miercuri, 8 iulie 2015

Conspiratie istorica - Afacerea Meditatia Transcedentala

Perioada comunista a fost o parte importanta a istoriei romanesti. O parte importanta a istoriei care a afectat profund romanul. Atat prin ideologia prin care a fost manipulat in permanenta cat si prin teroarea la care a fost supus. (nu chiar toti romanii).
O problema importanta a regimului comunist a reprezentat-o activitatea miscarii Meditatia Transcedentala (MT) din Romania. Aceasta miscare a inceput la sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80 prin intermediul lui Nicolae Stoian.
Nicolae Stoian a fost inginer si agent al Securitatii. In 1969 acesta a plecat in Algeria si a refuzat sa se mai intoarca. Mai apoi s-a dus in Marea Britanie unde a lucrat la sectia de limba romana a postului de radio BBC si s-a insurat cu o cetateanca franceza.
In anii 70, Stoian intra in contact cu miscarea Meditatia Transcedentala, devenind elevul lui Mahesh Yogi. Din anul 1977 Stoian a inceput sa vina in Romania ca turist. In acelasi timp Stoian se adreseaza Ambasadei Romaniei de la Paris pentru a primi aprobare sa predea la Bucuresti cursuri de "stiinta inteligentei creatoare". Dupa ce este trecuta prin mai multe instante de decizie, cererea lui Stoian primeste avizul Ministerului Sanatatii de la Bucuresti.
In decembrie 1977 Stoian se muta la Bucuresti impreuna cu sotia sa si incepe sa organizeze sedinte de Meditatie Transcedentala. Primii care s-au aratat interesati de cursurile predate de cei doi lideri spirituali au fost cei de la Institutul de Proiectare "Carpati", inclusiv al directorului acestuia, pe care Stoian il cunostea inca din anii 60. Cu ajutorul lui, Stoian a reusit sa organizeze o serie de conferinte in localul Institutului "Carpati" si in incinta spitalului de boli nervoase.
Inca de la inceput, la intalnirile lui Stoian luau parte doi ofiteri de Securitate, astfel incat autoritatile erau informate cu precizie in legatura cu miscarea spirituala. In 1978 Nicolae Stoian obtine aprobarea din partea Ministerului Educatiei pentru cercetarea stiintifica a experimentelor MT. Stoian a reusit chiar sa convinga doi cercetatori de la Institutul de Cercetari Psihologice si Pedagogice de pe langa Academia Romana de Stiinte sa efectueze cercetari pe baza MT. Oamenii de stiinta au intocmit un raport detaliat despre cercetarile efectuate in care recomandau continuarea experimentelor.
Treptat tot mai multe persoane din randul intelectualilor bucuresteni au inceput sa fie interesate de Meditatia Transcedentala. In noiembrie 1980, Nicolae Stoian ii trimite o scrisoare lui Ceausescu in care propunea introducerea Meditatiei Transcedentale in programa de invatamant la diferite nivele si acordarea statutului de "disciplina oficiala" meditatiei, respectiv promovarea de catre stat a tehnicilor sale.
Nicolae Stoian a fost primit la Ministerul Educatiei, unde s-a intalnit cu functionari de rang inalt. Impreuna cu acestia Stoian a stabilit ca timp de cateva luni sa se desfasoare un experiment oficial MT.
La experimentele MT din cadrul Institutului de Cercetari Psihologice s-au inscris mai multe nume cunoscute precum Andrei Plesu, pictorul Sorin Dumitrescu, filozoful Mihai Sora, sculptorul Ovidiu Maitec si muzicianul Gheorghe Zamfir. Dupa incheierea experimentelor s-a intocmit un raport detaliat in legatura cu desfasurarea lor. Un raport care a fost inaintat functionarilor de la Ministerul Educatiei.
Lucrurile au degenerat, din motive putin cunoscute, iar Ceausescu a inchis experimentele si l-a expulzat pe Nicolae Stoian din tara. Inca nu stim ce s-a intamplat in interiorul experimentelor (cert este ca a starnit mult interesul oamenilor de stiinta dar si a autoritatilor comuniste) dar au umblat zvonuri ca, in timpul meditatiei, adeptii MT puteau ajunge la starea de levitatie. Cei care au fost amestecati in interiorul proiectului au fost dati afara de la locurile de munca pe care le aveau si trimisi sa lucreze pe functii care nu necesitau niciun fel de competente.
Desi efectul Meditatiei Transcedentale a fost minimalizat de comunisti cat si de cei din ziua de azi, cei care au participat activ la experimente au aplica politica secretomaniei.

surse:  
  • D. Jela, C. Strat, M. Albu, Afacerea Meditatie Transcedentala, Editura Humanitas, Bucuresti, 2004.
  • Adam Burakowski, Dictatura lui Nicolae Ceausescu 1965-1989, Geniul Carpatilor, Editura Polirom, Iasi, 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu