joi, 16 iulie 2015

Eckhart Tolle - Nu mai ai nevoie de suferinţă

Explorăm aici starea atemporală a conştiinţei. Unora dintre voi poate nici nu le place ceea ce spun acum, pentru că sunt încă identificaţi cu timpul şi cu deplasarea în timp a eu-lui, care aşteaptă împlinirea odată cu trecerea zilelor. Şi dacă doar acel mic ego este atent la cuvintele mele, lui nu-i plac cuvintele mele, pentru că existenţa lui este legată de timp. E foarte uşor ca unii dintre voi, care nu au mai fost aici altă dată, să simtă un puternic impuls de a pleca. Nu este nimic rău în asta. Înseamnă pur şi simplu că nu eşti încă pregătit să auzi simplitatea şi profunzimea acestui adevăr: nu ai nevoie de timp. E posibil chiar să apară frica de a explora această afirmaţie, pentru a o înţelege. Frică. De fapt, cui îi este teamă? Conştiinţa limitată a eu-lui legat de timp se teme de această afirmaţie. Şi este bine aşa. Asta înseamnă că afirmaţia „nu mai ai nevoie de timp” nu e valabilă pentru tine. Înseamnă că ai nevoie de mai mult timp. Şi e bine aşa. Dar acest fapt este legat şi de suferinţă. Sinonimul afirmaţiei „nu mai ai nevoie de timp” este „nu mai ai nevoie de suferinţă”. 

Iată învăţătura ultimă a lui Buddha – sfârşitul suferinţei. „Nu mai ai nevoie de timp” cuprinde „nu mai ai nevoie de suferinţă”. De aceea afirmaţia poate fi adevărată sau neadevărată pentru tine. Nu este o afirmaţie valabilă pentru toată lumea. Oricare a fost practica ta spirituală de până acum, sau ascultarea învăţăturilor, sau suferinţa, sau combinaţia dintre ele, întrebarea este dacă ai capacitatea lăuntrică de a asculta aceste cuvinte, dacă le percepi adevărul măcar voalat. Nu să înţelegi, pentru că, dacă începi să gândeşti despre asta, nu vei ajunge prea departe. 

Aşadar, afirmaţia „nu mai ai nevoie de timp” poate fi adevărată sau nu. O asemenea chestiune nu este satisfăcătoare pentru minte. Adesea voi spune lucruri care sunt şi adevărate, şi neadevărate. Acest indicator poate fi adevărat sau neadevărat pentru tine. Minţii nu-i place acest lucru. Ea spune: ceva este adevărat sau fals. În ştiinţă aşa stau lucrurile sau cel puţin până mai de curând aşa a fost. De fapt întrebarea sună astfel: am nevoie de timp, avem nevoie de timp pentru a atinge realizarea? Răspunsul este: ai nevoie de timp, până când îţi dai seama că nu mai ai nevoie de timp. 


sursa: http://www.yogaesoteric.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu