joi, 13 august 2015

Adevarata fata a capitalismului - UE arunca zeci de milioane de tone de mancare la gunoi

Imagini pentru grauLa ora actuala capitalismul este considerat singura varianta acceptabila in ceea ce priveste economia mondiala. Un capitalism salbatic in care profitul este obiectivul numarul unu. O cauza a capitalismului o reprezinta risipa uriasa de alimente la nivel global. Astfel, conform specialistilor, locuitorii Uniunii Europene risipesc 22 de milioane de tone de alimente pe an.
Studiul respectiv are la baza datele furnizate de sase cercetari nationale despre risipa alimentara - Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania si Romania. S-a constatat faptul ca fiecare locuitor al Marii Britanii risipeste echivalentul unei cutii de conserve pe zi. In schimb, romanii, care se afla la polul opus, risipesc un mar pe zi de persoana. Cele mai afectate alimente sunt fructele, legumele, cerealele si carnea. 
Aceasta risipa de alimente corespunde unei pierderi de apa (necesara pentru producerea acestor alimente) de 57 de kilometri cubi pe an, incheie pourquoidocteur.fr, citat de ziare.com.
Capitalismul se bazeaza pe risipa. Risipa inseamna consum ridicat. Consumul ridicat inseamna profit mai mare. In acelasi timp o parte insemnata a populatiei globului pamantesc moare de foame. Asta este adevarata fata a capitalismului - oamenii sunt invatati sa risipeasca si sa distruga mediul inconjurator pentru ca mai apoi tot "invatatorii" sa vina cu idei de prevenire.
In realitate nu exista limite. Pamantul poate oferi oricat de multa hrana pentru oricati de multi oameni, dar noi, ca umanitate, ne-am trasat limite iar mass media din ziua de azi ni le intareste. Niste limite, care odata imprimate in constiinta noastra, ajung sa ne afecteze. Problema este ca in cap ni se introduc limite iar mai apoi suntem stimulati sa atingem aceste limite printr-un consum nesabuit. Trageti dvs concluzii.

sursa articol: http://www.cronicadeiasi.ro/   sursa foto: http://www.cugetliber.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu