marți, 7 iulie 2015

Grecia, tinta creditorilor occidentali

Pana nu demult Grecia a fost considerata un stat dezvoltat. De fapt, chiar era un stat mai dezvoltat decat Romania. Si ca exemplu, foarte multi romani si-au incercat norocul muncind in tara elena. In prezent Grecia este rodul a unei asa-zise constructii europene care a inceput cu sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pare sa se sfarseasca acum.
Dupa intalnirea de la Ialta, in care Churchill si Stalin si-au impartit sferele de influenta, Grecia ramane in zona occidentala... celelalte tari din est si sud-est (printre care si Romania) cad prada unui comunism salbatic.
Totusi, occidentul nu a vrut niciodata sa dezvolte Grecia. Spatiul elen a servit doar pentru a spala sume uriase de bani. Iar acest fapt s-a vazut chiar de la inceputul Razboiului Rece (razboiul indirect dintre URSS si SUA).
Povestea incepe cu declaratia lui Truman din cadrul Congresului american (1947) in care acesta roaga congresmanii sa voteze o suplimentare de fonduri pentru a ajuta fortele occidentale sa invinga fortele comuniste sprijinite de URSS, Bulgaria si Iugoslavia lui Tito.
In Grecia, atunci, se dadea un adevarat razboi civil. Un razboi civil in care au fost masacrati zeci de mii de oameni. Masacrati chiar de fortele pro-occidentale, deoarece majoritatea grecilor sustineau fortele comuniste.
Ajutati cu sume importante de bani (multi din banii americanilor fiind nejustificati si neacoperiti), fortele pro-occidentale castiga. Dupa razboi urmeaza o dictatura salbatica capitalista condusa de Junta Coloneilor. Usor, usor, Grecia se democratizeaza (in fapt regimul se modifica, democratia adevarata neexistand) si se modernizeaza cu ajutorul dolarilor americani.
In 1981 Grecia intra in Uniunea Europeana iar fondurile europene curg garla in statul elen ce avea la conducere una dintre cele mai corupte guverne din Europa. Desi, dupa cum stiti, fondurile europene, la noi in tara, sunt greu de obtinut. Ei bine, in Grecia anilor 80 aceasta nu era o problema.
Occidentul impingea bani cu nemiluita intr-un stat care nu parea totusi sa se dezvolte pe masura fluxului de capital care permanent inunda tara. Astfel se face ca in 35 de ani Grecia a atras fonduri, nerambursabile si rambursabile, de peste 400 de miliarde de dolari.
Daca ar fi sa calculam valoarea dolarilor din anii 80 la cea din ziua de azi vom vedea ca sumele ar depasi 800 miliarde de dolari din ziua de azi.
De pe urma acelor bani Grecia nu a ramas cu mare lucru... decat cu o datorie de peste 400 de miliarde de euro. Economia a ramas una mica si dominata de companiile internationale, chiar turismul care conduce spatiul financiar elen era dominat de hotelurile straine. Grecii parca au topit aceste sume uriase.
In tot acest timp Grecia trimitea occidentului cifre economice mincinoase. Occidentul se facea ca nu vede nimic desi cunostea precis starea economica a statului elen. Pentru o perioada de timp grecii au cunoscut o bunastare vizibila dar, in realitate ei erau inglodati in datorii. Datorii care nici macar nu intrau in economia reala. Banii intrau in bancile elene si ieseau prin alte parti. Bineinteles ca politicienii greci si-au luat partea lor, cu varf si indesat, fara sa le pese prea mult de viitorul pe care il construiau pentru tara lor.
In realitate, Grecia a devenit un paradis fiscal. Un paradis fiscal in care s-au ascuns mii de miliarde de dolari si euro si care a fost si este dominat de marile familii evreiesti. Un paradis fiscal prin care occidentul a transferat si a spalat niste sume ametitoare.
Toti acesti bani care au intrat in Grecia au fost sume fantoma. Banii nu au existat... bancile grecesti au primit doar niste cifre pe ecran pe care, in prezent, incearca sa le acopere jupuind oamenii.
Un comentariu:

  1. Felicitari pentru articol.Bine scris,concis,clar sa inteleaga si semidoctii realitatea politica,economica,financiara Vestului"democrat". Ca in spatele"democratiei"se ascunde oligarhia financiar-bancara si clasa politica corupta,straina intereselor popoarelor care platesc intotdeauna jaful.In spatele"democratiei"se ascunde aceasta mafie internationala,acest binom al crimei organizate:capital speculativ si"clasa politica",cozile de topor.Iar nelipsita bomboana pe coliva este mass-media lor care dezinformeaza si ramane principalul instrument de propaganda al binomului crimei organizate,institutionalizate.

    RăspundețiȘtergere