luni, 13 iulie 2015

Ce spune analistul financiar Ilie Serbanescu despre problema datoriilor din Grecia

"Grecii nu s-au împrumutat, ci au fost împrumutaţi. În zilele noastre piaţa este a creditorilor şi nu a debitorilor. Aşadar, creditorii stabilesc tot şi nu debitorii. Vreau să fie foarte clar – ai datorii pentru că alții vor să ai datorii. Dacă e după cum dorești tu, nu eşti împrumutat. Un indiciu foarte puternic a acestui fapt este că Grecia nu a fost împrumutată de statele vest - europene, ci de băncile vest- europene, care sunt entități private, care se presupune că prin însăși natura proprietății sunt responsabile cu banii lor.
Au imaginat un program de salvare – au angajat 240 de miliarde de euro, bani pe care i-au dat contribuabilii din zona euro, contribuabilii germani, spanioli, francezi, până şi contribuabilii sloveni, letoni, care nu avea nici o vină şi nici o treabă cu Grecia.
240 de miliarde de euro au primit grecii. Din ăștia, 200 au plecat din Occident spre Atena, au zăbovit într-un cont eescrow pe care grecii nu aveau voie să-l atingă.
Stăteau 3 zile acolo şi se întorceau de unde au venit, dar nu intrau în buzunarul contribuabililor, ci în fief-urile băncilor. Acest program aşa zis „de salvare a Greciei” era un program organizat de transfer a banilor de la contribuabilul francez sau cel german către băncile lor din Grecia. Adică era un program de acoperire a mizeriei pe care s-au bazat băncile respective. Deci, nu era un program de salvare, era o minciună. Așadar, o altă mare minciună care s-a spart acum!
Doamna Merkel susţine o minciună când spune că contribuabilul german îi ţine pe greci, nu, el ţine băncile germane. Asta este treaba lor, nu este treaba lui domnul Tsipras. Acestui lucru va trebui să i se pună punct. Nu ştiu cum. Problema este că nu va fi, cum nu a fost nici până acum vorba, despre datoria Greciei. Este vorba despre poziţia geo-strategică a Greciei. Şi eu cred că UE nu va îndrăzni să schimbe raporturile de forţe în Mediterana. Asta explică foarte clar de ce SUA au intervenit foarte ferm şi foarte dur în legătură cu aceasta chestiune să se ajungă la un acord. Lucru care cred că se va face. Dar nu din cauza datoriei Greciei, ci în legătură cu poziţia strategică a Greciei. 
Eu cred că se va ajunge la un acord. Nu din cauză de înţelepciune, ci din cauza piciorului în prag pe care l-au pus americanii", a declarat analistul economic.


P. S. - Domnul Ilie Serbanescu este singurul analist financiar din Romania de la care merita sa asculti. Adevarul spus de dumnealui a deranjat mai tot timpul autoritatile romane. Din aceasta cauza nici nu prea este difuzat la tv.

sursa: http://www.activenews.ro/

citeste si: Grecia, tinta creditorilor occidentali

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu