foto: http://www.evz.ro/

2 comentarii:

  1. Buna dimineata !!!

    Disparitia grupurilor numite religii sau alta forma sociala de adunare controlata de anumiti indivizi, va duce omenirea cu inca un pas spre liberttea deplina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iisus nu a existat! Conducerea Imperiului roman a inteles ca imperiul se poate destrama, fiind afectat de enorm de multe conflicte interne cu populatiile ocupate, dar si datorita discreditarii si satirizarii paganismului, care nu mai avea nici o credibilitate http://avram-marius.blogspot.ro/2013/12/isus-christos-o-inviere-profitabila.html si ca doar impunerea unei religii unice ar reinstaura controlul mental asupra populatiei, mult mai ieftin si mai eficient decat cel militar si politienesc. Flavienii au "demarat" procedura impunerii crestinismului, procesul fiind finalizat de Constantin. http://www.filmedocumentare.com/mesia-lui-cezar.../. In acest scop, l-au luat pe cronicarul iudeu get-beget Josephus si l-au botezat Flavius Josephus. http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosephus_Flavius. In paralel, sectele esoterice au fost eliminate brutal, deoarece reprezentantii lor cunosteau semnificatiile spirituale ale acestui sistem numit "viata" si nu puteau fi constransi fizic, nefiindu-le teama de moarte... gnosticii, esenienii, druizii, nestorienii, zamolxienii, mai tarziu catarii si samanii, si altii. "Istoricitatea" lui Iisus e o minciuna , http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus, dealtfel "Iisus", ca si multe alte personaje mitologice care au aceeasi semnificatie de "constiintza christica", nu au existat niciunul http://www.mixdecultura.ro/2014/06/o-altfel-de-istorie-religiilor/ Dealtfel, un studiu literar, stilistic, lexical, al bibliei, demonstreaza ca evangheliile au fost scrise, intr-un rastimp de vreo cinci sute de ani, de cel putin 600 de persoane! Nu prea avem unde sa "bagam" anii astia decat inainte de anul zero! http://www.filmedocumentare.com/cine-a-scris-biblia/. In perioada dintre anul 100 si pana la consiliul de la Niceea, grupuri de "crestini" fanatici au actionat, sub protectia Romei si a patriarhilor, ca niste gasti de cartier, ucigand pe cei ce se opuneau "directiei politice", distrugand si arzand toate referintzele despre Iisus de dinainte de anul zero, inclusiv prin distrugerea renumitei biblioteci alecsandriene. http://www.descopera.ro/cultura/9187491-hypatia-din-alexandria-intaia-mare-matematiciana-a-lumii-antice . Iar aceste lucruri incep sa devina evidente in urma unor cercetari oneste si nepartinice. http://www.mediafax.ro/.../iisus-nu-a-existat-niciodata... Singura semnalare istorica a lui Iisus, cea facuta de istoricul roman de origine evreiasca Flavius Josephus (37 - 100 d.Hr.) s-a dovedit a fi un fals, un insert realizat cateva sute de ani mai tarziu de catre niste calugari crestini contrariati de faptul ca marele cronicar al Imperiului Roman nu a mentionat absolut nimic despre viata lui Iisus, desi povesteste amanuntit istoria iudeilor chiar in vremea in care a "trait" acesta. http://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

    RăspundețiȘtergere