sâmbătă, 11 aprilie 2015

In bataia luminii sfinte sau nu

Este perioada sarbatoririi Pastelui. O sarbatoare evreiasca care a fost crestinata pe motiv ca Iisus Hristos a inviat a treia zi dupa ce a fost rastignit.
Fara sa mai comentez acest aspect, mult controversat de altfel, pot spune ca Pastele aduce cu el o atmosfera frumoasa. O atmosfera frumoasa care ar trebui sa se regaseasca in fiecare zi din an si care, din pacate, o observam din Craciun in Pasti, ca sa spun asa.
Incercand sa comentez starea lucrurilor din aceasta perioada pot spune ca un lucru daunator si care afecteaza spiritul acestei perioade il constituie masacrul mieilor, un obicei pagand negativ, care vad ca s-a suprapus pe aceasta sarbatoare. Este un obicei daunator care este parte din caracterul nostru putin evoluat si care cu greu se va stinge - cel putin in Romania.
Un alt aspect daunator si care pentru mine reprezinta o deviatie de la ce ar putea insemna el cu adevarat il reprezinta asa-zisa lumina sfanta.
In fapt, obiceiul luminii sfinte este unul extraordinar. Lumina reprezinta focul credintei care nu trebuie sa se stinga si care trebuie sa arda in noi in permanenta, astfel ca, acest ritual este unul chiar benefic. Problema este ca Biserica, in cautare de credibilitate, minte cu inversunare in legatura cu asa-numitul foc sacru de la Ierusalim. Acest fapt nu face decat sa produca daune bisericii fiindca odata si odata adevarul va iesi la iveala iar atunci multi ortodocsi vor calca pe credinta lor.
Trecand peste toate aceste aspecte negative si gustand din plin vraja acestei atmosfere am sa va urez - SARBATORI LUMINATE SI MULTA FERICIRE !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu