sâmbătă, 13 iunie 2015

Misterul de la NASA - Hexagonul de pe Saturn

Imagini pentru saturn hexagonPlaneta Saturn este una dintre cele mai mari planete ale sistemului solar dar si una dintre cele mai misterioase de altfel. Saturn este un colos gazos care ascunde un mare mister. Un mister ce nu a fost dezlegat nici pana in zilele noastre.
Misteriosul sistem noros aflat pe Saturn măsoară aproximativ 20.000 de mile (32.187 km) în diametru şi este absolut unic în sistemul nostru solar. Este unic prin dimensiunile si dinamica acestuia care sunt neobisnuite.
Unicitatea este data si prin existenta unui hexagon extrem de misterios.  Un hexagon perfect care are in mijloc un un uragan care este de aproximativ cincizeci de ori mai mare decât uraganele cu ochi central de mărime medie de pe Pământ.
In interiorul hexagonului se gasesc un numar de vartejuri mai mici care se rotesc in sensul acelor de ceasornic. "Furtunile" au o formă ovală roşcată. Cel mai mare vartej măsoară aproximativ 2.200 mile (3.540 km) în diametru (de aproximativ două ori mai mare decât cel mai mare uragan format pe Pământ).
Problema este cum s-a format acest sistem noros ce are această formă neobişnuită şi modul prin care acesta s-a menţinut (cel puţin trei decenii şi, probabil, mult mai mult decât atât).
Este de subliniat faptul ca vârtejurile polare nu sunt foarte rare (chiar şi Pământul are unul!), dar vârtejul aflat pe Saturn este unic în felul său datorită mărimii sale, simetriei geometrice şi stabilităţii acestuia. O simetrie extraordinara care pare sa nu fie naturala.
Cu privire la acest fenomen total neobisnuit s-au emis mai multe teorii care de care mai promitatoare care insa nu au putut explica in totalitate cauza sa.
„Hexagonul este doar un curent de aer şi caracteristicile meteo de acolo prezintă similitudini cu cele corespunzătoare unui regim turbulent şi instabil", a spus Andrew Ingersoll, un membru al echipei Cassini care a descris noul film ce prezintă hexagonul de pe Saturn. „Un uragan pe Pământ durează de obicei o săptămână, dar uraganul de pe Saturn persistă de zeci de ani şi, cine ştie, poate că de secole".
„Ne apropiem de solstiţiul de vară de pe Saturn din anul 2017, atunci când polul nord al planetei va fi mai bine iluminat şi suntem încântaţi că vom putea urmări modificările care se vor produce atât în interiorul, cât şi în afara limitelor hexagonului", a adăugat Scott Edgington, din cadrul proiectului ştiinţific Cassini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu