vineri, 5 iunie 2015

Fizica cuantica demonstreaza - Realitatea fizica nu exista pana nu o masuram

Un nou experiment stiintific a dovedit ca realitatea nu exista pana cand nu o masuram. Cercetatorii au plecat de la o intrebare simpla - Dacă ai un obiect care se poate comporta fie ca o particulă, fie ca o undă, când ”decide” obiectul cum se va purta? Logic ar fi sa spunem ca obiectul este similar unei particule sau unei unde prin natura sa, iar măsurătorile noastre nu ar avea cum si de ce să influenţeze natura sa.
Noile descoperiri ne demonstreaza ca rezultatul depinde în totalitate de modul în care este măsurat obiectul la sfârşitul călătoriei sale.
”Arată că măsurătorile sunt totul. La nivel cuantic, realitatea nu există dacă nu te uiţi la ea”, a declarat fizicianul Andrew Truscott, coordonatorul studiului.
Pentru a dovedi aceasta teorie savantii s-au folosit de "experimentul de gândire a alegerii întârziate" propus de John Wheeler. Acest experiment  a fost încercat pentru prima dată în 1978 cu ajutorul unor raze de lumină reflectate de o oglindă.
Din lipsa de tehnologie performanta nu s-a ajuns la măsurarea corectă a rezultatelor experimentului. Dar anii au trecut, tehnologia a progresat asa ca, dupa 40 de ani, cercetătorii australieni au recreat experimentul cu ajutorul unor atomi de heliu trecuţi prin fasciculul unui laser.
”Previziunile fizicii cuantice cu privire la interferenţe sunt suficient de ciudate atunci când sunt aplicate la lumină care pare mai mult o undă, însă, să mai adaugi şi atomi experimentului, care sunt lucruri complicate care au masă şi care interacţionează cu câmpurile electrice şi aşa mai departe, acest lucru face ca totul să fie şi mai ciudat”, a mai explicat Roman Khakimov, un doctorand care a participat la experiment. 
De data asta cercetatorii au captat mai mulţi atomi de heliu într-o stare de suspensie cunoscută drept condensatul Bose-Einstein, după care aceştia au fost evacuaţi până când a rămas unul singur. "Acesta a fost direcţionat apoi prin două fascicule laser care au determinat formarea unui moder similar unui grilaj care a acţionat ca o intersecţie care a schimbat traiectoria atomului. Apoi au adăugat un al doilea ”grilaj” care a recombinat traiectoria, însă doar după ce atomul a trecut de primul grilaj."
"Adăugarea acestui al doilea grilaj a dus la interferenţă constructivă sau distructivă, adică ceva la care te-ai putea aştepta de la un atom care a călătorit pe ambele traiectorii, cum ar fi făcut o undă. Însă, când al doilea grilaj nu a fost adăugat, nu a fost observată nicio interferenţă, ceea ce înseamnă că atomul a ales o singură cale."
"Faptul că al doilea grilaj a fost adăugat abia după ce atomul a trecut de prima intersecţie sugerează că acesta nu şi-a determinat natura înainte de a fi măsurat a doua oară."
Astfel ca, dacă tu crezi că atomul nu a ales una sau mai multe traiectorii la prima intersecţie, atunci acest lucru înseamnă că o măsurătoare viitoare a afectat traiectoria atomului, explică Truscott. ”Atomii nu au călătorit de la A la B. De-abia la sfârşit, când le-a fost măsurată traiectoria a început să devină vizibilă comportamentul de particule sau de unde”, a precizat el.
Usor, usor, fizica cuantica se apropie de adevar. In fapt, realitatea nu exista fara ca noi sa o creem permanent. Atunci cand o masuram ea incepe sa existe pentru ca noi sa o masuram. Crearea realitatii este conditionata de noi, pentru ca noi suntem creatorii.
Desi cercetatorii inca nu au ajuns sa gandeasca astfel, se poate observa ca noile experimente ii indreapta spre acest rezultat. Chiar cercetatorii si-au dat seama ca realitatea nu exista daca nu te uiti la ea.

sursa articol: http://www.descopera.ro/    sursa foto: http://semneletimpului.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu