vineri, 3 aprilie 2015

Conspiratie istorica - Lupta pentru pastrarea industriei petrolifere in cadrul economiei romanesti

Petrolul a reprezentat pentru Romania un element primordial in dezvoltarea unei economii ramase cu mult in urma, dupa dobandirea Independentei cat si dupa Primul Razboi Mondial.
Guvernele romane antebelice cat si cele interbelice, spre deosebire de cele din prezent, au stiut cum sa se foloseasca de aceasta bogatie si au luptat, in permanenta, pentru a o mentine in interiorul economiei romanesti.
Povestea incepe in perioada Primului Razboi Mondial, cand armata romana, aflata in retragere in fata trupelor germane invadatoare, este nevoită să incendieze regiunile petrolifere din  Muntenia.
Ocupand intreaga Muntenie, germanii preiau controlul câmpurilor petrolifere româneşti şi refac rapid capacitatea de producţie şi export. Astfel ca Rafinăria Steaua Română este redeschisă de germani în 1917 si era gata sa sustina efortul militar al Imperiului German.
Infrangerea armatelor germane va face ca intreaga capacitate petrolifera sa revina in mainile autoritatilor romane. Astfel ca, in 1920, Guvernul Bratianu  va pune sub sechestru 23 de societăţi petroliere ex-inamice.
Dar resursele petrolifere romanesti reprezentau o atractie speciala pentru marile companii franceze si engleze. Manati de forte oculte din interior si invocând prevederile Convenţiei de la San Remo, aliaţii englezi şi francezi fac presiuni pe lângă statul român pentru a împărţi aceste societaţi petrolifere germane.
Dupa intense negocieri intre diplomatii aliati si guvernul Averescu, societăţile româneşti vor prelua pachetul majoritar de acţiuni, iar restul va fi impartit în mod egal între capitalul francez şi englez.
Englezii vor forta mana statului roman prin intermediul societăţii Anglo Persian Oil Co. Ltd.(viitoarea companiei British Petroleum) si acestia vor reusi să preia o mare parte din acţiunile societăţii germane Steaua Română.
In perioada interbelica, guvernele liberale vor adopta o noua politica economica. O noua politica economica denumita "Prin noi insine", care avea rolul de a dezvolta economia romaneasca bazandu-se in mare parte pe capitalul propriu.
Asa se face ca noua lege a minelor adoptată în 1924, prevedea ca minim  55-60% din capitalul şi 75% din personalul societăţilor cu capital mixt, trebuie să fie românesc. Teoretician al acestei politici economice, liberalul Vintila Bratianu va obliga toate întreprinderile care intrau sub regimul legilor economice să includă cetăţeni români în proporţie de 2/3 între membrii consiliului de administraţie (inclusiv preşedintele), ai comitetului de direcţie şi cenzori.
Restrictiile impuse prin aceasta noua politica economica vor conduce guvernul liberal catre un conflict deschis cu corporaţiile internaţionale care deţineau poziţii în România ori care voiau să-şi facă intrarea pe piaţa petroliferă românească.
Desi aceasta politica economica nu era singulara in Europa, ea fiind aplicata inclusiv de marile puteri mondiale, guvernul Romaniei a fost acuzat de marile corporaţii străine pentru faptul că promovează naţionalismul economic, ceea ce, la nivel extern, creea prejudicii grave.
Corporatiile straine aveau ca aliati, in lupta lor cu guvernul liberal, pe liderii Partidului National Taranist cat si pe regele Carol al II-lea care erau partizanii doctrinei economice a "portilor deschise", ce implica un capital strain masiv in viitoarea dezvoltare a economiei romanesti.
Desi supus unor mari presiuni politice, guvernul Vintila Bratianu va mentine industria petrolifera in interiorul economiei romanesti, sfidand practic toate fortele oculte care doreau, inca de acum 90 de ani in urma, sa jefuiasca statul roman de cea mai importanta resursa a sa din acel moment - petrolul.
Pastrarea industriei petrolifere in interiorul economiei romanesti a avut avantaje majore pentru noul stat roman. Astfel, nevoile financiare erau satisfacute intr-un moment in care exporturile erau nesemnificative. Nevoi financiare satisfacute de o mare cantitate de valuta care intra permanent la noi in tara si care ajuta decisiv economia romaneasca.
Am ales sa creionez acest episod istoric romanesc deoarece cred ca, in istorie, au existat oameni si guverne care au facut fata cu brio presiunii venite din partea corporatiilor internationale, manevrate de fortele oculte mondiale, si care au ajutat statul roman sa supravietuiasca si chiar sa apuce pe calea prosperitatii.
Din pacate, in anul 2004, guvernul Nastase, dadea pe nimic grupul petrolier SNP Petrom, instrainand, in acelasi timp, si un camp petrolifer in valoare de peste 20 de miliarde de euro. Ceea ce a facut ca, in prezent, Romania sa fie la mana marilor corporatii internationale.

sursa: http://www.historia.ro/

P.S. - Poate e impropriu spus faptul ca au pastrat industria petrolifera in interiorul economiei romanesti, dar aceasta expresie a fost cea mai potrivita pentru a explica o realitate economica. Odata ce ai instrainat industria petrolifera, profitul va iesi automat din tara in timp ce statul nu se va alege decat cu colectarea unor impozite (si alea fentate prin tot felul de scheme financiare), taxe sau cu redeventa petroliera, care este simbolica de multe ori. Apropo, redeventa pe petrol de la noi din tara este una dintre cele mai mici din lume. 

citeste si: http://dimline.blogspot.ro/2014/12/conspiratie-istorica-afacerea.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu