joi, 14 mai 2015

De ce traim cele mai bune timpuri? - partea a II-a

Traiti in prezent? Va bucurati de timpurile actuale? Aceste intrebari sunt capitale in ceea ce priveste modul in care priviti aceasta viata si realitate. Daca nu va bucurati de aceasta realitate si de aceste timpuri inseamna ca nu aveti de ce sa va asteptati la o imbunatatire a vietii dvs.
O viata mai buna vine intotdeauna in completarea unei existente deja multumitoare. Si daca inca nu aveti motive sa credeti ca aveti o viata multumitoare am sa va dau eu mai multe motive.
Motivele pe care am sa le enumar sunt din trecut. Fiind un cunoscator al trecutului nu am putut sa nu remarc viata pe care au dus-o romanii dar si cei din celelalte parti ale lumii de-a lungul istoriei. O viata dura incadrata intr-o istorie la fel de dura care creea pe pamant un adevarat iad - dar oamenii nu erau chiar nemultumiti de viata lor.
In Evul Mediu taranii care reprezentau mai mult de 90% din populatie erau sclavi. Sclavi care depindeau de marii boieri si care traiau in bordeie din pamant neavand cele mai elementare conditii.
In perioada modernismului lucrurile nu se schimba foarte mult pentru tarani care reprezentau majoritatea. Nefiind platitori de taxe taranii nu aveau drept de vot si nu beneficiau de asistenta medicala. Viata lor era extrem de dura si se concentra doar pe munca pamantului de unde scoteau roade pe care le imparteau (partea leului era a mosierului) cu mosierii pe care ale carui pamant locuiau.
Speranta de viata era mica. Unii oameni de abia apucau sa traiasca 50 de ani - de multe ori te considerai norocos daca ajungeai sa prinzi 30 de ani.
Mortalitatea infantila era extrem de mare. In multe cazuri mortalitatea infantila ajungea la 80%, ceea ce insemna ca supravietuiau 2 copii din 10. Va dati seama ce insemna pentru parinti acest fapt extrem de tragic?
Istoria a fost una a razboiului. Foarte multe conflicte armate s-au inregistrat in istorie. De fapt, putem spune ca perioadele de razboi au fost mai dese decat cele de pace. Daca la razboaiele din Evul Mediu se luptau mai mult seniorii (cei bogati) in modernitate lucrurile se vor schimba.
Desi saraci si fara drepturi, taranii vor predomina in noile armate. Astfel, Romania va folosi mai mult tarani (si in contemporaneitate muncitori) in luptele sale: Razboiul de Independenta, Primul Razboi Mondial si al Doilea Razboi Mondial.
Deseori, pe teritoriul tarii noastre, navaleau tatarii care violau femeile, omorau barbatii si rapeau copiii pe care si-i facea sclavi. La noi in tara, tatarii erau asezati in Dobrogea si in sudul Basarabiei si de aceea aceasta populatie ne-a facut probleme pana in secolul al XIX-lea.
In perioada Contemporana lucrurile se vor imbunatati pentru tarani, adica pentru majoritate. Vor primi pamant si o parte a taranilor va munci in fabrici unde chiar vor fi platiti pentru asta.
Tifosul, ciuma sau holera au secerat milioane de vieti omenesti, pe toata planeta, intr-un timp foarte scurt. Daca boierii mai aveau sanse sa scape, cei saraci care reprezentau de fapt grosul cel mare al populatiei erau izbiti din plin de aceste boli.
In ceea ce priveste femeile, acestea au fost total neindreptatite in mai toate perioadele istorice. Femeile trebuiau sa se ocupe doar de treburile casei neavand niciun fel de drepturi. In Romania femeile au avut drepturi odata cu aparitia comunismului (1945-1947) si acelea mai mult mincinoase. De fapt, femeile au avut cu adevarat drepturi dupa Revolutie.
In Antichitate femeile reprezentau obiecte de schimb. De multe ori, sarea sau metalele reprezentau obiecte cu o valoare mult mai mare decat femeile. In Evul Mediu fetele se casatoreau dupa cum dicta tatal lor si erau date spre maritis pe la varsta de 12-13 ani - o fata de 17 sau 18 ani era considerata fata batrana.
Inspre perioada Contemporana lucrurile s-au mai reglementat pentru femei, care, usor, usor, capata din ce in ce mai multe drepturi.
Vorbind despre comunism, ca parte a trecutului, nu pot sa nu remarc nostalgia pe care o au unii romani dupa aceasta perioada. O nostalgie fara sens daca este sa ne raportam la ce a reprezentat comunismul pentru Romania si pentru Europa de Est.
Comunismul a reprezentat un mare experiment. Un experiment uman care a reprezentat pentru tarile afectate o adevarata tragedie.
In URSS au fost ucise milioane de oameni fara vina doar pentru a aplica o strategie de control prin teroare. Nici la noi in tara lucrurile nu au fost mai dragalase. Toata elita Romaniei a fost decimata - oameni politici, mult mai capabili decat cei din prezent, au fost ucisi prin munca sau prin tortura.
Populatia civila romaneasca a suferita deportari inumane (s-au facut si foarte multe crime printre oamenii de rand nevinovati) fiind supusa in acelasi timp la o conducere de fier.
Ceea ce am scris aici sunt doar mici argumente in dorinta mea de a dovedi ca timpul prezent este cel mai bun si ca ar trebui sa il pretuim si sa multumim pentru asta.
Fiti recunoscatori pentru ca traiti acum si aici. Numai asa viata voastra se va imbunatati... mai vreti dovezi?

In asemenea locuinte au trait  majoritatea romanilor pana pe la mijlocul secolului XX.

Ţăranii români din secolul al XIX-lea: violul şi incestul erau foarte dese, iar casele erau doar nişte găuri în pământ, unde familia stătea înghesuită


sursa foto: http://adevarul.ro/

cititi si: http://dimline.blogspot.ro/2013/04/de-ce-traim-cele-mai-bune-timpuri.html
             http://adevarul.ro/ cum traiau taranii romani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu